Pohod ob reki, ki povezuje, bo zopet povezal Domžale in Kamnik

V soboto, 9. junija, bomo s pohodom ob Kamniški Bistrici že tretjič povezali Kamničane, Domžalčane in okoličane. Tokrat bo Pohod ob reki, ki povezuje, v organizaciji revije Modre novice in soorganizaciji Zavoda za šport in rekreacijo Domžale ter Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik.

Občini Domžale in Kamnik že leta gradita poti ob reki Kamniški Bistrici, ki ustvarjajo prostor za rekreacijo v obeh občinah in ju povezujejo. Pot bomo letos že tretjič povezali v rekreativno-turistično-kulturnem vzdušju s pohodom od Keršmančevega parka v Kamniku do  Slamnikarskega sejma v središču Domžal. Na 14-kilometrski trasi se bodo pohodniki lahko ustavili na 18 točkah, kjer bo poskrbljeno za prijetno druženje in zabaven program: na postojankah se bodo udeleženci lahko osvežili in okrepčali, pozabavali ter se seznanili s koristnimi informacijami. Pohodniki lahko prehodijo le del poti, ki je primerna za vse starosti in stopnje pripravljenosti (tudi za otroke); tisti, ki bodo prehodili vso pot, bodo nagrajeni z enodnevno vstopnico za domžalski ali kamniški bazen.

Družili in povezovali pa se ne bodo le pohodniki. Na polovici poti pri mostu želja pod Homškim hribom se bosta srečali kamniška in domžalska delegacija z direktorjema obeh javnih zavodov in občinskimi predstavniki. Ob 10.30 bodo na most želja skupaj pripeli ključavnico z označbo pohoda in začetnicami obeh zavodov ter se tako simbolično zavezali k dolgoročnemu sodelovanju na področju rekreativno-turističnega povezovanja. Poleg tega bo ekipa Modrih novic občinskim predstavnikom predala pobude za urejanje in vsebinsko nadgradnjo pešpoti ob Kamniški Bistrici, ki so jih poslali bralci in bralke Modrih novic.

»Že lani smo z več kot šeststo pohodniki širili pozitivno sporočilo, letos pa ob poti pripravljamo še več dogajanja in zanimivih točk. Še eno novost smo pripravili za naše pohodnike, in sicer organiziran prevoz. Pohodnike bo na treh točkah čakal avto, ki jih bo odpeljal do njihove izhodiščne točke. Pohod ob reki, ki povezuje, je že postal tradicionalen; v prihodnosti pa si želimo traso pohoda podaljšati od izvira do izliva Kamniške Bistrice, predvsem pa vsako leto razširiti pozitivno sporočilo – družimo in povezujmo se,« o prihajajočem Pohodu ob reki, ki povezuje, pravi Samo Skvarča, direktor projektov v IR IMAGE d.o.o., podjetju, ki je lastnik in ustanovitelj revije Modre novice. Ob tem Božena Peterlin, direktorica Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik, in Uroš Križanič, direktor Zavoda za šport in rekreacijo Domžale, poudarjata, da je poleg povezovanja rdeča nit pohoda tudi opozarjanje na pereče oziroma nerešene zadeve na poti ob Kamniški Bistrici. »Zavedava se, da se lahko to pohodniško pot še izboljša in naredi še privlačnejšo za pohodnike iz ene in druge občine. Veseliva se predlogov bralcev Modrih novic. Reka Kamniška Bistrica predstavlja zeleno os regije in želiva si, da taka tudi ostane. Seveda pa mora vsak pohodnik sam najprej začeti pri sebi in poskrbeti za čisto okolje,« dodajata.

Seznam postojank s kratkim opisom dogajanja:

  1. Keršmančev park (začetna/končna točka Kamnik): Študentski klub Kamnik bo poskrbel za osvežitev (limonada/sok/voda) in sladkanje (sadje in piškoti). Zagotovljena zabava z velikim JENGA stolpom in frizbijem.
  2. Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik: na Šutni v Kamniku bo potekalo srečanje rezbarjev.
  3. Tuš: na Tuševi stojnici pri Titanovi brvi se bodo pohodniki lahko poigrali s pripravo unikatnega sendviča Slovenskih dobrot. Prijazne hostese bodo pohodnike razvajale z drobnimi presenečenji, manjkalo pa ne bo niti pijače niti jedače. Tuševa stojnica bo vabila z izvrstnimi dobrotami, s katerimim si boste lahko pripravili sendvič po vašem okusu. Trije najbolj izvirni sendviči po našem izboru bodo tudi nagrajeni. Pripravite unikaten sendvič, ga fotografirajte, sliko objavite na Facebooku ali Instagramu, označite @tusslovenija, dodajte #slovenskisendvic in se potegujte za super nagrade.
  4. KKS Kamnik: Pri pitniku in počivališču na Perovem bodo pohodniki vrteli kolo sreče in se potegovali za atraktivne nagrade.
  5. Športno-dobrodelni projekt 42 maratonov v 42 dneh: največji tovrstni dogodek v letošnjem letu v Sloveniji, s katerim bo tekač Bogomir Dolenc z 42 odtečenimi maratoni zbiral denarna sredstva za ustanovo Mali vitez. Pridružite se mu tudi vi na kakšnem dnevnem maratonu in s svojim tekom pomagajte malim vitezom.”Podprite največji športno-dobrodelni projekt letošnjega leta s poslanim SMS-sporočilom. Pošljite SMS na 1919 z geslom VITEZ ali VITEZ5 ter donirajte 1 EUR ali 5 EUR in postanite podpornik projekta tudi vi.”
  6. Turistično društvo Volčji Potok: pri teniških igriščih v Šmarci se bodo predstavile narodne noše.
  7. Modre novice: revija Modre novice bo ob mostu želja pod Homškim hribom pripravila nagradno igro Obraz z naslovnice Modrih novic. Pohodniki se lahko slikajo ob simulaciji naslovnice in osvojijo privlačne nagrade. Poleg tega si bodo pohodniki tukaj nabrali energije za drugo polovico poti z brezplačno kavo Emmi.
  8. Meso Kamnik: v parku ob Mlinarski brvi bo piknik s pokušino vseh dobrot bogatega repertoarja Mesa Kamnik, predvsem žar izdelkov (čevapčiči, pečenice, klobase za žar, odščipanci).
  9. Plesna šola Miki: Na Mlinarski brvi v Radomljah se bo plesalo in zabavalo.
  10. Turistično društvo Radomlje: ob mostu pri Vrtcu Kekec se boste posladkali z radomeljskimi krofi ali se fotografirali z narodno nošo.
  11. Ribiška družina Bistrica Domžale: na Škrjančevem pri teniških igriščih se bodo povezali ribiči in tisti, ki to niso. Predstavljen bo ribolov, ribiško upravljanje, ribolovni revirji, vrstni sestav rib v vodah, novosti pri tehnikah ribolova ter druge zanimivosti vodovja, s katerim upravljajo v Bistriškem ribiškem okolišu.
  12. Center za zaščito in reševanje Domžale: prikaz reševanja iz vode in gašenje požara; pohodniki bodo lahko gasili požar, se preizkusili v nudenju prve pomoči, najmlajši pa se bodo zabavali na gasilski delavnici. Povezani za večjo varnost!
  13. Bodifit: raztezne vaje za noge in hrbtenico
  14. Rod skalnih taborov Domžale: domžalski taborniki bodo predstavili svoje veščine ob mostu na Šolski ulici.
  15. Veit Team: brezplačne palačinke za vse pohodnike in možnost pridobitve testne vožnje za ves vikend.
  16. Ekologi brez meja: na točki vas bodo podučili o pomembnosti ločevanja, preprečevanja odpadkov in hkrati na zabaven način preverili vaše znanje o ločevanju ter vas seznanili z akcijo Očistimo Slovenijo in svet 2018.
  17. Zavod za šport in rekreacijo Domžale in Občina Domžale (Visit Domžale): ob mostu pod Šumberkom boste z nagradno igro in anketo vstopili v prostor zadovoljnih ljudi.
  18. Planinsko društvo Domžale v Slamnikarskem parku: na začetni/končni točki v Domžalah bo prisotno Planinsko društvo Domžale, ki bo razložilo potek trase in vas seznanilo s svojimi aktivnostmi. V Slamnikarskem parku pri Občini Domžale se bo na Slamnikarskem sejmu že šestič obujalo spomin na dediščino slamnikarstva, ki je desetletja zaznamovalo mesto Domžale in okolico.

   

 1. V sodelovanju s podjetjem Sanolabor bo na vseh postojankah in tudi na trasi pohoda na voljo brezplačna voda.

Avtor: Mateja Štrajhar, Modre novice

Tagi