11 vaj za vsak dan

V Društvu Šola zdravja so se odločili, da svojim članom ter tudi širši javnosti preko spleta v video obliki ponudijo ogled pravilne izvedbe vaj za razgibavanje iz knjige “Metoda 1.000 gibov”. Vaje predstavlja Andraž Purger, učitelj športne vzgoje, terapevt in qi gong učitelj, ki je v Društvu Šola zdravja vodja izobraževanja na področju metode 1.000 gibov. 

Pred nekaj dnevi nam je Andraž za uvod pokazal deset vaj, ki jih najbolj pogosto izvajamo napačno, vsako vajo pa je nato prikazal še s pravilno izvedbo. V drugem delu nam je prikazal enajst drugih vaj, kjer se je ravno tako najprej osredotočil na napake pri izvedbi, v nadaljevanju pa je vsako vajo izvedel s pravilnim izvajanjem in gibanjem.

Po besedah Andraža je za dobro izvedbo vseh vaj izredno pomembno, da doma ali kjerkoli že izvajate vaje, nimate obutih navadni copatov za po hiši, ampak imejte pri vajah obute športne copate, ki morajo biti trdno zavezani. Samo tako se lahko izognete večini poškodb kolen, gležnjev, hrbta, križa in stopal. Če telovadite v notranjih prostorih, odprite tudi okno, da boste vadili v svežem zraku.

»Metoda 1000 gibov daje vsem priložnost, da v dobre pol ure razgibate skoraj vse sklepe, od prstov rok do prstov na nogah. Vendar zaradi slabe drže pri različnih vsakdanjih opravilih, kjer so dolgotrajni ponavljajoči gibi, nastajajo otekline, bolečine ter limfni zastoji, kar preprečuje kroženje krvi in telesnih tekočin, s tem pa tudi pretok energije,« je poudaril Andraž, in v nadaljevanju predstavil enajst vaj:

 • 3. gretje dlani
 • 9. stresanje rok v vročenju
 • 10. mlinček
 • 15. koordinirano zamahovanje z rokami »tek na smučeh«
 • 18. želva
 • 19. z glavo naprej in nazaj
 • 26. kroženje z boki »trebušni ples«
 • 30. »vojaški mlin« ali »čiščenje čevljev«
 • 40. kroženje s koleni v razkoraku
 • 41. kroženje s koleni v spetni stoji
 • 43 – 50. hoja po različnih delih stopala

V nadaljevanju je Andraž poudaril, da je v tem času, ko zaradi epidemije ostajamo doma, smiselno, da članice in člani Društva Šola zdravja vaje izvajajo še naprej. Zato smo posneli drugi del filma enajstih vaj, ki se jih najbolj pogosto izvaja narobe. V filmu Andraž med vajami, ki jih izvaja počasi, tudi obrazloži posamezno vajo, zato si z lahkoto ustvarite vtis izvedbe posamezne vaje. Pri izvajanju vaj je po besedah Andraža pomembna pravilna izvedba vaj, saj si nihče ne želi, da bi se med vajo poškodoval. Še vedno pa pri telesni aktivnosti velja pravilo: »Delaj vaje dobro in ne bo te nič bolelo«. Kajti, če vaje ne izvajaš dobro, hitro čutiš bolečine in če čutiš bolečine, nekaj nisi dobro naredil pri vaji. S primerno aktivnostjo pa pospešujete prekrvavitev in izboljšujete mišično moč, ki vam daje oporo pri boljši drži telesa, ravnotežja, imate boljšo gibljivost, vzdržljivost, s čimer izboljšate svoje telesne in psihične sposobnosti.

Andraž vsem želi čimveč »miganja« in naj karantena čim prej mine, da se boste spet družili in poveselili s prijatelji!

V Sloveniji ima Društvo šola zdravja več kot 220 skupin, ki delujejo v 84 občinah. Vaje se izvajajo vsako jutro ob 7.30,  5-6 dni v tednu, celotno leto, 30 minut. Vsak dela po svojih zmožnostih in sposobnostih. Vabljeni, da se jim pridružite (po sprostitvi ukrepov vlade RS). Kje delujejo skupine, si lahko pogledate na spletni strani www.solazdravja.com.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi