Odličen uspeh Judo kluba Komenda na Pokalu Budimpešte 2019

Judoista Luka Lukšič srebrn, Haya Veinhandl Obaid peta

V soboto, 27. aprila 2019, je manjša ekipa judoistov Judo kluba Komenda obiskala enega največjih mednarodnih turnirjev v Evropi – Budapest cup 2019. Na tekmovanju je sodelovalo 1.700 judoistov iz 30 držav iz celega sveta, kar je bila za naš klub nova izkušnja s tako velikim številom tekmovalcev.  

Prvi dan smo ob 11.00 uri prišli v dvorno UTE judo Szkosztaly es Horvath Istvan judo terem, Budapest kjer sta imela ob 13.00 tehtanje Žiga Pahor in Haya Veinhandl Obaid, oba tekmovalca v starostni kategoriji U13. Žiga je sicer dobro pričel tekmo z Avstrijskim judoistom in prevzel vodstvo z wazaarijem, a mu žal ni uspelo obdržati vodstva do konca in je izgubil borbo. Žal se zaradi ogromnega števila tekmovalcev v njegovi kategoriji in slabe žreba ni uvrstil repasaž. Haya je imela več možnosti po tem, ko je za prvo borbo premagala tekmovalko iz Češke, nato še tekmovalko iz Madžarske. Uvrstila se je v polfinale, kjer se je srečala z domačinko iz domačega kluba Budimpešta in jo vodila z wazaarijem vse do konca borbe. 5 sekund pred koncem je glavni madžarski sodnik prekinil borbo, saj je stranska sodnica vztrajala za 3. shido, kar je za Hayo pomenilo hansoku make (izključitev). To se po vseh pravilih ne bi smelo dosoditi, vendar se sodniški odločitvi ne sme oporekati in je Hayas tem žal izgubila vstopnico v finale, kjer bi se potem pomerila z avstrijsko tekmovalko. Ker je bila zaradi te sodniške odločitve zelo prizadeta, se ni dovolj zbala, da bi premagala slovaško tekmovalko in je na koncu zasedla še vedno vrhunsko 5. mesto.

Drugi dan je dopoldne ob 8.00 uri opravil tehtanje Karim Veinhandl, ki je imel prvo borbo z romunskim tekmovalcem in jo žal izgubil. V repasažu se je odlično boril s Čehom vendar je v zadnjih sekundah moral priznati premoč in izgubil borbo. Ob 10.00 smo imeli tehtanje še za Luko Lukšiča. V množični kategoriji U15 je imel 4 borbe predvsem z madžarskimi tekmovalci, ki so bili tudi težji in odlično pripravljeni in seveda vsi z večletnimi izkušnjami in večjimi kyu pasovi. Luka je po težkih borbah prišel do finala kjer se je srečal še z najbolj izkušenim tekmovalcem z modrim pasom. Ta ga je po minuti dobre borbe z metom ouchi gari poškodoval, tako da je Luka obsedel zaradi bolečine v notranji stegenski mišici. Poškodba ni bila tako huda, da bi potreboval zdravniško oskrbo, ampak dovolj velika, da je izgubil borbo in zasedel vrhunsko 2.mesto. Nato smo v množici judoistov počakali na vse dokončane borbe do 20.30 ure ko smo prejeli prvo komendko medaljo na tako veliki tekmi.

Naslednji dan smo se udeležili še dveh randori treningov. V nedeljo smo si, kolikor nam je ostalo časa, ogledali še nekaj znamenitosti Budimpešte kot tudi v ponedeljek, ko smo si na poti domov ogledali še znamenito Citadelo. To so bile velike izkušnje za naše tekmovalce in klub.

Avtor: Boštjan Veinhandl; Foto: Judo klub Komenda

Tagi