Vse, kar morate vedeti o burzitisu kolka: simptomi, vzroki in zdravljenje!

Ste kdaj občutili bolečino v predelu zunanjega roba kolka, ki se poslabša pri hoji, ležanju na boku ali vstajanju iz stola? Če ste odgovorili pritrdilno, ste morda žrtev burzitisa kolka. V nadaljevanju bomo raziskali to boleče stanje, vključno s simptomi, vzroki in možnostmi zdravljenja.

Bolečine v kolku so pokazatelj različnih zdravstvenih stanj, med drugim artritisa, displazije kolka, piriformis sindroma, utesnitvenega sindroma kolka in bolečinskega sindroma velikega trohantra (GTPS), z drugimi besedami burzitis kolka. Do slednjega pride, ker se v kolku, kot v večini drugih sklepov (kolena, rama, komolec, peta), nahajajo s tekočino napolnjene vrečke (burze), katerih naloga je zmanjševanje trenja, ker pa so te vpete na stranski del kolka, med abduktorne mišice oziroma pod iliotibialni trak in je njihova lega površinska, je za vnetja prvenstveno dovzetna trohanterična burza. Tovrstno stanje se zato imenuje trohanterični burzitis.

Kolk je sicer eden od redkih sklepov s stalno obremenitvijo. Omogoča precejšnjo mero gibanja na vseh ravneh, sestavljajo pa ga tri kosti, stikajoče se na zunanjem delu, ki skupaj tvorijo kolčni sklep.

Ima tri temeljne funkcije:

  • omogočati gibljivost spodnjih okončin,
  • prenašati obremenitve med zgornjim telesom, trupom in spodnjimi udi ter
  • zagotavljati stabilno podporo med aktivnostmi, za katere je značilno prenašanje lastne teže.

Da bi se obrabi kolka, na katerega kaže vnetje, izognili, s tem pa tudi bolečinam, ki se pojavijo zaradi burzitisa kolka, strokovnjaki iz klinike Medicofit svetujejo nadzor nad reakcijskimi silami. To v praksi večinoma pomeni zmanjšanje telesne teže (če je to potrebno) in razvoj priemrne mišične koordinacije, s čimer se vzpostavita usklajeno delovanje živčno-mišičnega sistema ter enakomerno obremenjevanje kolka.

Na burzitis kolka opozarjajo jasni simptomi

Med najzanesljivejše znake burzitis kolka zagotovo sodijo bolečine, čeprav se vzrok zanje lahko nahaja tudi drugje. Kljub temu je tiste, povezane z burzitisom kolka, mogoče prepoznati po tem, da se sprva javljajo v obliki ostre, intenzivne, točkovne bolečine v kolku, kasneje pa razširijo na zunanjo stran stegen, kjer povzročajo nelagodje.

Njihova intenzivnost je najhujša ponoči, posebej med ležanjem na prizadetem boku, tekom vstajanja, toliko bolj, če ta sledi daljšemu sedenju, prav tako po zahtevnejši ali daljši hoji, pri vzpenjanju po stopnicah, počepanju in kakršnihkoli drugih intenzivnejših športnih aktivnostih.

Glede na lokacijo bolečine in vnetja burze obstajajo trije tipi burzitisa kolka.

tip burzitisa lokacija vnete burze simptomi
trohanterični burzitis kolka (najpogostejši) med trohanterjem stegnenice in mišico gluteus maximus bolečine v stranskem delu kolka
iliopsoasni burzitis kolka med stičiščem mišice in tetivo iliopsoasa ter ovojnico kolka bolečine v dimljah
ischiogluteralni burzitis kolka med spodnjim robom medenice in mišico gluteus maximus bolečine na spodnjem robu medenice (bolečina je najpogosteje prisotna med sedenjem)

Čeprav burzitis kolka prizadane predstavnike vseh generacij, so zanj bolj dovzetni starejši, osebe srednjih let in ženske, za kar se razlog pripisuje na eni strani predhodni obrabi kolka, nastali zaradi pretirane (dolgotrajne) preobremenitve sklepa, poškodb ter pogostega izvajanja intenzivnih dejavnosti in na drugi sami anatomiji medenice, ki se glede na spol razlikuje.

Kot dejavniki tveganja za nastop burzitis kolka tako veljajo:

  • ponavljajoče (intenzivne) obremenitve kolka (tek, kolesarjenje),
  • predhodne poškodbe kolka (padec ali udarec na bok, dolgotrajno ležanje na eni strani),
  • bolezni hrbtenice (skolioza, osteoartritis ledvenega dela hrbtenice, revmatoidni artritis),
  • kostni izrastki (razvijejo se v tetivah, ki mišice povezujejo s trohanterjem, kar draži burzo),
  • neskladje dolžine nog (ena noga daljša od druge, kar vpliva na biomehaniko hoje in draži kolk).

Strokovnjaki iz klinike Medicofit, centra fizioterapije in kineziologije, v katerem so pacienti deležni individualno prilagojene obravnave, svetujejo dosledno upoštevanje telesnih omejitev ter, ob nastopu prvih simptomov burzitisa kolka, prilagojene dejavnosti.

Diagnostika in zdravljenje burzitisa kolka

Za diagnosticiranje burzitisa kolka zadostuje klinični pregled, katerega osnova je iskanje občutljivosti v predelu kolka. Dodatni testi in slikovne preiskave (magnetna resonanca, rentgen) se odredijo izjemoma redko, praviloma ob sumu na morebitna druga stanja, denimo artrozo kolka.

Nasprotno se postopki zdravljenja razlikujejo od posameznika do posameznika, ker je rehabilitacija burzitisa kolka odvisna od lokacije vnetja in intenzitete prisotnih bolečin, a navkljub temu velja, da – v kolikor gre za bolečine, nastale ob nenadni poškodbi zaradi padca ali udarca – zdravljenje povprečno traja med štirimi in šestimi tedni, če gre za kronični burzitis kolka, zaradi katerega so mišice oslabljene, pa od tri do štiri mesece.

Fizioterapevti in kineziologi v kliniki Medicofit, ki pacientom zagotavlja kakovostne ter učinkovite zdravstvene storitve s področja rehabilitacije poškodb in bolečin ortopedskega izvora, se v povezavi z burzitisom kolka opirajo na več medsebojno raznolikih terapevtskih postopkov. Součinkovanje vseh njih namreč pripelje do optimalnih rezultatov in s tem vnovičnega polnega obsega gibljivosti poškodovanega sklepa.

Gre za:

  • kineziološke vaje za burzitis kolka, prilagojene specifični poškodbi, intenziteti bolečin in fazi okrevanja,
  • terapevtske vaje, usmerjene v raztezanje, krepitev in stabilizacijo kolka ter splošno izboljšanje gibljivosti tega,
  • manualno terapijo, torej masažo, mobilizacijo sklepa in miofascialno sproščanje, s katerimi se spodbudi celjenje, zmanjša se napetost ter izboljša gibljivost, in
  • sodobne tehnike zdravljenja, kot so SUMMUS laser, elektroterapija HiTOP, ultrazvok ter TECAR terapija, ki zmanjšujejo vnetja in blažijo bolečine.

SUMMUS laser sodi med uveljavljene pripomočke za zdravljenje travmatskih in kroničnih poškodb v akutni fazi. Ta pospeši biostimulativne procese, ki prispevajo k celjenju mikropoškodb na celični ravni, in omogoča prilagajanje protokolov (razponov moči) glede na stopnjo poškodbe.

Elektroterapija HiTOP je visokotonska terapija, ki vpliva na celično izmenjavo snovi in se, kot SUMMUS laser, uporablja za zdravljenje travmatskih ter kroničnih poškodb v akutni fazi. Z njeno pomočjo se izboljšajo procesi metabolizma, telo se prečisti, bolečine pa omilijo.

Ultrazvok deluje na principu termične in mehanične obdelave. Gre za globinsko segrevanje tkiv, ki spodbudi lokalno krvno cirkulacijo in celjenje mikropoškodb, za kar je odgovorna pospešitev volumna mehurčkov okoli poškodovanega tkiva.

TECAR terapija temelji na radijskih valovih, s katerimi ustvarja globinsko toploto, zato velja za obliko endogene terapije. Z dvosmernim tokom elektrolitov pospeši celične metabolične procese, s čimer se poveča temperatura globinskih tkiv, hkrati pa se izboljšata krvni in limfni pretok.

Klinika Medicofit je zanesljiv partner v procesu okrevanja ob nastopu burzitisa kolka, saj gre za center, ki klinično stroko povezuje s fizioterapijo in kineziologijo, kar zagotavlja celostno rehabilitacijo, zasnovano po opravljenem temeljitem diagnostičnem pregledu. Individualno zdravljenje, ki temu sledi, in spremljanje pacienta s strani strokovnjaka skozi vse faze okrevanja sta odliki, ki posameznika zanesljivo pripeljeta do (vnovične) vrhunske telesne pripravljenosti.

Naročite se na diagnostični pregled in stopite na pot zdravljenja.

Naročnik oglasa: Medicofit d.o.o.

 

Tagi