V Darilnem butiku pri Petri v Domžalah srčno izbrani artikli pripovedujejo mnogotere zgodbe

V samem središču Domžal je našel svoje mesto in pred kratkim odprl vrata prikupen darilni butik pri Petri, ki nosi ime po srčni fotografinji, maserki ter umetnici iz Kamnika.

Petra Tičar je velika ljubiteljica in zbirateljica vsega lepega ter unikatnega, kar krasi, polepša in obogati naše domove. »Bila je še zima, ko sem na križišču v Domžalah opazila zaprt prostor, ki me je pritegnil. Kmalu zatem sva s partnerjem odšla v Gradež in se ustavila v majhni in prikupni trgovinici, ki je bila sočasno tudi lokalček. V trenutku sem začutila, da si nekaj podobnega želim tudi sama. Prostor, kjer bi stvari našle svoj začasni prostor, bile harmonično povezane, prepletene in kjer bi se stranke med obiskom lahko počutile lepo, sproščeno, umirjeno in prijetno.« nam ob prihodu zaupa naša sogovornica Petra Tičar.

Darilni butik pri Petri v Domžalah je prostor, kjer so začasno domovanje našli najrazličnejši predmeti, ki jih Petra obožuje. »Vse predmete, ki jih vidite v trgovinici bi z veseljem imela tudi doma, zato mi je tukaj tako zelo všeč, ker se počutim, kot doma.«

Če boste Petro vprašali za kriterij, po katerem izbira predmete, ki jim v butiku najde in podari začasno mesto, vam bo z nasmeškom odgovorila: »V trgovinici sem obkrožena s predmeti, ki so mi všeč in za katere si želim, da bi tudi drugim polepšali dom.«

Vsi artikli v trgovini so naprodaj in nič ni del inventarja, kar je nekako posebnost trgovinice, kjer lahko stranke že med sprehodom hitro dobijo občutek in idejo, tisti nujno potreben navdih, da bo izbran predmet dobil novo domovanje drugje.

Petra je marsikateremu predmetu, ki ga boste opazili v Darilnem butiku pri Petri s svojim entuziazmom in umetniškim navdihom podarila še eno možnost. » V trgovini sem našla začasni prostor tako majhnim, kakor tudi večjim in starejšim stvarem, ki sem jim dala novo priložnost. Svoje začasno mesto je v kotu dobila tudi stara omara, ki sem jo predelala, polakirala, jo osvežila in ji dala novo podobo. V vsak predmet sem skušala vnesti svojo dušo in navdih. Zadnja leta z veseljem rišem na majčke. Vsaka majčka je tako posebna in unikatna.« z žarom v očeh pove naša sogovornica.

Čeprav je v Darilnem butiku pri Petri ogromno najrazličnejših stvari, različnih velikosti in oblik, človek nikoli ne dobi občutek ujetosti, ampak povsem nasprotno. Med vsemi predmeti je kot bi prostor zares dihal.

Res je. Prostor sem uredila po načelih »feng shuja« in pa »vastu«, ki sem ju odkrila bolj kot ne slučajno in sta me povsem prevzela. »Feng shuj« preučujem že kar nekaj časa in v različnih domovih sem imela že priložnost opazit in spoznat blagodejni učinek in vpliv načel, ki jih zagovarja. Izkazala se je kot odlična kombinacija v povezavi z »vastu«, ki sem ga odkrila pred kratkim in kateri poudarja pomen strani neba in z njimi povezana božanstva. Vsaki strani neba zapoveduje določeno božanstvo in če stvari niso postavljene na način, kot bi morale biti, posledice občutijo ljudje, ki v prostorih živijo. Ravno zato je pomembno, da na severu nimamo visokih omar in da so na zidu postavljena ogledala ali podoba osebe, ki mu/ji oseba zaupa. Prav tako je pomembno, kje in kako sedimo. Kam, proti kateri steni gledamo in kam smo obesili slike določenih oseb ali otrok. Tudi barvne kombinacije so izredno pomembne.

Sever naj bi bil v beli barvi, kar ponazarja snežno belo barvo gora. Južna stran naj bi bila ognjeno rdeča, ali v barvnih odtenkih sočnega zahoda, medtem, ko je priporočljivo, da je sredina prostora, v kolikor je le mogoče, vsak večer osvetljena.

Ko sva bila s partnerjem na izletu v Gradežu, sem mu v živo lahko pokazala, kakšna je bila moja želja in skupaj sva nato pričela z deli. Počasi sva vse sama uredila in ko danes pogledam kaj vse nama je uspelo, sem resnično ponosna ter izjemno hvaležna za njegovo podporo in pomoč.

V Darilnem butiku pri Petri v Domžalah lahko stranke dobesedno vidijo vse in še več. Nič kar je v trgovinici ni del inventarja. Stranke lahko v živo dobijo idejo za darilo ali navdih za umestitev izbranega artikla v svojem domu. V ponudbi so izdelki iz porcelana, unikatni kosi oblačil, izdelki za dušo še v originalni embalaži, nakit, prtički, set za kaligrafijo, omare, etc …

V trenutku, ko predmet zagledam, ko pritegne mojo pozornost in spodbudi moje zanimanje vem, kam ga bom v trgovinici umestila. Resnično imam veliko idej in stvari, ki jih vidim, me preprosto nagovorijo.

Pogosto stranke zagledajo na mizi določen artikel, ki ga sploh še nisem postavila na predvideno mesto in artikel tudi tako dobi novega lastnika. Večkrat dnevno tako dodajam artikle na zanje predvidena in izbrana mesta.

Kljub temu, da sama ne znam pisat s kaligrafskim peresom, me je v trenutku, ko sem ga zagledala, dobesedno očaral in čutila sem, da mu želim v trgovinici poiskati novo začasno mesto, saj srčno verjamem, da bo še komu všeč in si bo zaželel z njim pisati. Primeren je tudi kot prekrasno darilo za vse, ki jim je kaligrafija blizu ali se želijo poizkusiti v umetnosti lepega pisanja. Tukaj so še kristali in kristalna mila.

V trgovinici je veliko artiklov, ki so lahko kot majhna pozornost, dragoceno darilo dragi osebi ali kot nova pridobitev za lasten dom.

V mislih imam še veliko idej, ki jih želim uresničiti, z veseljem pa prisluhnem tudi zamislim in pa priporočilom strank, ki se ustavijo v Darilnem butiku pri Petri v Domžalah.

Lepo vabljeni v središče Domžal, natančneje na Ljubljansko cesto 66, Domžale v Darilni butik pri Petri, kjer lahko v miru prebrskate in si ogledate najrazličnejše artikle in se prepustite navdihu, ki vam bo pomagal pri iskanju želenega.

Avtor: Petra Petravič; Foto: Petra Petravič in Rok Majhenič

 

Tagi