Pohodniki tudi letos v Krašnjo na 23. Šraufov spominski pohod

Športno društvo Krašnja se že 23 let zapored spominja slovenske alpinistične legende, gorskega vodnika in reševalca Staneta Belaka – Šraufa. Pred letom 1995, ko se z alpinistko Jasno Bratanič ni več vrnil iz ture Šitna glava–Mojstrovka–Vršič zaradi zasutja plazu pod Malo Mojstrovko, je bil reden gost na različnih dogodkih in dolgoletni društveni prijatelj. V spomin na Slovenca, ki je med prvimi stopil na vrh osemtisočaka, so pohodniki in pohodnice tudi letos prehodili krajšo in daljšo pot, ob njihovem prihodu v cilj pa uživali v glasbenem nastopu Adija Smolarja.

Letošnja tretja majska sobota je postregla z lepim vremenom za hojo, kar je razveselilo 94 pohodnikov in organizatorje pohoda, ki v zadnjih letih niso imeli te sreče. Predsednik ŠD Krašnja Marjan Štrukelj, ki mu predseduje že 48 let, je pojasnil, da je imel letošnji pohod še eno spominsko obeležje več. Ravno v teh majskih dneh pred 40. leti je namreč 25-članska slovenska alpinistična odprava pod vodstvom Toneta Škarje v izjemno težkih in zahtevnih vremenskih pogojih prvič osvojila najvišji vrh sveta – 8844 m visoki Mount Everest. Prva sta po 45 dneh kljubovanja snegu, mrazu, orkanskem vetru in pomanjkanju kisika 13. maja 1979 na “streho sveta” stopila Andrej Štremfelj in Nejc Zaplotnik, le dva dni kasneje pa še Stane Belak – Šrauf in Nepalec Ang Phu, ki se je ob takratnem sestopu smrtno ponesrečil, kar je za celotno odpravo pomenilo veliko grenkobo in žalost ob siceršnjem izjemnem alpinističnem dosežku.

Več tistih, ki so se odločili za daljšo pot

Udeleženci pohoda so se odpravili po dveh poteh s petimi oziroma šestimi kontrolnimi točkami. 16,5 km so prehodili tisti, ki so se odločili za krajšo različico ter 26,5 km za daljšo različico. Kot običajno so se pohodniki lahko okrepčali na dveh postojankah s čajem in sadjem, ob prihodu na cilj pa jih je čakal brezplačni topli obrok. V spomin so prejeli tudi pohodni čevelj, ki jih tradicionalno v obliki obeska spominja na prehojeno pot.

Več je bilo tistih, ki so se odločili za 26,5 km.

Športno društvo Krašnja je društvo, ki povezuje celotno naselje, v organizacijo tega dogodka pa je vpetih veliko aktivnih članov. Največje število obiskovalcev, ki jih je privabil Šraufov spominski pohod je bilo dvesto in nikoli manj kot osemdeset, tudi letos pa so se jim pridružili tudi reševalci Gorske reševalne službe Ljubljana.

Ključno zadovoljstvo ljudi

Obenem se v društvu zavedajo, da njihov trud ni bil zaman: “Na cilju pohoda smo bili s strani številnih udeležencev ponovno pohvaljeni. Dogodek je rezultat skupnega sodelovanja vaščanov iz številnih vasi, kjer poteka spominska pot. Veseli in hvaležni smo, da prijaznosti in gostoljubja ni manjkalo prav nikjer, kar so opazili in predvsem začutili naši obiskovalci.” Slednji so po prehojenih kilometrih uživali ob nastopu Adija Smolarja, ki je s svojim nastopom poskrbel za odlično vzdušje ob zaključku aktivnega sobotnega dopoldneva.

Po prehojenih kilometrih je za odlično vzdušje poskrbel Adi Smolar.

Priprave in izvedba dogodka so rezultat prostovoljnega aktivnega udejstvovanja članov društva in krajanov. Izjemno hvaležni so donatorjem, ki omogočajo, da je dogodek izveden na nivoju, kot so ga vajeni obiskovalci. “V ŠD Krašnja se ob vsaki organizaciji tega lepega spominskega dogodka zavedamo, da ga prirejamo velikemu alpinistu. Še v naprej si želimo organizirati ta dogodek. Stane ni bil le naš dolgoletni prijatelj in sodelavec, ampak je bil tudi vrhunski športnik – alpinist, ki je z svojimi številnimi alpinističnimi uspehi še kako zaznamoval uspehe slovenskega in tudi svetovnega alpinizma. V ponos pa nam je tudi privolitev in zaupanje njegove družine k temu dejanju,” zaključuje Štrukelj.

Avtor: Lea Smrkolj; Foto: arhiv ŠD Krašnja, Andrej Novak, Darko Tič

Tagi