V Domžalah s preventivnimi aktivnostmi skrbijo za boljše zdravje občank in občanov

Zdravstveno vzgojni center Zdravstvenega doma Domžale, je danes s prireditvijo obeležil Svetovni dan zdravja. Tako so v sklopu prireditve potekala tri predavanja s katerimi so poudarili pomen preventivnega dela in aktivnosti v lokalni skupnosti. V avli ZD Domžale pa so na zdravstveno vzgojnih stojnicah potekale meritve krvnega tlaka in krvnega sladkorja, s čimer so poudarili pomen obvladovanja zvišanega krvnega tlaka ter zvišanega krvnega sladkorja. Prav tako so imeli v avli razstavljen model debelega črevesja, ob kateri je bila Svitova stojnica, kjer so obiskovalcem z veseljem odgovarjali na vsa vprašanja v zvezi z nacionalnim programom SVIT.

Najprej sta prisotne obiskovalce pozdravila vodja Zdravstveno vzgojnega centra Andreja Heine, prof.zdr.vzg. in direktor ZD Domžale Janez Svoljšak, dr.med.spec., ki sta se obiskovalcem zahvalila za udeležbo na njihovi prireditvi in obenem poudarila pomen zdravstvene preventive in aktivnosti Zdravstveno vzgojnega centra Zdravstvenega doma Domžale na tem področju.

Direktor ZD Domžale Janez Svoljšak, dr.med.spec.

Z učinkovito komunikacijo nad izgorelost
Klara Ramovš, prof. andragogike, je v svojem zanimivem predavanju predstavila pomen prave komunikacije, ki je učinkovita pot do boljših medsebojnih odnosov. Ljudje okoli nas so namreč ogledala, kako se obnašamo mi sami. Naše vedenje se namreč odraža pri odnosih z drugimi. In če z odnosi nismo zadovoljni, potem moramo spremeniti naše vedenje. To pomeni, da ne moremo spreminjati drugih, temveč lahko spremenimo samo sebe. Pri tem je pomembna tudi samopodoba, ki je pogosto nerealna. Človek postane všečen drugim, ko se zaljubi vase, pomembna pa je tudi preprostost, ki je konkreten prehod v spremembo. Življenje je oder in mi igramo vloge, ki so različne glede na to kje se v določenem trenutku nahajamo (doma, služba, itd). Pri tem obstajajo pravila igre, ki jih moramo upoštevati. Vedno pa je vsepovsod pomemben prvi vtis, ki ga naredimo, saj le-ta vsem najbolj ostane v spominu.

Klara Ramovš, prof. andragogike

Predstavitev Društva Šola zdravja,
V uvodu je predsednica Društva Šola zdravja Zdenka Katkič na kratko predstavila društvo in skupine, ki vsak dan zjutraj izvajajo telovadbo »1000 gibov.« Njihov prepoznavni znak je oranžna barva. V Domžalski občini deluje šest skupin, ki vsako jutro od 7.30 do 8.00 izvajajo jutranjo telovadbo in sicer na naslednjih lokacijah: Domžale (drevored 88 lip), Stob (na koncu vodovodne ulice), Ihan (na nogometnem igrišču), Vir (ob fitnesu na prostem), Radomlje (med mostoma ob Kamniški bistrici), Dob (ob nogometnem igrišču) in Športni Park Domžale (košarkarsko igrišče poleg drsališča).

Dr. Nikolay Grishin, je predstavil namen delovanja društva s katerim poskušajo praktično in teoretično osveščati širšo javnost po Sloveniji kako zdravo živeti. Osnovni cilj je pomagati ljudem pri usposabljanju kako zdravo ravnati s samim seboj, s svojim telesom in z umom. Seveda, od vsakega posameznika je odvisno, kako doseči čim boljše življenje. Tako Društvo Šola zdravja organizira in izvaja različna strokovna in alternativna predavanja in delavnice na to temo.

Dr. Nikolay Grishin

Test hoje na 2 km – kaj nam omogoča in kako ga izvajamo
Heine Andreja, prof.zdr. vzg., je predstavila namen preizkusa hoje na 2 km, ki ga izvaja Zdravstveni vzgojni center v Športnem parku Domžale. Test hoje na 2 km je enostaven, natančen, varen in ponovljiv test, na katerem s pomočjo tako hitre hoje kot jo zmorete, da pri tem ne ogrožate svojega zdravja, izmerijo vašo telesno zmogljivost in vam na podlagi vaših rezultatov svetujejo ustrezno telesno dejavnost ter zdravju prijazno športno vadbo.
Primeren je za vse med 20. in 65. letom, ki so telesno nedejavni ali zmerno telesno dejavni. Test lahko opravite večkrat (priporočljivo vsakih 6 mesecev) in tako sledite izboljšanju svoje telesne zmogljivosti. Test hoje bodo izvedli v torek 16. aprila v Športnem parku Domžale.

  

Vodja Zdravstveno vzgojnega centra ZD Domžale Heine Andreja, prof.zdr. vzg.

Program svit
Program SVIT je je program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Namenjen je moškim in ženskam, starim od 50 do 69 let, Program Svit lahko na leto reši življenje najmanj 200 prebivalcem Slovenije, mnogim pa prihrani veliko trpljenja, ki ga povzroči zahrbtna bolezen. Zaradi pravočasne odstranitve polipov v debelem črevesu in danki bo vsako leto v Sloveniji vsaj 300 obolelih za to obliko raka manj.

  

Model debelega črevesja v avli ZD Domžale

Krvni sladkor
Zvišan krvni sladkor in sladkorna bolezen povzročata številne bolezenske spremembe v telesu, še posebej pa je prizadeta žilna stena malih in velikih arterij v procesu, ki ga imenujemo ateroskleroza. Ta bolezen prizadene arterije povsod po telesu, še zlasti pa organe, ki imajo najbogatejšo prekrvavitev: srce, možgani, ledvica, čutila, živci in drugi organi. Bolnik s sladkorno boleznijo je do 5-krat bolj ogrožen za nastanek bolezni srca in ožilja kot bolnik brez sladkorne bolezni.

  

V avli ZD Domžale so potekale meritve krvnega sladkorja

Krvni pritisk
Visok krvni tlak ali hipertenzija je zelo pogosta bolezen, saj v razvitem svetu prizadene skoraj vsako četrto odraslo osebo. Čeprav ga največkrat ne občutimo kot posebno bolečino ali slabo počutje, izrazito kvari žile (pospešuje arteriosklerozo) in obremenjuje srce. Arterijsko hipertenzijo zdravimo z rednim jemanjem zdravil in merjenjem krvnega tlaka, izjemno pomemben pa je zdrav življenjski slog.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov
Tagi