Nogometaši Domžal ostajajo gospodarji ljubljanske kotline

V tretjem kolu Prve lige Telekom Slovenije so domžalski nogometaši na zelenici največjega slovenskega stadiona z 2:0 ugnali domačo Olimpijo in se s šestimi osvojenimi točkami povzpeli tik pod vrh lestvice. Za povsem zasluženo zmago sta s svojima prvima goloma v najmočnejši slovenski ligi poskrbela Dejan Trajkovski in 19-letni hrvaški napadalec Antonio Mance, ki je v Ljubljani vknjižil svoj prvi uradni nastop v rumenem dresu.

Strokovno vodstvo dvakratnih državnih prvakov je tokrat nekoliko premešalo začetno enajsterico. Darko Zec se je iz obrambne vrste vrnil na položaj zveznega igralca, njegovo mesto v zadnji liniji pa je zapolnil Gaber Dobrovoljc. ''Začetno enajsterico smo prilagodili nasprotniku. V napadu smo pričakovali Hentyja in Šporarja, ki sta izjemno hitra in odlično napadata globino. Gaber je v tem segmentu branjenja zelo zanesljiv. Zeca smo preselili v zvezno linijo, saj smo tam potrebovali agresivnost in dobro varovanje pred branilci. Menjavi smo storili zato, ker smo ocenili, da bo to najboljše za našo ekipo,'' je kadrovske rošade pojasnil trener Luka Elsner, ki je poizkušal nasprotnika presenetiti z Aladinom Šišićem. Ta je zaigral na desnem krilnem položaju: ''Zavedali smo se, da nas bo Olimpija pritisnila zelo visoko na naši polovici. Imeli bi težave, če bi igrali le z nogometaši, ki so tehnično odlični in prihajajo po žogo, saj bi bila s tem možnost napak veliko večja. S Šišićem smo napadali globino in po dolgih ali odbitih žogah smo si pripravili kar nekaj lepih situacij. Večkrat sem že poudaril, da so vsi igralci ekipe prav vsak trenutek v kombinacijah za nastop. Profili igralcev so različni in zato enkrat igra eden, drugič drugi. Veseli me, da so vsi prikazali, kar smo od njih pričakovali.''

Olimpija je bila v uvodu tekme nekoliko podjetnejša, a je razmerja na igrišču že v 16. minuti spremenil gol Trajkovskega, ki je v polno meril po podaji Nejca Skubica. Po vodstvu gostov so Ljubljančani postajali vse bolj nervozni in plod tega sta bila dva hitra prekrška Matica Finka, ki je že v 30. minuti prejel rdeči karton. Domačini so z desetimi igralci še naprej poizkušali priti do izenačenja, a so bili odlično organizirani in stoodstotno zbrani Domžalčani pretrd oreh. Odločilen trenutek tekme pa se je zgodil v 59. minuti, ko si je povsem zasluženo drugi rumeni karton na tekmi prislužil Rok Kronaveter. Z devetimi igralci so bili Ljubljančani povsem nemočni, rumeni pa so rutinirano pripeljali tekmo do konca. Še več, po drugi podaji Skubica, ki je odigral svojo 100. prvenstveno tekmo v rumenem dresu, je v 84. minuti končni izid postavil novinec v ekipi Mance. Slednji je šele v petek podpisal pogodbo z Domžalami in si lepšega debija najverjetneje ni zamisliti niti sam: ''Akcija za drugi gol je bila plod dela celotne ekipe in Mance jo je le še učinkovito zaključil ter postavil piko na i. V nobenem primeru ne smemo pozabiti na Mateja Podlogarja, ki je prvih 80 minut dobesedno garal v napadu. Veseli me, da je Antonio že ob debiju dosegel gol, hkrati pa od njega pričakujemo še veliko več. Prepričan sem, da bo upravičil moja pričakovanja,'' je o novincu povedal Luka Elsner, ki danes praznuje svoj 33. rojstni dan.

Domžalski strateg je bil navdušen nad visoko ravnijo igre obeh ekip: ''Izraziti moram spoštovanje do vseh igralcev, ki so bili na igrišču, tako svojih kot nasprotnikovih. Kljub težki situaciji, so do zadnje minute garali, zato sem ob spremljanju tekme zelo užival. Igrali smo zelo pametno. Nismo se izpostavljali težavam, v katerih se ekipe znajdejo, ko se merijo z Olimpijo. Ko smo imeli posest žoge, nismo pokazali veliko kvalitete, ampak proti Olimpiji bo v tej prvini vsaki ekipi težko, saj je izjemno agresivna in hitro izvaja pritisk. Temu smo se izognili in hkrati odgovorili na moško igro, ki je na tej ravni nujna. Bili smo tudi zelo učinkoviti. Končno smo vseh devetdeset minut ostali zbrani. Nismo naredili večjih napak in to nam je prineslo rezultat,'' je z zadovoljstvom dejal legendarni branilec, ki je v letošnji sezoni lahko navdušen nad igro po bočnih položajih.

Skubic je na prvi tekmi sezone vknjižil podajo in gol, tokrat pa se je podpisal pod podaji za oba zadetka svoje ekipe. Na drugi strani pa je Trajkovski na prvi tekmi v Kopru vknjižil podajo, tokrat pa je dosegel svoj prvi gol v članski konkurenci: ''Igra po bokih nam zelo dobro teče. Na treningih veliko vadimo ta segment igre, izkoriščamo kvaliteto igralcev in pilimo pravočasno utekanje v napad, saj imamo nogometaše, ki znajo dobro podati v globino. Moderen nogomet je v veliki meri usmerjen na preboje po bokih, še posebej proti dobro organiziranim ekipam. Večina je takšnih, zato je obrambo zelo težko prebiti po sredini. Osredotočeni smo na tisto, kar delamo najbolje,'' je za konec še dejal Elsner, ki bo v soboto proti velenjskemu Rudarju vodil svojo 70. prvenstveno tekmo v trenerski karieri.

Avtor: Grega Krmavnar; Foto: Lado Vavpetič; Video: Sedo Rošić (NK Domžale)
Tagi