Orientalski ples v zlatih letih

Orientalski ples je zadnjih nekaj let ena najbolj priljubljenih oblik rekreacije za ženske. Orientalski ples je solo ples, kjer ženska ne potrebuje partnerja za soplesalca. Ta ples v osnovi izvira iz folklore, zato je primeren za širok krog ljudi, ne glede na starost ali postavo. Pravzaprav so korenine orientalskega plesa v plesu zrelih žensk, ki so svoje plesno znanje v domačem krogu prenašale iz roda v rod, na svoje mlajše hčere.

V geografskem smislu je orientalski ples, ples bližnjega vzhoda in severne Afrike, a se je v zadnjih nekaj desetletjih močno zasidral tudi na Zahodu. Orientalski ples je danes plesna tehnika, popolnoma primerljiva z drugimi (npr. flamenko, jazz balet …). Plesna ura orientalskega plesa se začne z ogrevanjem in tehniko, plesnimi koraki in gibi, ki počasi pridobivajo obliko plesa.

Orientalski ples ni samo lepa plesna forma, ampak tudi odličen način vadbe za ljudi vseh starosti. Ni kot balet, ki zahteva, da plesalec začne mlad. Večina gibov orientalskega plesa je naravna in ženskam pomaga da se počutijo bolj ženstvene, bolj graciozne. To so nežni in subtilni gibi medenice, ki so prijetni, obenem pa krepijo  medenične mišice, mišice medeničnega dna, trebušne mišice in sproščajo napetost v spodnjem delu hrbta.

Orientalski ples večinoma sestavljajo gibi, ki so lastni naravni obliki ženskega telesa. Že dolgo so znani dobrodejni vplivi orientalskega plesa na splošno fizično, pa tudi psihično počutje žensk. Možnost poškodb pri orientalskem plesu skorajda ni, zato je to ena najbolj varnih načinov vadbe za seniorke.

Orientalski ples izboljšuje koordinacijo, ravnotežje, utrjuje mišice in spodbuja pravilno držo telesa:

  • Poudarja pravilno držo telesa s spodvito medenico in zravnanim spodnjim delom hrbta, kar predvsem razbremeni križ in bolečine v spodnjem delu hrbta. Na ta način osvobodimo križ ter ga sprostimo, obremenimo pa trebušne mišice. Prav tako uporabljamo mišice okrog bokov, največjih sklepov v telesu. Okrepljene mišice bokov pomagajo pri boljšem ravnotežju ko hodimo.
  • Ameriška zdravnica dr. Carolle Jean-Murat, je v svojih študijah dokazala, da naj bi pri orientalskem plesu pokurile cca. 300 kalorij na uro. V kombinaciji z uravnoteženo prehrano je lahko vadba orientalskega plesa tudi del shujševalne diete.
  • Zmanjšuje stres: ponavljajoči subtilni gibi orientalskega plesa in glasbe, pomirjajo in sproščajo in nas za trenutek popeljejo v drugo dimenzijo. Orientalski ples nežno razteza telo in sprošča mišice.
  • V Ameriki zdravniki velikokrat priporočajo vadbo orientalskega ples starejšim ženskam, ki okrevajo po poškodbah, saj gre za prijetno in do telesa prijazno obliko fizične vadbe.

Ples sodi med najstarejše oblike človekovega izražanja in izredno dobro vpliva na naše počutje. Gibanje in prijetna glasba poskrbita za dobro vzdušje, medtem ko druženje v skupini spodbuja nastanek novih prijateljstev.

BREZPLAČNA URA ORIENTALSKEGA PLESA ZA GOSPE V ZLATIH LETIH

Četrtek, 11. 10. 2018 ob 10.30 v prostorih Fizioterapije Zrnec – Svet zdravja, Ljubljanska cesta 106a, Domžale.

Avtor: Nataša Kočar, KUOD Bayani

Komentarji uporabnikov
Tagi