Odbojka sede je zelo zanimiva in atraktivna igra, saj se kljub sedenju zelo veliko gibaš

Odbojka je svetovno znana igra, ki so jo spremenili in prilagodili nivoju, ki omogoča igranje odbojke tudi ljudem invalidom. Današnji izziv učiteljev in trenerjev je namreč vključevanje mladih ljudi z invalidnostjo v zanimive programe, v šole in klube. Tako odbojka sede kot tudi odbojka stoje predstavljata možnost, ki izpolnjuje vse kriterije za uspešno vključevanje v šport. Predstavitev odbojke v sede je potekala minulo soboto, ko sta se na dnevu odprtih vrat v Braslovčah predstavila ženska in moška reprezentanca odbojke v sede. Član moške ekipe odbojke v sede je tudi Matic Keržan iz Srednjih Jarš pri Domžalah, ki mu je januarja letos splet nesrečnih okoliščin življenje obrnil na glavo, saj je ostal brez noge. Kljub vsemu pa Matic gleda z veliko pozitivizma na življenje, saj pravi, da so meje samo v glavi.

V današnjem času je športna aktivnost široko poznana kot življenjska potreba za vse. Spodbujanje invalidnih ljudi, da poskusijo nove aktivnosti, kot je odbojka sede, je lahko zanimiv način motiviranja za šport. Odbojka sede vpliva na razvoj točno določenih sposobnosti, povečuje razvoj in kontrolo velikih, ter finih mišic, dovoljuje igralcem pridobivanje mentalne pozornosti, spodbuja socialno zavedanje in potrebo po fair play-u. Odbojka sede zahteva gibanje na tleh z uporabo rok in hitrimi reakcijami zavzemanja položaja za učinkovito igranje. To zahteva zadostno treniranje osnovne tehnike, ogromno igre in razvoja očesne in telesne koordinacije. Za dobro igranje odbojke sede na osnovni ravni morajo biti dobro razvite osnovne gibalne sposobnosti. Odbojko sede lahko igrajo tako invalidi kot neinvalidi.

»Odbojka sede je zelo zanimiv šport in mi je zelo všeč, saj je to skupinski šport, v njem pa sodelujejo osebe, ki imajo isto ali podobno poškodbo kot ti«, pravi Matic Keržan. Po njegovih besedah je zelo zanimiva in atraktivna igra, kljub sedenju se namreč zelo veliko gibaš: »Sedeča odbojka je veliko bolj zakomplicirana kot stoječa odboja, mreža je nižja, manjša igralna površina, zaradi tega pa je tudi hitrejša igra. Pravila so večinoma enaka, kot pri stoječi odbojki.«

Matic nam zaupa, da zelo rad igra v tako dobri družbi in odličnemu strokovnemu štabu, saj se med seboj razumejo odlično in so kot eno. Ob tej priložnosti še pravi, da za igranje odbojke v sede iščejo nove igralke in igralce v starosti od 17 do 35 let: »Vabljeni, da se nam pridružijo v tej pozitivni energiji in sicer vsak torek med 17. in 19. uro v telovadnici URI Soča v Ljubljani. Naj se usedejo na tla in z nami zaigrajo kakšen set, da vidijo, če jim leži ta šport. Lahko so tudi bivši igralci stoječe odbojke, ki pa je zaradi poškodbe ne morejo več igrati. Naj zaključim z mislijo, da imamo ljudje prepreke samo v glavi, samo tam je meja in nikjer drugje.«

Zainteresirani lahko za več informacij pokličejo na telefonsko številko 040 535 545 ali pa pišejo na e-naslov: matic181@gmail.com.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Daniele Celesti, Odbojka sede; Video: Odbojka sede
Komentarji uporabnikov
Tagi