Umetnine z “dušo” čakajo na vas pred INCE ZU v Mostah pri Komendi

Osebe z motnjo v duševnem razvoju vključene v umetniško enoto Varstveno delovnega centra INCE govorijo in živijo (tudi) skozi svoje izdelke. Kljub situaciji, ki v skrbi za zdravje in življenja stiska v bolj sam svet, so se odločili, da vam ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov omogočijo stik z njimi. Med 29. novembrom in 2. decembrom 2021, med 10. in 18. uro vas bodo  ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov (tudi z zaščitnimi maskami) z njihovimi izdelki pričakali na zunanji stojnici pred enoto ZU v Mostah pri Komendi (Moste 88c). Uporabniki tokrat ne bodo prisotni. Nekateri vam bodo pomahali skozi okna, drugi bodo samo vedeli, da ste bili tam.

Varstveno delovni center INCE Mengeš je regijski center, ki izvaja storitve vodenja, varstva in zaposlitve pod posebnimi pogoji za odrasle osebe z zmerno in težjo motnjo v duševnem razvoju. K njim so vključeni uporabniki iz širokega področja šestih občin: Moravč, Trzina, Mengša, Komende, Kamnika in Domžal. V centru imajo dve enoti dnevnih centrov, enota INCE Mengeš in enota INCE ZU in bivalno enoto Naša hiša, kjer izvajajo storitev institucionalnega varstva. In ker so njihovi uporabniki zelo aktivni pri svojem delu, imajo vsako leto v enoti INCE ZU Moste pri Komendi tudi dan odprtih vrat, da obiskovalcem pokažejo in ponudijo v nakup enkratne izdelke, ki jih naredijo z lastno iznajdljivostjo in jim s svojimi rokami vtisnejo dušo.

V enoti INCE ZU V Mostah pri Komendi so na stojnici pred centrom na ogled postavili enkratne keramične izdelke, ki ne služijo nabiranju prahu, ampak so odlično darilo za marsikoga, saj se najde vse; od keramičnih skled, krožnikov, vaz, do kompleta kavnih in čajnih skodelic s pripadajočimi krožnički. Letošnja novost so lepo oblikovani in pobarvani keramični palčki, keramične lučke, veliko novih risb in šivanih slik, polno vizitk za prihajajoče božično novoletne. Obiskovalci, ki se bodo ustavili ob stojnici, bodo kupljene izdelke dobili zavite v lepo potiskane vrečke, ki so jih ročno okrasili uporabniki te enote.

Z izvajanjem lastnega programa, ki nastaja v dveh delavnicah, slikarski in kiparski, delujejo že dvanajsto leto, svojo posebnost pa skušajo prikazati širšemu socialnemu okolju v najrazličnejših oblikah – z razstavami, prodajnimi stojnicami, predstavitvami v drugih institucijah in udeležbo na prireditvah, kjer lahko predstavljajo delo odraslih oseb z motnjo v duševnem razvoju. V ta namen organizirajo razstave v galerijskem prostoru enote INCE ZU, krajše umetniške kolonije in tabore ter sodelujejo v različnih projektih v okviru enote in v sodelovanju z galerijami, institucijami in posamezniki. Vse to omogoča druženje, izmenjavo izkušenj in bogati umetniške inspiracije njihovih uporabnikov.

Še je čas, da kupite poslovna in tudi osebna darila za svoje poslovne partnerje, prijatelje in najdražje domače za darilo enega ali več izdelkov uporabnikov, ki v te izdelke res vlijejo vse znanje in svoje čute in misli, da nastanejo umetnine, ki “Imajo dušo”. Prostori ob glavni cesti Komenda-Kamnik so med delovniki odprti vsak do 18. ure. Obiščite jih in se prepričajte o kakovosti in kvaliteti ponudbe izdelkov z “Dušo”.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi