Pomlad je čas za akcijo!

Prvi zvončki so že pokukali na plano, postaja topleje in dan se prijetno daljša. Narava se prebuja iz zimskega spanja. Pomlad nosi energijo ustvarjalnosti, delovanja, rasti in razširjanja. Drevo tako raste in se razširja v vse smeri – raste v višino, krošnja in deblo se razširjajo naokrog, korenine navzdol. To je energija lesa, elementa pomladi. Organ, ki spada v leseno družino, so jetra. In njihova barva je zelena – sveža pomladna zelena barva.

S pomladjo tako prihaja čas delovanja – čas uresničevanja ciljev in želj, ki smo jih načrtovali v januarju. Velikokrat si zadamo novoletne zaobljube, ki se jih nekaj dni držimo, potem pa se vrnemo na stara pota, zaobljube pa postanejo preteklost. Energijsko je januar novega leta zadnje obdobje zime ter je čas spuščanja, zaključevanja starega in planiranja akcijskih korakov za naprej. Svojim načrtom in zaobljubam zato v tem obdobju težje sledimo.

Februar in ostali pomladni meseci pa predstavljajo čas, ko zastavljene akcijske korake spravljamo v prakso! To je čas zagona, rasti, ustvarjalnosti in premikov naprej. Narava nas pri tem podpira, zato lažje dolgoročno sledimo svoji viziji.

Ko je naša energija jeter močna in čista, takrat v sebi čutimo to pomladno energijo prebujanja, premikanja naprej in rasti. Lažje si začrtamo vizijo in pot do nje jasno vidimo. Lažje tudi stopamo po njej. Zato je nadvse pomembno, da v času pomladi najprej okrepimo energijo jeter, nato pa jo še prečistimo.

Nikakor ni priporočljivo takoj po zimi začeti z intenzivnim razstrupljanjem, čiščenjem in raznimi dietami. Če so naša jetra že tako šibka in jih začnemo intenzivno razstrupljati, lahko naredimo več škode kot koristi. Že tako šibek organ še ošibimo in izčrpamo. Res je pomembno, da jetrno energijo najprej okrepimo, šele nato jetra začnemo razstrupljati. Več o razstrupljanju bom zapisala v naslednjem prispevku, tokrat pa predstavljam 3 načine, kako okrepiti jetrno energijo:

  1. Pravilna prehrana. V času pomladi uživamo manj hrane, ki naj bo tudi bolj lahkotna kot hrana pozimi. Uživamo hrano zelene barve, ki nam jo ponuja narava. Priporoča se pitje metinega čaja z medom, ki lepo poboža naša jetra. Od začimb je dobro uporabljati baziliko, majaron, lovor, rožmarin in janež. Vse to krepi naša jetra in jih hkrati nežno čisti.
  2. V svoj vsakdan vnesemo več gibanja in aktivnosti. Gibanje spomladi naj se razlikuje od zimskega v stopnji intenzivnosti. Naj bo naša spomladanska vadba nekoliko bolj dinamična, bolj nam lahko pospeši srčni utrip. Dobra izbira je hoja v hrib, hitra hoja ali bolj aktivna vadba joge. Tako kot se prebuja narava, tako prebujajmo svoje telo.
  3. Gojimo vrline prijaznosti, dobrote in dobrohotnosti, sodelovanja in timskega duha, ki krepijo energijo jeter. Na drugi strani jeza, bes, ljubosumje, tekmovalnost, agresivnost, kritičnost in nepotrpežljivost naša jetra šibijo. Z enostavno vajo, ki jo opisujem spodaj, na enostaven način pomirimo energijo jeter in jetra okrepimo.

Vaja za krepitev jeter: Sedimo v udobnem položaju, lahko na tleh s prekrižanimi nogami ali sede na stolu. Obe dlani, levo prek desne, položimo na področje jeter, na desno stran pod rebrni lok. S krožnimi gibi nežno pomasiramo ter se nasmihamo v jetra. Zapremo oči, dlani ostanejo na področju jeter, in jetra z vdihom napolnimo z živo zeleno barvo ter z vrlinami jeter. Še enkrat jih napolnimo z energijo notranjega smehljaja.

Resnično pomembno je, da delamo prave stvari ob pravem času in pomlad je čas, da se prebudimo, spravimo v akcijo, premaknemo naprej! Izkoristimo pravi trenutek in podporo, ki nam jo ponuja narava! Kdaj, če ne zdaj?

Za še več informacij o energiji pomladi in še več napotkov, kako okrepiti jetra, vas vabim k ogledu spletnega predavanja Prihod pomladi in krepitev energije jeter, ki je dostopno na fb profilu: Mojca Tavčar in Youtube kanalu: Društvo Pot srca.

Želim vam svežo, ustvarjalno in aktivno pomlad, polno energije in zagona!

Vse dobro,

Mag. Mojca Tavčar

*********************************************************************************

Društvo Pot srca vabi na spletne vadbe!

Dobrodošli na vadbi, kjer boste prisluhnili svojemu telesu, prebudili stik s sabo, svojim telesom, dušo in umom. Telo boste sprostili in napolnili s pozitivno energijo, dušo boste napolnili s svetlobo in ljubeznijo, svoj um pa boste nežno umirili in zbistrili.

SPLETNE VADBE:

  • Joga za dobro počutje – spletna vadba
  • Praksa za zdravje in dobro počutje – Free & Live
  • Šola Belih tigric – Nega ženske energije

Vabljeni tako začetniki kot izkušeni!

Prijave in informacije: 041 821 401, drustvopotsrca@gmail.com, www.potsrca.si

Za tekoče informacije o vadbah in delavnicah spremljajte spletno stran www.potsrca.si ali Facebook stran Društvo Pot srca ali pa se prijavite na naše e-novice.

Tagi