Sivka ni samo za v omaro, ste poskusili sivkin sirup?

Sivka (Lavandula spica) je razširjen zimzelen grm, ki raste skoraj pri vsaki hiši. Služi kot okrasna rastlina, naše babice pa so jo uporabljale pri odganjanju moljev. Vonj sivke imamo radi ali pa ga preprosto ne prenesemo. V katero skupino ljudi sodite?

Sivka ima številne koristi, deluje protivnetno in antiseptično, zato se pogosto uporblja v kozmetičnih pripravkih, vpliva na osrednje živčevje, tako da ga umiri ter posledično pomaga pri tesnobi, stresu ter nespečnosti. Sivka se uporablja tudi za lajšanje prebavnih težav, kot so napihnjenost, krči in prebavne motnje.

Sivkin sirup je preprost za pripravo, z njim pa si lahko osladimo limonado, čaj ali koktejle. Lahko ga tudi polijemo po sladoledu, jogurtu ali palačinkah.

 

Sestavine:

  • 1 kg sladkorja
  • 1 liter vode
  • 250 ml svežih sivkinih cvetov (ali 20 žlic suhih sivkinih cvetov)
  • sok ene limone ali 15 g citronke

Postopek

  1. Vodo prekuhamo in ko se malo ohladi, dodamo sladkor in večkrat premešamo.

2. Ko je voda ohlajena, ji dodamo sivkine cvetove.

3. Namakamo 24 ur, nato precedimo, dodamo citronko, dobro premešamo, nalijemo v steklenice in zapremo.

Avtor: Doris Bubnjič, Foto: unsplash.com

Tagi