9 vaj za vsak dan

V Društvu Šola zdravja so se odločili, da svojim članom ter tudi širši javnosti preko spleta v video obliki ponudijo ogled pravilne izvedbe vaj za razgibavanje iz knjige “Metoda 1.000 gibov”. Vaje predstavlja Andraž Purger, učitelj športne vzgoje, terapevt in qi gong učitelj, ki je v Društvu Šola zdravja vodja izobraževanja na področju metode 1.000 gibov.

Do sedaj smo skupaj z Andražem posneli dva videa in sicer smo se v prvem delu osredotočili na 10 vaj, v drugem pa na 11. vaj iz knjige Metoda 1.000 gibov. Danes je na vrsti tretji del, v katerem vam predstavljamo devet vaj.

Po besedah Andraža je za dobro izvedbo vseh vaj izredno pomembno, da doma ali kjerkoli že izvajate vaje, nimate obutih navadni copatov za po hiši, ampak imejte pri vajah obute športne copate, ki morajo biti trdno zavezani. Samo tako se lahko izognete večini poškodb kolen, gležnjev, hrbta, križa in stopal. Če telovadite v notranjih prostorih, odprite tudi okno, da boste vadili v svežem zraku. Odprite tudi okno, da boste vadili v svežem zraku.

Andraž poudarja, da metoda 1000 gibov daje vsem priložnost, da v dobre pol ure razgibate skoraj vse sklepe, od prstov rok do prstov na nogah. Vendar zaradi slabe drže pri različnih vsakdanjih opravilih, kjer so dolgotrajni ponavljajoči gibi, nastajajo otekline, bolečine ter limfni zastoji, kar preprečuje kroženje krvi in telesnih tekočin, s tem pa tudi pretok energije. Tako je za tokratni prikaz vaj po metodi 1000 gibov pokazal devet vaj, ki se izvajajo običajno izvajajo napačno, vsako vajo pa je nato izvedel z pravilnim gibanjem in izvajanjem:1. – 4. Dvig rok iz predročenja v vzročenje »dlan na dlan«

  1. – 4. Dvig rok iz predročenja v vzročenje »dlan na dlan«
  2. – 5. Obračanje rok v zapestju
  3.  – 12. Soročno bočno vrtenje rok v ramenskem obroču
  4. – 16. Plosk za hrbto
  5.  – 20. Z glavo k desni in k levi rami
  6. – 22. Izvajanje vaje vijak
  7. – 27. Odklon v levo in desno »lok v boku«
  8. – 28. Zaklon »lok nazaj«
  9. –  39. Izvajanje vaje lastovka

Andraž nam je na snemanju namignil, da bo verjetno že drugi teden, po enajstem maju sproščena telovadba na prostem, tako da bodo članice in člani Šole zdravja lahko začeli z jutranjo telovadbo, seveda v primerni razdalji en od drugega, saj se bo navodil potrebno še vedno držati.

V filmu Andraž med vajami, ki jih izvaja počasi, tudi obrazloži posamezno vajo, zato si z lahkoto ustvarite vtis izvedbe posamezne vaje. Pri izvajanju vaj je po besedah Andraža pomembna pravilna izvedba vaj, saj si nihče ne želi, da bi se med vajo poškodoval. Še vedno pa pri telesni aktivnosti velja pravilo: »Delaj vaje dobro in ne bo te nič bolelo«. Kajti, če vaje ne izvajaš dobro, hitro čutiš bolečine in če čutiš bolečine, nekaj nisi dobro naredil pri vaji. S primerno aktivnostjo pa pospešujete prekrvavitev in izboljšujete mišično moč, ki vam daje oporo pri boljši drži telesa, ravnotežja, imate boljšo gibljivost, vzdržljivost, s čimer izboljšate svoje telesne in psihične sposobnosti.

Andraž vsem želi čimveč »miganja« in naj karantena čim prej mine, da se boste spet družili in poveselili s prijatelji!

V Sloveniji ima Društvo šola zdravja več kot 220 skupin, ki delujejo v 84 občinah. Vaje se izvajajo vsako jutro ob 7.30,  5-6 dni v tednu, celotno leto, 30 minut. Vsak dela po svojih zmožnostih in sposobnostih. Vabljeni, da se jim pridružite (po sprostitvi ukrepov vlade RS). Kje delujejo skupine, si lahko pogledate na spletni strani www.solazdravja.com.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi