Ste opazili belorumene cvetove bezga?

Od zdravilnih lastnosti do recepta za sladico

Ste na sprehodu opazili grmičevja bezga? Bezeg (Sambucus nigra) je ena izmed najbolj cenjenih zdravilnih rastlin, ki se že stoletja uporablja v ljudski medicini. Uporabljajo se vsi deli rastline, od cvetov in jagod do listov in lubja. Cvetove nabiramo v maju in juniju. Rastlina vsebuje veliko zdravilnih učinkovin, kot so flavonoidi, tanini, karoteni ter vitamini A, B in C, ki imajo močne antioksidativne lastnosti.

Bezgovi cvetovi in jagode so znani po svojih pozitivnih učinkih na imunski sistem. Pripravki iz bezga, kot so čaji, sirupi in tinkture, se pogosto uporabljajo za lajšanje simptomov prehlada in gripe, bronhitisa, astme etc. Bezgov čaj pomaga pri potenju in posledično znižuje vročino. Pri gripi in prehladu ga pijemo trikrat na dan. Bezgov sirup pomaga krepiti imunski sistem in lajšati kašelj ter vnetja dihalnih poti​, hkrati pa je idealna osvežilna poletna pijača, ki nam vzbudi spomin na otroštvo..

Je učinkovit pri lajšanju simptomov astme in alergij, saj pomaga pri izkašljevanju in odpiranju dihalnih poti. Pripravki iz bezga se pogosto uporabljajo za zdravljenje senenega nahoda. Poleg tega bezeg deluje kot naravno čistilo za prebavni sistem. Pravilno pripravljene jagode bezga pomagajo izboljšati prebavo in delujejo kot diuretik, kar pospeši izločanje toksinov iz telesa. Bezgovo vino je poznano po tem, da krepi telo in pomaga pri prebavnih težavah​.

Pri uporabi bezga je sicer potrebna previdnost, saj surovi deli rastline, vključno z jagodami, listi, stebli in koreninami, vsebujejo cianogene glikozide, ki lahko povzročijo resne zdravstvene težave, kot so slabost, bruhanje in prebavne motnje. Zato je nujno, da se ti deli pred uporabo prekuhajo. Prav tako se pripravkov iz bezga ne priporoča za nosečnice, doječe matere in otroke do 12. leta starosti zaradi pomanjkanja medicinskih dokazov o varnosti​.

Recept za enostaven bezgov sirup

Sestavine:

  • 2l vode
  • 20 bezgovih cvetov
  • 3 limone
  • 30g citronske kisline
  • 1,5 kg sladkorja

Postopek:

Vodo zavremo in pustimo, da se ohladi. Vanjo položimo cvetove in iztisnemo sok treh limon. Limone lahko tudi narežemo in položimo v vodo z bezgovimi cvetovi, vendar naj bodo potem limone ekološke. Pustimo stati 24 ur in vmes večkrat premešamo. Vodo precedimo, ji dodamo sladkor in citronsko kislino ter prelijemo v sterilne steklenice.

Bezgove palačinke

Sestavine:

  • 16 bezgovih cvetov
  • 2 jajci
  • 2 žlici sladkorja ali medu
  • 250 g moke
  • 200 ml mleka
  • 100 ml olja
  • ščepec soli
  • aroma vanilije
  • olje

Postopek:

Očistimo bezgove cvetove. Iz beljakov stepemo trd sneg. Sladkor stepemo z rumenjakoma, nato dodamo moko, mleko, sol in par kapljic arome vanilije. Na koncu počasi primešamo sneg iz beljakov. Ko je masa dobro premešana, nežno dodajamo bezgove cvetove, ki jih spečemo na ponvi do zlato rumene barve.

Avtor: Doris Bubnjič, Foto: unsplash.com

Tagi