Iza Vilar v Gradcu osvojila odličje na mednarodnem tekmovanju v brazilskem jiu jitsu

Minuli vikend je v Gradcu potekalo mednarodno tekmovanje v brazilskem jiu jitsu, ki se ga je udeležila tudi 11. letna Iza Vilar iz Doba pri Domžalah in osvojila zlato medaljo. V Hiši na Travniku že dobro leto deluje prva šola brazilskega jiu jitsa v domžalski občini – Gracie Barra Domžale, ki jo Iza z navdušenjem obiskuje.

Brazilski jiu-jitsu je borilna veščina, ki temelji predvsem na samoobrambi in pa na gradnji karakterja, s pomočjo učenja in prakticiranja določenih tehnik. Poleg krepitve moči, vzdržljivosti, prožnosti ter koordinacije, jiu jitsu pripomore k gradnji večje samozavesti in mentalni trdnosti. Različne tehnike tako omogočijo tudi telesno šibkejši ali manjši osebi, da se ubrani pred fizično močnejšemu nasprotniku.

Ker gre za borilno veščino, si morebiti lažje predstavljamo, da pritegne večje zanimanje pri fantih, vendar izkušnje kažejo, da temu vendarle ni tako.

Čestitali smo Izi Vilar, ki obiskuje peti razred Osnovne šole Dob in jo ob pravkar osvojeni zlati medalji na mednarodnem tekmovanju v jiu-jitsu vprašali, kaj jo je pritegnilo, da se je odločila vpisati v šolo brazilskega jiu jitsa? Kaj ji je pri tovrstni borili veščini všeč in kaj bi sporočila sovrstnikom, ki še premišljujejo, kateri šport bi izbrali?

Iza Vilar, foto: Osebni arhiv

Kot nam je zaupala, jo je za brazilski jiu jitsu navdušil brat Jošt, ki se poleg treniranja izobražuje tudi za trenerja. Pri brazilskem jiu jitsu so ji všeč tehnike in pa sam način treniranja. In kot sama zatrjuje, “imamo super trenerja”. Uroš Koplan je odličen trener.” Ob tem pa doda, “pri treniranju moraš biti discipliniran”.

In kaj bi Iza Vilar sporočila sovrstnikom? “Mislim, da je jiu-jitsu primeren za vse, ki ne izkoriščajo športa kot nasilje. Lahko pa pomaga tudi pri samozaščiti” je še za konec poudarila Iza.

Poleg rednega treniranja jiu jitsa, pa je Iza z veseljem “tudi pri mažoretkah”.

Iza Vilar, foto: osebni arhiv

Avtor: Petra Petravič; Foto: osebni arhiv Ize Vilar

 

Tagi