Kamničani spet blizu, srednjeevropska liga Ljubljančanom

Odbojkarji Calcit Volleyja so v finalu srednjeevropske lige doma izgubil z ACH Volleyjem z 1:3 (23, -18, -22, -23). Za Ljubljančane je bil to trinajsta lovorika v srednjeevropski ligi.

Pred šestimi dnevi so bili Kamničani blizu pokalne lovorike Slovenije, toda v petem nizu so bili še petič v letošnji sezoni v medsebojnih dvobojih boljši odbojkarji ACH Volleyja, ki so do zdaj v srednjeevropski ligi slavili že dvanajstkrat. Kamničani so bili do zdaj v tem tekmovanju najvišje na drugem mestu, pred svojimi navijači pa so želeli priti do prve lovorike. Žal so morali igrati brez težje poškodovanega Jana Klobučarja, ki si je poškodoval koleno že v prvem nizu finalnega pokalnega obračuna z Ljubljančani. V polfinalu je Calcit Volley z 2:0 v zmagah izločil SK Zadrugo Aich/Dob, ACH Volley pa Merkur Maribor.

Z blokom Vuka Todorovića so Ljubljančani v uvodnem nizu prvi prišli do dveh točk prednosti (5:7), toda po bloku Nika Mujanovića so domači odbojkarji prvič na tekmi povedli (8:7). Na servis mladega kamniškega korektorja in z blokom Uroša Planinšiča je Calcit Volley pobegnil za tri točke (12:9), zato je Radovan Gačič vzel svoj prvi polminutni odmor na tekmi. Z nekaj sreče je Luis Sosa Sierra domači ekipi priigral štiri točke prednosti (15:11). Ko je napad Ljubljančanov končal v avtu in so domačini pobegnili že za pet točk (19:14), je Gačič posegel še po drugem polminutnem odmoru. Po njem so bili gostje boljši nasprotnik, predvsem to velja za servis, kajti z asom Danijela Koncilje so izid na 22. točki izenačili. Tudi domači trener Jurij Žavbi je vzel svoj drugi polminutni odmor, Uroš Pavlović pa je Kamničanom priboril prvo zaključno žogo, ki jo je izkoristil Mujanović.

Tudi v drugi niz so bolje vstopili ljubljanski odbojkarji, ki so po napadu Danijela Koncilje pobegnili za pet točk (8:3), veliko zaslug za njihov visoko vodstvo pa je imel s svojimi servisi Matej Kök. Kamničani so se sicer hitro približali na dve točki zaostanka (6:8), vendar so gostje z blokom Köka spet prišli do petih točk prednosti (13:8). Visoke prednosti niso več izpustili iz rok, tudi zato, ker domači napad ni bil več tako učinkovit kot v prvem nizu prav tako pa so Kamničan padli na sprejemu. Niz se je končal z lastno napako domače ekipe.

V tretjem nizu so bili Kamničani tisti, ki so prvi prišli do dveh točk prednosti, točko je dosegel Daniel Aponza (4:2), vendar so Ljubljančani na peti točki izenačili, z napadom Mašulovića pa prvič povedli (7:6). Za novo kamniško vodstvo je poskrbel Mujanović z dvema zaporednima točkama, drugo je dosegel z asom (11:10), vendar so bili ljubljanski odbojkarji tisti, ki so z blokom Koncilje prvi prišli do nekaj večje prednosti (20:17). Visoke prednosti niso več zapravili, drugo zaključno žogo pa je izkoristil Gjorgiev.

Na servis Tomislava Mitrašinovića so Kamničani v četrtem nizu povedli s 4:1, toda Kök je izid že na četrti točki izid izenačil. Z asom Aponze so Kamničani še enkrat pobegnili za dve točki (8:6), vendar je Todorović na deveti točki spet poskrbel za izenačenje. Pred vstopom v končnico so Ljubljančani z blokom Filipa Šestana prišli do treh točk prednosti (19:16), veliko zaslug za njihovo vodstvo je imel tudi njihov kapetan Gjorgiev. Žurbi je vzel polminutni odmor, z blokom Mujanović pa so Kamničani prišli na točko zaostanka (19:20), kamniški korektor pa je z uspešnim napadom izid na 23. točki izenačil. Po polminutnem odmoru gostov je Gjorgiev, ki je bil izbran tudi na najboljšega igralca tekme, ACH Volleyju zagotovil prvo zaključno žogo, nato pa je s prvo tudi končal tekmo. Domačini so ob tem protestirali, češ da je šlo za blok, vendar se je madžarski sodnik odločil drugače. Na žalost tokrat ni bilo video challengea.

Uroš Pavlović, igralec Calcit Volleyja: »Najbolj boli, da smo spet izgubili v končnici, že šesti v tej sezoni in to počasi že deluje na psiho. Težko je reči, ali je bila naš zadnji blok res končal v avtu, toda ne glede na to si ne bi smeli dovoliti, da je do tega sploh prišlo. Če bi pred tem nekaj lahkih žog oddelali bolje in bili bolj zbrani, bi se tekma lahko končala tudi v našo korist.«

Jurij Žavbi, trener Calcit Volleyja: »Težko je v šestih dneh sprejeti dva podobna poraza, vendar moramo športno čestitati Ljubljančanom za obe zmagi, mi pa bomo morali delati na tem, da bomo igrali boljše. Po prvem nizu, ki smo ga dobili, smo popustili na sprejemu, tudi servis ni bil več tako nevaren in to je tisto, kar je pretehtalo. Žal pa tokat mimo tako slabega sojenja ne morem. Ne bom rekel, da sta sodnika vplivala na rezultat in da je to odločilo zmagovalca, vendar ne razumem, zakaj nam takšne tekme sodijo tujci, če pa imamo doma boljše sodnike.«

Radovan Gačič, trener ACH Volleyja: »Eden od naših ciljev je bil, da osvojimo tudi srednjeevropsko ligo. Način, kako smo prišli do nove lovorike, niti ni pomemben, pomembno je, da smo ohranili ritem nepremaganosti na domačih tleh in v srednjeevropski ligi že drugo leto zaporedoma. Ekipa je še enkrat dokazala, da ima zmagovalni karakter, in če smo z rezultatom lahko zadovoljni, smo z igro vseeno nekoliko manj. V prvem nizu smo naredili preveč napak na lahkih žogah, tudi v obrambi nismo polovili nekaj žog, ki bi jih lahko, toda že v končnici tega niza smo se začeli vračati v igro.«

Calcit Volley – ACH Volley 1:3 (23, -18, -22, -23)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 500, sodnika: Mezöffy (Madžarska), Kramar Šandl (Hrvaška).

Calcit Volley: Planinšič 1, Mujanović 9, Vinkovič, Lazar, Košenina (L), Arsenoski, Okroglič 5, Sosa Sierra 25, Mitrašinović 3, Aponza 12, Pavlović 7. Trener: Jurij Žavbi.
ACH Volley: Mejal, Šket, Mašulović 5, Todorović 6, Bošnjak, Koncilja 10, Šestan 13, Kovačič (L), Gjorgiev 24, Videčnik, Kök 14, Šen. Trener: Radovan Gačič.

Avtor: Miha Štamcar; Foto: Klemen Brumec

 

Tagi