Wim Hofova metoda

Zdravilno kopanje z mrzlo vodo

Kopanje z mrzlo vodo ima številne koristi za zdravje in dobro počutje, ki so zanimiva tema za mnoge raziskovalce kot inštitute, eden takšnih je Inštitut za raziskave hipertermije in hipotermije. Eni najbolj znanih raziskovalcev na tem področju so bili Johann Siegmund Hahn, Sebastian Kneipp, v današnjem času pa dr. Rhonda Patrick, dr. Susanna Søberg ter dr. Mike Tipton. Eden izmed bolj znanih promotorjev in raziskovalcev mrzle vode je Wim Hof, nizozemski športnik in ekstremni vzdržljivostni športnik, ki je znan tudi kot “The Iceman” (v prevodu: ledeni mož). Njegova metoda postaja čedalje bolj priljubljena. 

Wim Hofova metoda

Wim Hofova metoda vključuje posebne dihalne tehnike, izpostavljanje mrazu in meditacijo. Njegova metoda je bila predmet številnih znanstvenih študij, ki so preučevale vplive na imunski sistem, odpornost na stres in splošno zdravje. Ena izmed znanih študij, ki je bila objavljena v reviji Proceedings of the National Academy of Sciences, je pokazala, da lahko izvajalci Wim Hofove metode zavestno vplivajo na svoj avtonomni živčni sistem in imunski odziv.

Dihanje: Vdihnete globoko skozi nos ali usta in izdihnete sproščeno. Ponavljate približno 30-40 krat. Osredotočite se na popolno polnjenje pljuč z zrakom in sproščeno izdihovanje. Po zadnjem vdihu izdihnete in nato zadržite dih toliko časa, kolikor lahko brez napora. Ko začutite potrebo po vdihu, globoko vdihnete in zadržite dih za 15 sekund, nato sprostite.

Izpostavljanje mrazu: Postopno se izpostavljamo kratkim mrzlim prham, ki jih postopno podaljšujemo. Potem si lahko pripravimo tudi ledene kopeli. Na začetku naj bodo kratke nekaj sekund, čas postopoma podaljšujemo.

Vizualizacija: Wim Hof pogosto uporablja tehnike vizualizacije, s katerimi si pomaga pri obvladovanju uma v ekstremnih pogojih kot je ledena kopel. Predstavljajte si, da ste obdani z zaščitnim slojem toplote, ki vas varuje pred mrazom. Lahko si predstavljate tudi, da je vaše telo močno in odporna na mraz, podobno kot pri medvedih ali drugih živalih, ki preživijo v ekstremnih pogojih.

Klinične študije in raziskave

  • Študije o imunskem sistemu so pokazale, da redno kopanje v mrzli vodi lahko poveča število belih krvničk in izboljša splošno imunsko funkcijo.
  • Študije o okrevanju mišic so potrdile, da kopanje v mrzli vodi pomaga zmanjšati vnetja in pospešiti okrevanje po telesni aktivnosti.
  • Psihološke študije so pokazale, da kopanje v mrzli vodi lahko izboljša razpoloženje, zmanjša simptome depresije in tesnobe ter poveča raven energije.

Kako začeti?

V začetku je kopanje z mrzlo vodo lahko izziv, vendar se zavedajmo, da je potrebno pričeti postopoma. Začnemo s kratkimi mrzlimi tuši, čas izpostavljenosti mrzli vodi počasi podaljšujemo. Vedno moramo poslušati svoje telo, ki nam bo povedalo, kdaj je dovolj.

Previdnostni ukrepi

Številne zdravstvene koristi lahko postanejo tudi težave, če pri kopanju z mrzlo vodo nismo previdni oziroma, če smo nagnjeni k pretiravanju. Če imate kakršnekoli zdravstvene težave ali kronične bolezni, se pred začetkom kopanja z mrzlo vodo posvetujte z zdravnikom.

Tekst: Doris Bubnjič, Foto: pexels.com

Tagi