Barbara Jerman: »Želim si, da bi ženske z izgradnjo osebnega stila oblačenja zasijale in izrazile to, kar resnično s(m)o«

Vsak od nas je drugačen. Poseben in edinstven. Unikaten. In nekaj, kar ustreza nekomu, ni nujno, da bo ustrezalo tudi nam. Moda je namreč od vseh, stil je pa stvar posameznika. Je odraz karakterja in želja osebe, ki izbrano oblačilo nosi. In nasveti, ki so pomagali nekomu, ni nujno, da bodo pomagali tudi nam, zato je oseben, torej individualen pristop pri iskanju in snovanju osebnega modnega stila tako zelo pomemben. »Srčno si želim, da bi lahko z znanjem, izkušnjami in čutom, ki ga imam za ljudi, dekletom, ženskam, mamam in vsem, ki si to želijo, pomagala pričarati prekrasno in sproščeno nakupovalno izkušnjo, brez stresa in napora. Da bi lahko oseba z izbranimi oblačili zablestela z vsem, kar nosi v sebi. Kajti, ko pridemo resnično v stik s sabo in ko imamo zgrajen osebni stil, nas le ta v življenju podpira. Vnaša nam notranjo stabilnost in podporo in to ne glede na to, kako se na določen dan počutimo. Vsekakor je pomembno, da osebo spoznam, preden ji pomagam ustvariti/izbrati pravi stil oblačenja zanjo« nam v začetku pogovora zaupa Barbara Jerman, osebna modna svetovalka, ki je v čarobnem svetu mode in pomoči drugim odkrila svoje poslanstvo.

Kako poiskati ali snovati oseben stil oblačenja, ki bo izražal in izžareval vse to, kar zares smo? Kako v izjemno široki in raznoliki ponudbi modnih oblačil poiskati modele, barve in modne dodatke, ki bodo o nas sporočali to, kar si iskreno želimo. Oblačila v katerih se bomo resnično dobro počutile in bodo sočasno tudi modne//trendovske, smo vprašali kar Barbaro, saj jo moda že od nekdaj spremlja na vsakem koraku. »Že od nekdaj sem rada gledala, listala, spremljala in prebirala modne revije. Bila sem stara okoli 20 let, ko sem vstopila v trgovino z oblačili in nenadoma začutila, da mi oblačila dajejo izjemno veselje, nek navdih, neko posebno energijo. Gre za težko opisljiv, vendar prekrasen ter poseben občutek in ko ga doživiš, potem veš, da je to to. Oblačila imajo zame poseben čar.«

Prekrasno vas je poslušat in opazovat, ko z izjemnim žarom v očeh opisujete moč in učinek, ki ga imajo kosi oblačil, ko so le ti skrbno izbrani in ko ženskam omogočijo, da se pred ogledalom začutijo lepe in močne. Že kombinacija nekaj preprostih kosov oblačil, lahko naredi izjemno razliko in ženskam podari zadovoljstvo ter občutek moči.

Največja malenkost, ki niti ni takšna malenkost, je človek sam. Njegova osebnost. Ko oseba najde oblačila, ki odražajo njeno osebnost, je to tisto, ki ustvari celotno zgodbo. V kolikor se obračamo in sledimo samo modnim trendom, nosimo oblačila, ki nas ne odražajo, nas ne predstavljajo, ta zgodba ne more zaživeti.

Če je naš osebni slog na primer klasičen ali nevtralen, ki sama po sebi nista tako vpadljiva, se lahko že samo z dodatki poigramo in s tem ustvarimo osebni pečat. Z rutko, torbico ali čevlji, lahko iz ene zgodbe naredimo deset različnih zgodb. V tem vidim izjemen čar.
Ženske znamo biti precej »spreminjajoče« oz fluidne. So dnevi, ko smo si všeč, dnevi, ko si nismo in če sledimo temu, da nismo vsak dan popolne in da se vsak dan v svoji koži preprosto ne moremo počutit popolne, smo same sebi že korak bližje in posledično izžarevamo lepoto, ker se tudi v takih trenutkih sprejemamo.

Izbira jutranjih oblačil in njihova kombinacija poteka na precej nezavedni ravni. Kako pogosto ste pozorni na svoje jutranje počutje in na izbor oblačil za tisti dan? Ste bili kdaj pozorni na modele ter barve, ki ste jih izbrali in kako ste jih kombinirali? Ste se ob tem kdaj vprašali, koliko želite biti danes videne, ali bi morda raje ostale neopazne? Ali vam bo prijala pozornost? Ali je vaš izbrani »outfit« odraz vaše trenutne volje in pa razpoloženja? Vas ob tem preplavi občutek zadovoljstva, ker ste našle nekaj, v čemer se boste tisti dan počutile dobro?

Barbara Jerman, osebna modna svetovalka. (Foto: osebni arhiv)

Hote ali nehote, je tudi obleka del naše osebne izkaznice, saj jo tudi pri drugih kar hitro opazimo. Z oblačili izražamo sebe, ter ob tem sogovorniku in okolici sporočamo nekaj o sebi. Na to velja vsekakor pomislit, ko gradimo osebni stil in iščemo obleko primerno zase.

Res je. Ljudje smo vizualna bitja in naši prvi vtisi o osebi, ki jo spoznamo nastanejo na podlagi izgleda, govora in telesne govorice. Zato je tudi na nekaterih delovnih mestih zapovedan kodeks oblačenja. Si predstavljate odvetnike ali zdravnike v trenirki? Bi jim lahko zaupali?

Pogosto opažam, da imamo ženske globoko v sebi zakoreninjeno potrebo po varnosti, ki jo iščemo tudi v oblačilih in v izbiri le teh. Za oblačili se lahko tudi skrivamo, ko izbiramo široka in prevelika. Je pa tukaj tudi druga skrajnost. Ko dekleta ali ženske iščejo pozornost in svojo vrednost gradijo na napačen način. Z izbiro oblačil tako sporočajo nekaj, kar bi si verjetno ne želele sporočati, če bi le bile pozorne na to.

Ko pridemo resnično v stik s sabo in ko imamo zgrajen osebni stil, nas le ta podpira na poti in v tem, kar smo. Vnaša nam notranjo stabilnost, notranjo podporo tudi v trenutkih, ko smo slabe volje, ko se ne počutimo ravno najbolje. Osebni stil nam daje občutek varnosti, saj vemo kdo smo in to ne glede na to, kako se počutimo. Vedno nas bo dvignil, saj gre za oblačilo, ki smo ga izbrale iz sebe in ne iz napačnih razlogov.

Na poti skozi življenje se vsi, tako ali drugače, spreminjamo. Morda se spremembe v večji meri dotaknejo ali prizadenejo ženske, saj so tukaj določene hormonske spremembe in pa nosečnost, ki v dobršni meri lahko kratkotrajno ali celo dolgotrajno spremeni žensko telo. In soočanje z drugačno telesno podobo ni enostavno. Lahko je tudi vir številnih frustracij.

Ja, res je. Predvsem pri ženskah. Občutek imam, da se ženske tako zelo rade »obsojamo«, če ne zmoremo več zapreti hlač in če nam je majčka v predelu trebuha preozka. Ali če nismo več tako vitke, kot pred leti. Osebno mislim, da so spremembe del življenja, ki se enostavno morajo zgoditi. V teh trenutkih bi si ženske naredile veliko uslugo če bi do sebe pristopile z neko nežnostjo. Vse se namreč začne pri ljubezni do sebe. Kakšen odnos imamo do sebe. V kolikor ženska opazi, da izbranih hlač ne zmore več zapreti in če se zmore v tistem trenutku sprejeti, ter si kupiti večjo številko hlač, bo tudi v večjih hlačah zgledala neverjetna. Zakaj? Ker se je sprejela. Da bi se pa lažje sprejele je ključno, da same sebe spoznavamo in odkrivamo.

Če imamo doma en nov kos obleke, potem lahko nenadoma naredimo 10 različnih novih kombinacij.

Seveda, če nismo tako zelo uigrane v kombiniranju je pomembno, da je naša garderoba sestavljena po principu kapsulne. Kar pomeni, da se barve med seboj usklajujejo in, da vsebuje kvalitetne kose kot so kavbojke, hlače, majice, srajce, suknjič, plašč ter obleke, ki se dopolnjujejo. Tako lahko pridemo do različnih kombinacij z malo truda.

Ne potrebujemo torej velikega števila kosov oblačil, za katere zapravimo že malo bogastvo, ampak lahko že premišljen nakup nekaj kosov oblačil naredi veliko razliko.

Res je. Osebno izjemno podpiram in zagovarjam premišljene nakupe. Kaj to pomeni? Da vemo, zakaj kupujemo oblačila. Da jih ne kupujemo, ker nas je razjezil partner ali otroci in si ob tem želimo, da bi med nakupovanjem sproščali nakopičene občutke. V tem primeru gre za najslabši čas in razlog za nakupovanje, kajti videno samo kopičimo in kopičimo, čeprav izbranega ne potrebujemo in to v trenutku, ko nismo v stiku same s sabo. Vprašanje je, če bomo ta oblačila še kdaj oblekle. Če pa se po nakupih odpravimo namensko in če vemo, kaj si zares želimo, saj poznamo sebe in naš stil, potem bomo našle morda nekaj kosov oblačil, vendar bodo le ta resnično prava za nas. Ob tem bomo začutili zadovoljstvo, ker smo v stiku s sabo in smo kupili nekaj, kar je res za nas.

Barbara Jerman, osebna modna svetovalka, (foto: osebni arhiv)

Pogosto se zgodi, da v letaku, izložbi, reklami opazimo modele oblačil, ki so nam izjemno všeč in bi jih tudi same z veseljem nosile. Ko videno poskusimo pa ugotovimo, da izbrani kos oblačila na nas niti slučajno ne pride do takšnega izraza oziroma se v njem morda celo ne vidimo. Je pa res, da gre za moderen, trendovski kos oblačila, ki pa nam je všeč.

Ko sem spoznala, kako delujejo različna oblačila na različne postave, se mi je odprl povsem nov svet. Ugotovila sem, zakaj določeni modeli ne pristajajo določenim postavam. To znanje je lahko v veliko pomoč, ne sme pa predstavljat omejitve. Najpomembnejše je namreč to, kar oseba čuti. Vedno je potrebno prisluhnit sebi. V kolikor oseba želi obleči nekaj, kar ji je všeč in v čemer se dobro počuti, potem je dobro temu občutku prisluhnit in odmisliti na obliko postave.

Ni nujno, da je nakupovanje v fizičnih trgovinah vsakomur v veselje. Za marsikoga je lahko tudi naporno ali celo mučno. Vse bolj priljubljeno je naročanje preko spleta, kjer pa izbranega kosa oblačila ni mogoče zatipat. Težava nastane tudi pri konfekcijskih številkah. Mere so sicer zapisane, ampak roko na srce, kako si lahko na njihovi osnovi predstavljamo, če nam bo izbran kos oblačila tudi pristajal? Ali nam bo sploh ustrezal? In tukaj lahko strankam na pomoč priskočite vi, z vašim znanjem, izkušnjami in izjemnim čutom za modo in sočloveka. Po nakupih se lahko odpravite skupaj s stranko ali kar sami in jim tako priskrbite želene kose oblačil.

Res je. Nakupovanje lahko prikažem kot užitek in kot nekaj, kar bo stranki celo všeč, saj bo oseba vedela, kaj naj išče, kaj ji pristaja in kaj ji ne pristaja. Že številke so precejšen izziv, kajti znamke se med seboj zelo razlikujejo in konfekcijska številka pri določeni znamki je lahko drugačna od drugih, kar marsikoga spravi v stisko. Poznavanje številk in modelov je v moji domeni, s čimer stranki že prihranim precejšen stres.
Stranka, ki se po nakupih odpravi z menoj, svoje energije ne troši za iskanje, brskanje in ugotavljanje kombinacij. Svojo energijo usmeri v ugotavljanje, kaj ji v tistem trenutku pristaja in v čemer se dobro počuti. Ostalo naredim jaz.

Kako Vam lahko stranke priskočijo na pomoč, da vam olajšajo delo in na koncu dobijo to, kar si želijo in za kar so pravzaprav potrebovale vašo pomoč?

Najpomembnejše je, da mi stranka opiše svoj življenjski stil. Koliko oblačil potrebuje za službo, koliko za svoj prosti čas in na kakšen način živi. Super je, če že pozna svoj oseben stil. Ali je romantičen, klasičen, ali bolj športen. S tem lahko prihraniva ogromno časa, ker točno veva, kaj iščeva. Če stranka tega še nima ali ni najbolj prepričana v svoj dosedanji ali trenutni stil, nič hudega. Hitro bova izoblikovali sliko o stilu življenja in pa željah. Prepričana sem, da bova našli skupno pot, kako izbrati prave kose oblačil.

Barbara Jerman, osebna modna svetovalka. (Foto: osebni arhiv)

Osebni modni svetovalec ni samo poklic, ampak tudi svojevrstno in pomembno poslanstvo. Strankam pomagate stopiti v stik s sabo in poiskati kar jih najbolj reprezentira, da se lahko v izbranem resnično dobro počutijo in sočasno tudi okolici dajo sporočilo, ki si ga želijo. Prepričana sem, da hitreje in lažje vidimo to, kar nam nekako ne pristaja, težko pa najdemo alternativo.

Svoje izkušnje gradim in razvijam že več kot desetletje. Poleg »zunanjega« znanja ter teorije, svoje delo dopolnjujem še s terapevtskim pristopom, ki mi pomaga stranko lažje in globje razumeti. Žensko vidim, slišim in podprem s tem, kar v trenutku potrebuje. Na podlagi tega ji lahko pomagam še z modnim svetovanjem. Skupaj združim dva vidika, ki sta zelo pomembna.

Vsaka samozavest se začuti skozi energijo. Osebi sta lahko popolnoma enako oblečeni, vendar bosta oddajali povsem drugačno energijo.

Vse pogosteje se sprašujem, zakaj stremimo k iskanju posebnih situacij, da smo lahko lepše kot običajno? Ženske bi si morale dovoliti, da smo lahko vsak dan lepe, ne samo takrat, ko so posebne priložnosti.

Ne ukvarjate se samo z osebnim svetovanjem in pa stiliranjem, ampak je znotraj modnega sveta še veliko dejavnosti, ki morebiti niti niso toliko poznane?

Seveda. Pri osebnem svetovanju in stiliranju se vsaki stranki prilagodim individualno. Moje področje dela vsebuje tudi čiščenje in organizacijo omare, nakupovanje ob posebnih priložnostih, analizo postave z vsemi nasveti za samostojno nakupovanje ter barvno analizo.

Avtor: Petra Petravič; Foto: Osebni arhiv Barbare Jerman

 

Tagi