Video posnetki za podporo mladim z avtizmom – izdelava in uporaba pripomočkov za senzorno sprostitev

Center za mlade Domžale je v okviru mednarodnega projekta Podpora mladim z avtizmom v mladinskem delu v sodelovanju z društvom ASPI izvedel usposabljanje mladinskih delavcev, ki je potekalo med 23. in 29. avgustom 2021 v Domžalah.

Usposabljanje je okrepilo poznavanje področja senzornih ovir in načinov dela z mladimi s senzornimi ovirami in avtizmom ter izboljšal razumevanje zakaj mladi s posebnimi potrebami in senzorno preobčutljivostjo potrebujejo različne prilagoditve. Udeleženci so na usposabljanju poiskali rešitve za takšne prilagoditve, ki lahko nastanejo brez dodatnih stroškov in iz materialov, ki jih najdemo v svoji okolici. Utrinke iz projekta si lahko ogledate v naslednjem videu:

V okviru usposabljanja je nastalo sedem video posnetkov, namenjenih predstavitvi različnih orodij, ki jih lahko uporabimo pri delu z mladimi z avtizmom. Orodja so enostavna in jih lahko izdelamo po »DIY« principu.

Predstavljena orodja in pripomočki so namenjena predvsem senzorni umiritvi mladih z avtizmom in varnemu navezovanju stika. Video posnetki vključujejo tudi intervjuje z udeleženci projekta, v katerem opišejo proces nastanka orodij in njihovo uporabo. Predstavljeni pripomočki so uporabni tudi širše, za vsakogar ki si želi senzorne sprostitve, njihova izdelava pa predstavlja zanimiv ustvarjalni »naredi si sam« izziv. Preizkusite in izdelate lahko naslednja orodja:

  • Vizualni pripomoček 

  • Čutna miza in škatla 

  • Senzorni šotor 

  • Kozarci vonjev 

  • Plesna delavnica 

  • Slušni pripomočki 

Več informacij o projektu in video posnetke, najdete na povezavi.

Na kratko o avtizmu

Avtizem je najhitreje naraščajoča pervazivna razvojna motnja in je mnogo bolj pogosta, kot si ljudje mislijo. Pogostnost avtizma je v zadnjih dveh desetletjih narasla za več 10x. Svetovne raziskave kažejo, da naj bi avtizem imelo 1,1% svetovne populacije. Glede na svetovne statistike naj bi tako v Sloveniji bilo približno 20.000 ljudi, ki imajo motnje avtističnega spektra.

Lahko bi rekli, da imajo osebe z avtizmom drugačne možgane in zato sveto doživljajo in razumejo drugače.

Beseda “spekter” se uporablja, ker se težave oz. lastnosti pri vsakem posamezniku izražajo drugače in njihovo stanje na njih vpliva na drugačne načine. Pojavljajo pa se tudi v različnih stopnjah težavnosti. Nekateri ljudje z avtizmom so sposobni živeti relativno “vsakdanje” življenje, spet drugi potrebujejo vse življenje strokovno pomoč.

Izvor besede avtizem ali avtističen sicer izhaja iz grške besede autos, ki pomeni sam oz. nanašajoč se na sebe. Opisuje pa osebo, ki je zaradi svojih posebnosti v razvoju izključena iz družbe.

(Povzeto iz https://www.drustvo-aspi.si/).

 

Tagi