Skrivnosti Gospodične Medične

Čisto blizu: Srečanja z ustvarjalci

Nika Pengal je čebelarka in apiterapevtka. Apiterapijo izvaja v apiterapevtskem čebelnjaku Čebelarskega društva Domžale, ki se nahaja v bližini Centralne čistilne naprave Domžale – Kamnik, je pa tudi članica komisije za apiterapijo na Čebelarski zvezi Slovenije. Pravi, da je s čebeljimi pridelki najprej pomagala sebi, zdaj z apiterapijo, o kateri se nenehno izobražuje pomaga tudi drugim.

V Knjižnici Domžale je v ponedeljek, 12. decembra 2022, v sklopu dogodka »Srečanja z ustvarjalci« potekal pogovor z Niko Pengal – Gospodično Medično. Voditeljica pogovora Cveta Zalokar se je z gostjo pogovarjala o njeni knjigi o čebelah in zdravilnih učinkih uporabe čebeljih pridelkov. Obiskovalci srečanja z ustvarjalci so se podrobneje seznanili o njenem delu, apiterapiji, masaži z medom, različnih vrstah medu, ki je praktično tekoče zlato, zato ne bi smel manjkati pri nobeni hiši, o cvetnem prahu, propolisu, matičnem mlečku, o vosku ter nenazadnje o njeni mešanici z medom, ki ni bil segret, svežega cvetnega prahu, propolisa in matičnega mlečka, ki ga je poimenovala »Medeni zaklad«.

Nika Pengal se je s čebelami srečala pred enajstimi leti, danes pa je aktivna članica Čebelarskega društva Domžale, kjer v tamkajšnjem apiterapevtskem čebelnjaku skrbi za čebele, svetuje o apiterapiji in izvaja razstrupljevalne masaže z medom, je pa tudi članica komisije za apiterapijo na Čebelarski zvezi Slovenije. V soavtorstvu z Anžetom Gallusom Petelinom je napisala medgeneracijsko knjigo Skrivnosti Gospodične Medične, ki govori o pridobivanju čebeljih pridelkov in njihovi uporabi, prevedena je tudi v angleški jezik. Med drugim je pred leti na natečaju Štartaj Domžale zmagala z medenim žvečilnim gumijem Čubijem. »Skrivnosti Gospodične Medične« je knjiga, ki je pisana tudi kot priročnik, namenjena pa je vsem – otrokom, ki berejo sami, otrokom, ki jim berejo starši in stari starši ter vsem odraslim, ki jih zanima svet čebel in uporaba njihovih dragocenih pridelkov.

V pogovoru sta se sogovornici dotaknili tudi čebeljih pridelkov in njihovih pozitivnih učinkih, saj si s čebeljimi pridelki okrepimo telo in odpornost. Gostja je razkrila, da je med bolje piti kot jesti, medu pa nikoli ne smemo segrevati, saj je kristalizacija enosmeren proces. Uživalci čebeljih pridelkov pa delamo tudi velike napake. Propolisa namreč nikoli ne nakapamo na kocko sladkorja, temveč ga nakapamo na med. S cvetnim prahom pa si lahko pomagamo pri senenem nahodu, matični mleček pa je celo naravni antidepresiv.

Čebelam, ki so Niki spremenile življenje, je izjemno predana. »V svojem čebelnjaku pridobiva vse čebelje pridelke, ki jih uporablja pri apiterapiji. Za zdaj ima 40 gospodarnih čebeljih družin. Zaupala nam je, da čebelari sonaravno in se resnično trudi, da so njeni čebelji pridelki neoporečni, saj le taki lahko pomagajo. Svoje čebele vozi po  Sloveniji, saj s tem pridobiva različne vrste medu. Pobira svež cvetni prah osmukanec, pridobiva pa tudi matični mleček. Poleg vsega pa pridobiva tudi apilarnil, propolis in vosek.

Pogovor je nanesel tudi na apiterapijo, v kateri se nenehno izobražuje. Apiterapevti svetujejo o pravilni uporabi čebeljih pridelkov. Z njimi telo takoj dobi snovi, ki mu pomagajo pri delovanju in vzpostavljanju ravnovesja. Vendar je pri uporabi čebeljih pridelkov vseeno treba biti pazljiv, saj cvetni prah in čebelji strup lahko izzoveta alergijsko reakcijo. Zato je ključno, da apiterapevti sodelujejo z medicinsko stroko. Kot pravi Nika, vsak pravi apiterapevt svojega uporabnika opozori, da je treba o uživanju čebeljih pridelkov ob uživanju raznih zdravil obvestiti tudi osebnega zdravnika.

Povedala je tudi, da ni vseeno, kakšne čebelje pridelke izberemo. Če čebelje pridelke želimo uporabiti za izboljšanje zdravja, je treba najprej vedeti, kakšni so. Biti morajo lokalnega izvora in ekološko pridelani. Čebelji pridelki naj ne bodo segreti. Med se namreč v apiterapiji ne segreva, niti do tistih magičnih 40 stopinj Celzija ne. Med poleg mineralov, vitaminov in enostavnih sladkorjev vsebuje tudi encime. To so beljakovine, zaslužne za potek biokemičnih reakcij med presnovo v celicah. Ko beljakovino preveč segrejemo, koagulira, kar pomeni, da se ne more vrniti v prvotno stanje. Tako je med, ko je enkrat segret, le še sladilo, poživilo in ne več živa hrana. Čebelji pridelki so namreč visoko koncentrirane, biološko aktivne snovi, ki imajo ob rednem uživanju resnično dobre učinke na naše počutje. Prav tako cvetni prah v apiterapiji ne sme biti sušen. Nika cvetni prah takoj zamrzne, po odmrznitvi pa ga čimprej porabi. Čebelji pridelki pa morajo biti tudi primerno shranjeni, preden pridejo do končnega uporabnika.

Nika v apiterapevtskem čebelnjaku Čebelarskega društva Domžale izvaja tudi apiterapijo in masažo s čebeljimi pridelki. V apiterapiji se čebelji pridelki priporočajo vsaj trikrat na teden. Preprosto lahko pijemo mlačno vodo, ki ji dodamo čajno žličko medu. Nika priporoča, da se jo spije zjutraj na tešče. Ko pa začutimo, da se nas nekaj loteva, dodajmo temu napitku 10 kapljic propolisove tinkture. Za izboljšanje imunskega sistema se priporoča uživanje različnih mešanic. Tako Nika izdeluje mešanico medu, ki ni bil segret, svežega cvetnega prahu, propolisa in matičnega mlečka. To je tudi njena blagovna znamka, ki jo je poimenovala »Medeni zaklad.«

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi