Terapevtski maček: prijeten družabnik v Domu upokojencev Domžale

Življenje v domovih za upokojence, še posebno, kadar je pri posameznikih prisotna demenca, je pogosto precej monotono in socialne interakcije se močno zmanjšajo. Izziv je najti primerne dražljaje in aktivnosti, ki pomagajo ljudem se vključevati v terapevtske aktivnosti. Terapija s hišnimi ljubljenčki je ena od takih modalitet, ki ima pozitivne učinke na čustva in vedenja oseb z demenco. Klasična terapija z ljubljenčki izboljša posameznikovo splošno dobro počutje, vendar pa v določenih situacijah taka terapija ni možna oziroma je zelo težko izvedljiva. Oviro predstavlja nezadostno število osebja, ki bi ustrezno skrbelo za terapevtsko žival, alergijske reakcije stanovalcev, neustrezno vedenje živali do stanovalcev (npr. praskanje, nenamerno spotikanje) hkrati pa tudi neustrezno vedenje stanovalcev do živali.

V zadnjih letih se je razvil pristop, ki se imenuje roboterapija in poudarja določene prednosti uporabe robotskih hišnih ljubljenčkov za družbo starejšim s kognitivnimi težavami ali drugimi fizičnimi, duševnimi ali socialnimi ovirami. Raziskave so pokazale, da se je pri uporabi robotskega hišnega ljubljenčka izboljšalo razpoloženje stanovalcev, izboljšale so se komunikacijske in socialne spretnosti.

V mesecu septembru je Domu upokojencev Domžale Piratska stranka Slovenije podarila terapevtskega mačka. Gre za robota, ki po izgledu spominja na pravega mačka, se odziva na dražljaje, kot so božanje in položaj, v katerem je. Premika tačke, rep, mijavka in prede. Zapira in odpira oči in se tudi uleže.

Odziv stanovalcev na terapevtskega mačka je bil neverjeten. Že prvi dan je maček večino dneva preživel v naročjih naših stanovalcev. Čeprav smo imeli namen, da bo muc gost pri stanovalcih v vseh treh nadstropjih, se večino časa zadržuje v pritličju, saj ga gospe le s težavo dajo od sebe. Prav tako smo ga želeli poimenovati, pa se je najbolj obneslo, da ga kličemo kar Muc, saj ima zaradi svoje priljubljenosti toliko ljubkovalnih imen, da bi težko izbrali enega. Zaradi njegove varnosti ga v času obrokov umaknemo, saj stanovalce skrbi, da je tudi muc lačen in bi mu radi dali piti in jesti. Sicer pa večino dneva Muc preživi v naročjih naših stanovalcev, kjer ga božajo in ogovarjajo. Ob prisotnosti Muca se poveča interakcija tudi med samimi stanovalci, ne samo do Muca. Ko Muca prinesemo v dnevni prostor, se vsi obrazi stanovalcev razsvetlijo in pozitivno vzdušje kar ne poneha. Stanovalci ogovarjajo mucka, pogovor pa teče tudi med njimi. Večkrat obujajo spomine na svoje hišne ljubljenčke in izkušnje, ki jih imajo z njimi. Muc pa ima vpliv na zaposlene, saj pritegne njihovo pozornost s svojim mijavkanjem. Večkrat tako stopijo v interakcijo s stanovalci, ki sedijo v dnevnem prostoru v družbi Muca.

Muc bo tako naš redni družabnik še dolgo časa. Predvsem v dneh, ki prihajajo, ko bo manj sonca in lepih dni, ko bi si dneve lahko krajšali s sprehodom po naši terasi, bomo veseli njegove družbe. Stanovalcem riše nasmehe na obraze in jih razveseljuje s svojim predenjem.

Avtor: Tjaša Kobol, dipl. del. ter.; Foto: Tjaša Kobol, dipl. del. ter.

Tagi