Nogometna sobota v Krašnji

Mali nogomet oziroma futsal se od nogometa razlikuje po velikosti igrišča in po tem, da se lahko igralci menjajo kot jim pač paše. In, če je manjše igrišče, naj bi bila tudi žoga manjša. Je pa to več kot odlična ekipna igra, ki zaradi majhnosti igrišča poskrbi za hitre akcije in atraktivne zadetke ter obrate igre. Mali nogomet ima v občini Lukovica bogato zgodovino. Predvsem v Krašnji se je na igrišču pri podružnični osnovni šoli se je vedno zbiralo mlado in staro ter igralo petke in svetke, podnevi in še zvečer. No, tudi domača dvorišča so bila v času, ko še ni bilo moderne tehnologije, mislim telefonov, nogometna igrišča. A ne le nogometna tudi košarkarska in še od kakšnega športa, odvisno od tega kakšni so bili prenosi na televiziji.

Sicer še velja, da gre dober glas hitro v drugo vas in tako se je na tokratni turnir v malem nogometu prijavilo dvanajst ekip. Prijav je bilo sicer več, a pravijo kdor prvi pride prvi melje in tako so v soboto, 13. maja 2023, zaigrali ŠD Krašnja , Bar pod Lipo, Laseno, Jasko team, Zavihanci, Hrec & Company, Šentlambert Gamsi, ŠD Mlinše, ŠD Škafarji, Antimon, Kotredež / Merli in Blagovica. Veliko, če upoštevamo dejstvo, da turnirjev v Krašnji kar nekaj let ni bilo. Glede na število prijav organizatorji razmišljajo, da bi drugo leto turnir potekal kar v dveh dnevih.

V dopoldanskem času je potekal skupinski del tekmovanja, na katerem se je pomerilo vseh 12 ekip. Po dve najboljši ekipi iz vsake skupine sta napredovali v popoldanske izločilne boje. In ne glede na to ali je šlo za polfinale ali finale ali le za uvrstitev naprej, so bile vse tekme zelo izenačene, igralci pa so pokazali veliko znanja in pa tudi spretnosti, saj je bilo igrišče zaradi deževnega vremena kdaj bolj podobno drsališču kot nogometnemu igrišču.

Tokrat se je športna sreča nasmehnila igralcem ekipe Šentlambert Gamsi, ki so po napetem finalnem dvoboju premagali stare znance iz zasavskih nogometnih igrišč ŠD Mlinše, z rezultatom 2:0. Streljanje 6-metrovk je odločilo, kdo bo osvojil končno tretje mesto. Ekipa Bar pod Lipo Krašnja je izkoristila boljše poznavanje domačega igrišča in premagala ekipo Jasko team. Najboljše ekipe so poleg denarne nagrade prejele še pokale.

Brez razglasitve najboljšega igralca turnirja tudi ne gre. Tokrat je to lovoriko osvojil Alen Kvartič iz ekipe Šentlambert Gamsi, njegov soigralec Jan Holešek pa je bil izbran za najboljšega vratarja turnirja. Vse igre so bile napete in včasih na meji nemogočega, a so bile fer in brez kakršnihkoli zapletov, zato sodnik Almir Fetić ni podelil nobenega rumenega ali rdečega kartona.

Razveseljivo je dejstvo, da se je kljub deževnemu vremenu, že zjutraj ob igrišču zbralo ogromno število ljubiteljev malega nogometa, ki so poskrbeli za pravo vzdušje s poštenim navijanjem za vse igralce ne glede na moštvo. Dobre akcije so znali nagraditi z bučnim aplavzom. In ravno število obiskovalcev je potrditev, da potrebujemo prireditve, ki nas vabijo na svež zrak izpred ekranov in slednje daje zagona tudi organizatorjem. Upamo lahko, da bo turnir postal tradicionalen in bo vsako leto v Krašnjo privabil veliko število moštev kot tudi navijačev in gledalcev iz bližnje in daljše okolice.

Ker je organizacija takšnega turnirja zahteven projekt, je prav, da omenimo, kdo vse so poleg organizatorjev in prostovoljcev pomagali pri kakovostni izvedbi turnirja. Tokratni turni so podprli M&P Burja d.o.o., Štupar inštalacije, GP Resnik, Naredi Filip Slana s.p., Fasade D&M d.o.o., INOX, Leon Rožman s.p., Mizarstvo M-TIM, Mizarstvo Dacar, Peskanje Zupančič, RCU rekreacijski center d.o.o., A39 d.o.o., Bar pod lipo in TGT Kompolje transport, gradbeništvo in trgovina d.o.o.

Letos je turnir uspel več kot uspešno, kako bo prihodnje leto, bomo videli. Upajmo le, da bo mati narava poskrbela za lepše vreme, organizatorji pa bodo poskrbeli za vse ostalo. Torej, že sedaj vabljeni na turnir v malem nogometu v Krašnjo v maju 2024.

Avtor: DJD; Foto: DJD

.

Tagi