Logar do tretjega zaporednega naslova državnega prvaka

Na dirkališču Grobnik je padel zastor nad sezono državnega prvenstva v cestno hitrostnem motociklizmu. Junaka dneva sta bila Blaž Bregar v razredu superbike in Enej Logar, ki je bil v točkovnem seštevku po šestih letošnjih dirkah najboljši v konkurenci supersport 600.

Dirkači so danes še drugič v letošnji sezoni državnega prvenstva tekmovali na legendarnem dirkališču Grobnik. Šesta preizkušnja v tem tekmovalnem letu je odločala o naslovu državnega prvaka v kategoriji superbike in supersport 600. Največ prvenstvenih točk sta zbrala v najmočnejšem razredu Blaž Bregar (Društvo 2n’Race), v kategoriji nižje pa se je tretjič zapored naslova prvaka veselil Enej Logar (AMD Domžale). Pri tem je o naslovu prvaka odločalo 96 tisočink sekunde, toliko je namreč znašala prednost Logarja pred Etienom Kantar Božičem (ŠD Nenaten) v cilju zadnje dirke. Že pred zadnjo dirko je bilo jasno, da bo o naslovu prvaka odločala vsaka malenkost, Logar in Kantar Božič sta bila namreč točkovno povsem izenačena, Domen Lipnik (Društvo 2n’Race) pa je zaostajal vsega štiri točke in je imel realne možnosti za naslov prvaka in vedelo se je, da bo prvak tisti, ki bo v cilj pripeljal prvi.

Enej Logar, Domen Lipnik in Etien Kantar Božič so se vse do zadnje vožnje borili za naslov letošnjega državnega prvaka v razredu supersport 600. (Foto: Rok Bačovnik)

Nervoza med dirkači je bila prisotna že na jutranjem ogrevanju, vrelišče pa je dosegla pred štartom. Najboljša trojica, za katero je neverjetno razburljiva sezona, je dirko začela s prve štartne vrste – Logar prvi, Lipnik drugi, Kantar Božič tretji. Ko so ugasnile rdeče luči, se je Idrijec silovito pognal s štarta in nekaj krogov vodil, nato pa ga je prehitel Lipnik. Logar mu je hitro vrnil in to vajo sta ponovila kar nekajkrat, vse dokler vodilnega v skupnem seštevku do dirke v Brnu, na cedilu ni pustil njegov motocikel. Tehnična napaka je Lipnika izločila iz boja za prvaka, dvakratni zaporedni državni prvak in 15-letni dirkač iz Lucije pa sta za tem uprizorila še en napet dvoboj. Kljub poskusom prehitevanja novinca v razredu supersport 600 je Logar na ciljni črti v ospredju ostal za zgolj devet stotink sekunde. Logar se je tako veselil tretjega zaporednega naslova državnega prvaka Slovenije v razredu supersport 600: “Zadnji krog je bil res zanimiv, v skoraj predzadnjem ovinku me je Etien prehitel. Skupaj sva prišla v cilj in ko sem videl, da sem zmagal, sem bil zelo vesel. Vseh treh naslovov prvaka sem enako vesel, saj so bili težko prigarani.”

Enej Logar se je veselil tretjega zaporednega naslova državnega prvaka Slovenije v razredu supersport 600. (Foto: Rok Bačovnik)

Tretji naslov državnega prvaka v razredu superport 600 je obenem tudi peti naslov državnega prvaka za Logarja, ki je pred leti osvojil tudi naslova prvaka v razredu minimoto otroci in mini gp 10.

Veselje v taboru Eneja Logarja ob osvojitvi tretjega zaporednega naslova državnega prvaka v razredu supersport 600. (Foto: Rok Bačovnik)

Sezona slovenskega prvenstva je torej zaključena, Logar pa razmišlja še o nastopu na zadnji dirki prvenstva Alp Adria, ki bo potekala čez 14 dni prav tako na Grobniku. Odločitev o nastopu bo znana v prihodnjih dneh.

V razredu superbike Bregar do prve šampionske zvezdice, za presenečenje z zmago poskrbel Marko Jerman

Blaž Bregar v razredu superbike je na Grobnik prišel v vlogi favorita. ((Foto: AMZS)

Poletne temperature na Grobniku so bile kot nalašč za odlično dirko, na kateri je v najmočnejšem razredu superbike nastopilo pet dirkačev z licenco AMZS. V najboljšem položaju za potrditev naslova državnega prvaka je bil Blaž Bregar (Društvo 2n’Race), ki bi mu lahko le odstop pokvaril dan.

Med presenečenji zadnjega dirkaškega konca v sezoni je bil nastop Marka Jermana, ki je unovčil izdatne izkušnje in dirko vodil od štarta do cilja. Dirkač iz Depale vasi se lahko pohvali z izjemnim dirkaškim ritmom. Zmagal je s kar 34,8 sekunde prednosti pred najbližjim zasledovalcem.

Marko Jerman po dvoletnem premoru suvereno do zmage na dirkah državnega prvenstva. (Foto: AMZS)

“Po dolgem času sem spet na motorju, zaradi zdravstvenih težav zadnji leti nisem resno vozil. Letos sem se odločil, da začnem znova trenirati in sem prišel na zadnjo dirko. Sem zadovoljen, da sem še vedno konkurenčen,” je Jerman opisal svojo zmagovalno vožnjo, ki je bila za gledalce prava paša za oči.

Zmagovalcu se je najbolj uspel približati ravno Bregar, ki je v uvodnih krogih poskušal držati stik z Jermanom, toda na koncu se je moral zadovoljiti z drugim mestom, ki je vseeno zadostovalo za končno slavje v državnem prvenstvu.

Miha Ulčar

(Vir: AMZS, AMD Domžale)

 

Tagi