Na Pohodu ob reki, ki povezuje, so se ponovno družili in povezovali

“Ljudje ne poznamo meja,” tako je včeraj na Pohodu ob reki, ki povezuje, dejal kamniški podžupan Sandi Uršič, dokazalo pa približno 2500 pohodnikov, ki so se udeležili pohoda, ob tem pa se lahko ustavili na 20 zanimivih postojankah, na katerih so se predstavila lokalna društva in organizacije ter podjetja. Številne športne aktivnosti so se v Domžalah nadaljevale tudi po zaključku pohoda, ki so potekala v Parku Martina Krpana in na bližnjih igriščih, svoja vrata pa je na ta dan odprlo tudi domžalsko kopališče

Pohod ob reki, ki povezuje, je v soboto, 8. junija 2019, v organizaciji revije Modre novice in ob soorganizaciji Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik ter Zavoda za šport in rekreacijo Domžale potekal na pešpoti ob Kamniški Bistrici od Glavnega trga v Kamniku do novega Parka Martina Krpana v Domžalah oziroma obratno. Udeležilo se ga je več kot 2500 pohodnikov, ki so prehodili le del, v večini pa kar celotno 14-kilometrsko pot, ob tem pa se ustavili na 20 zanimivih postojankah, na katerih so se predstavila lokalna društva in organizacije ter podjetja.

Da je Pohod ob reki, ki povezuje, projekt, ki presega vsa pričakovanja, je poudarila domžalska podžupanja mag. Renata Kosec, medtem ko je kamniški podžupan Sandi Uršič dodal, da smo ljudje željni tovrstnih dogodkov, oba pa sta se strinjala, da je medobčinsko sodelovanje pomembno, še bolj pa bo v prihodnosti, in da so tudi taki dogodki osnova za nadaljnje sodelovanje.

Pohod ob reki, ki povezuje, je sicer v prvi vrsti namenjen povezovanju in zabavi pohodnikov, pa vendarle je osnovni namen že vsa štiri leta enak – tako organizatorji kot občanke in občani Kamnika in Domžal si želimo, da bi pohod v bližnji prihodnosti lahko potekal od izvira do izliva Kamniške Bistrice, za to pa seveda potrebujemo urejeno pot po celotni dolžini reke. Kdaj lahko pričakujemo premike v tej smeri, smo povprašali kamniškega podžupana in domžalsko podžupanjo. »Projekti so v pripravi,« je povedal Uršič in dodal, »najprej bo na vrsti tretja faza protipoplavnih ukrepov od nakupovalnega središča Qlandia do Šmarce, intenzivno delamo tudi na pridobitvi kohezijskih sredstev. Skupaj s protipoplavnimi ukrepi se bo urejala tudi pot, in sicer tisti del, ki je najbolj pereč, od Virtusa do Šmarce. V pripravi pa je tudi projekt za kolesarsko povezavo od Kamnika proti Godiču, s katerim bomo prav tako kandidirali za kohezijska sredstva in upamo, da bomo uspešni.«

Kot je dejala podžupanja mag. Renata Kosec v Domžalah v tem trenutku pridobivajo zemljišča oziroma soglasja države, potem pa naj bi nadaljevali z ureditvijo poti do Dola. Hkrati s tem v Domžalah že povezujejo tudi pritoke, pot že poteka ob Rači do Krtine, po njenih besedah pa se spogledujejo tudi že s podaljšanjem poti ob Pšati do Mengša. »Naš slogan je Prostor zadovoljnih ljudi in trudimo se našim občanom zagotoviti čim bolj kakovostno preživljanje prostega časa,« je dejala ter poudarila, da ne bodo dodajali samo poti, ampak tudi vsebino, »pod Homškim hribom imamo v načrtu ureditev športne ploščadi, prav tako v Študi, v končni fazi urejanja pa je park Martina Krpana, ki je bil tudi začetna oziroma končna točka pohoda v Domžalah.«

»Danes smo še enkrat znova dokazali, da sodelovanje obrodi sadove in z več kot 2500 pohodniki, ki so v večini domov odhajali s prijetnimi vtisi, razširili pozitivno sporočilo – družimo in povezujmo se,« so ob zaključku pohoda dejali v uredništvu Modrih Novic.

Športni pozdrav poletju

Zavod za športi in rekreacijo Domžale je letos prvič poskrbel za aktivnosti na štartno ciljnem prostoru pohoda, ki je potekala v novo nastajajočem Parku Martina Krpana. Animacijski program so še dodatno popestrili taborniki z njihovimi veščinami in kuho golaža, s katerim so se lahko okrepčali pohodniki in drugi obiskovalci. Poleg pohoda so se v Športnem parku Domžale zvrstile še mnoge druge aktivnosti. Tako je na tartanskem košarkarskem igrišču potekal turnir v košarki v različici 3×3, odbojkarji so se pomerili v turnirju na odbojki na mivki, pestro pa je bilo tudi v Skate parku. AMD Domžale je na parkirišču pred vhodom na domžalski bazen pripravil dan odprtih vrat, na katerem so se otroci na posebnem poligonu lahko preizkusili v vožnji z minimoto motocikli. Točno ob dvanajsti uri pa svoja vrata odprlo Kopališče Domžale, kjer so poskrbeli za animacijo, vstop na kopališče pa je bil brezplačen. S tem se je v Domžalah tudi začela kopalna sezona.

Športni pozdrav poletju se je drugače začel že v petek, ko je Drsališče Domžale v sodelovanju s Kotalkarskim klubom Pirueta odprlo svoja vrata za vse obiskovalce na kotalkah in rolerjih. Poletje na kotalkah se je začelo v okviru zabavnega petkovega večera Kotalkajmo skupaj.

Več fotoutrinkov s Pohoda ob reki, ki povezuje, si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Miha Ulčar; Foto: Modre Novice, Zavod za šport in rekreacijo Domžale; Video: Simona Pivar

Tagi