Zakaj nastavljanje več budilk ni dobra ideja?

Ste med tistimi, ki zjutraj težko vstanejo in uporabljajo več budilk? Raziskave kažejo, da pogosto zbujanje z več budilkami in uporaba gumba za dremež dejansko poslabšata kakovost spanca. Čeprav se v trenutku zdi zadovoljstvo podaljšati spanec, to lahko dolgoročno vpliva na vaše zdravje in dobro počutje.

Vpliv več budilk na spanec

Zdravniki opozarjajo, da zbujanje med REM-fazo spanja, ko telo obnavlja spomin in podpira kreativno razmišljanje, lahko drastično poslabša kakovost spanca. Motnje v tej fazi lahko vodijo do večje utrujenosti čez dan in zmanjšane kognitivne funkcije.

Brandon Peters, nevrolog in strokovnjak za medicino spanja, priporoča, da se izognete uporabi več budilk. Namesto tega je bolje nastaviti eno budilko in poskusiti podaljšati obdobje globokega spanja do časa, ko morate vstati.

Foto: Canva

Kako izboljšati svoj spanec?

Začnite s tem, da si določite reden urnik spanja, tudi med vikendi. To pomaga stabilizirati vašo biološko uro in olajša zgodnje vstajanje. Prilagoditev spanja je lahko postopna; poskusite premikati čas spanja za pol ure naenkrat, da se vaše telo prilagodi novemu urniku.

Izogibajte se močni svetlobi in uporabi zaslonov vsaj štiri ure pred spanjem, saj to spodbuja proizvodnjo melatonina, hormona, ki uravnava spanec. Po zbujanju se izpostavite sončni svetlobi za 15 do 30 minut, saj to pomaga premakniti vašo notranjo biološko uro in pripravi telo na aktiven dan.

Če imate težave s spanjem, poskusite različne metode zbujanja, na primer budilko, ki deluje s svetlobo ali tisto, ki zahteva, da vstanete iz postelje. To lahko izboljša vašo budnost in zmanjša potrebo po več budilkah.

Zdrav spanec je pomemben za vaše zdravje in dobro počutje čez dan. Namesto da se zanašate na več budilk, poskusite izboljšati kakovost spanca in stabilizirati vašo biološko uro.

Karin Božič Zupančič

Tagi