Zakaj energijske pijače niso primerne za otroke in mladostnike?

Nacionalni inštitut za javno zdravje, skupaj z Ministrstvom za zdravje, strokovnjaki za prehrano in šport ter nevladnimi organizacijami, opozarja na tveganja, ki jih prinašajo te pijače za otroke in mladostnike.

Raziskave so pokazale, da je poraba energijskih pijač med mladimi zaskrbljujoče visoka. V študiji Nacionalnega inštituta za javno zdravje (HBSC, 2018) je bilo ugotovljeno, da energijske pijače pije več kot tretjina mladostnikov. Še posebej zaskrbljujoče je, da jih pijejo tudi zelo mladi – vsak šesti 11-letnik in vsak drugi 15-letnik. Slovenski mladostnik povprečno popije 2,5 litra energijskih pijač mesečno, kar nas postavlja v evropsko povprečje. Vendar se starostna meja za uživanje teh pijač znižuje, kar je razlog za dodatno skrb.

Raziskava Zveze potrošnikov Slovenije (2021) je pokazala, da nekateri starši svojim otrokom celo sami ponudijo energijske pijače, ker menijo, da gre za brezalkoholne pijače. To je velika zmota, saj energijske pijače niso običajne brezalkoholne pijače, ampak vsebujejo visoke koncentracije kofeina, sladkorja, barvil in arom. Kofein, ki se pojavlja v energijskih pijačah v precej večjih količinah, kot je običajno v hrani, lahko pri otrocih in mladostnikih povzroči resne težave.

Pogosto uživanje energijskih pijač lahko vodi do številnih težav. Ena pločevinka (500 ml) lahko vsebuje do 55 g sladkorja, kar je približno 10% dnevnega energijskega vnosa za zmerno aktivnega 12-letnika. Visoka vsebnost sladkorja povečuje tveganje za prekomerno telesno težo, sladkorno bolezen tipa 2 in težave z zobmi. Kofein lahko povzroči kratkoročne težave, kot so spremenjen ritem bitja srca, povišan krvni tlak, nervoza, tesnoba, glavoboli, dehidracija in bolečine v trebuhu. Dolgoročne posledice vključujejo povečano izločanje stresnih hormonov in težave s spanjem.

Pomembno je tudi vedeti, da energijske pijače niso primerne za nadomeščanje izgubljenih snovi med športno aktivnostjo. Razlikujejo se od športnih napitkov, ki so zasnovani za rehidracijo in nadomeščanje izgubljenih mineralov in elektrolitov.

Otroci in mladostniki naj vsak dan zaužijejo približno 1,5 litra tekočine. Najboljša izbira je pitna voda, nesladkani čaji ali z vodo razredčeni 100% sadni in zelenjavnih sokovi. Ustrezno spanje in počitek sta prav tako ključna za dobro zdravje in telesno pripravljenost.

Staršem, učiteljem in trenerjem priporočamo, da se o energijskih pijačah pogovorijo z otroki in mladostniki ter jih ozavestijo o tveganjih, povezanih z njihovo uporabo.

Vir: nijz.si

Karin Božič Zupančič; Foto: Image by Herbich from Pixabay, NIJZ

Tagi