Poletna odeja – zakaj bi jo morali imeti tudi vi?

Ko nastopijo vroči poletni dnevi in noči postanejo prevroče, moramo temu primerno tudi prilagoditi posteljno perilo. Vročina nas prisili, da pospravimo našo zimsko garderobo in in iz omare vzamemo lahko poletno odejo.

Kakšne so značilnosti dobre poletne odeje?

Spanec postaja čedalje bolj pomemben v današnjem modernem tempu življenja. Zato je zelo nujno, da si za naš spanec in užitek ustvarimo najboljše možne razmere. To lahko dosežemo na več načinov in izbira primerne posteljnine je vsekakor eden izmed najbolj pomembnih dejavnikov.

Posteljnine ločimo glede na dva kriterija: debelina in material. Če iščete posteljnino za vroče poletne noči, vsekakor ne spreglejte poletne odeje.

Poletno idejo, kot je že razvidno iz imena, uporabljamo običajno zgolj poleti. Izbiramo lahko med takšnimi, ki so narejene iz naravnih ali umetnih materialov. Ena izmed glavnih lastnosti poletnih odej je njena zračnost, ki pa je posledica tankosti in izjemno majhne teže. To omogoča ohranjanje ravno pravšnje temperature tekom poletja.

Kako izbrati poletno odejo?

Spodnji nasveti vam bodo pomagali pri izbiri najbolj udobne poletne odeje za vroče poletne noči.

Med glavne kriterije spadajo zlasti vaše spalne navade, sposobnost uravnoteženja telesne temperature in višina temperature v vaši spalnici. Sebi primerno poletno odejo lahko najdete brez težav, ker je njihova ponudba zelo pestra.

Glavna dejavnika pri izbiri najboljše poletne ideje pa sta predvsem debelina odeje in polnilni material. V tem se tudi poletne odeje razlikujejo med seboj.

Debelina
Poletne odeje se, glede na debelino, ločijo na lahke poletne odeje in srednje tople poletne odeje.

Lahke poletne odeje se uporablja za najbolj vroče noči, saj so ekstremno tanke in imajo zato tudi dosti manjšo količino polnila. Na drugi strani pa imamo srednje tople poletne odeje, ki jih lahko uporabljamo tudi v ostalih letnih časih, ne samo tekom poletja. Zlasti so primerne za ljudi, ki se hitro potijo.

Material v polnilu
Izbiramo lahko med dvema vrstama materialov:

  • Naravni materiali, ki jih sestavljajo volčja in kamelja volna, bambusova vlakna ali bombaž. Za tiste ekstremno vroče noči je najprimernejša izbira zlasti bombaž, ki je zelo zračen in izvrstno vpija vlago. Od zgoraj navedenih materialov je volna najboljši izolator toplote. Vsekakor pa imajo vsi materiali pomembno skupno točko – ustvarjajo dobro spalno klimo. Imejte pa v mislih, da so malce manj primerni za alergike.
  • Umetni materiali, pod katerega spadajo poliestrska vlakna. To so posebna vlakna, ki so oblikovana za odvajanje telesne vlage v prostor. Prav tako jih odlikuje zelo visoka zračnost in primernost za alergike, saj ne vsebujejo alergenih drobcev.

Prednosti poletne odeje

Potrebe in spalne navade se, kakor vse ostale stvari, ločijo od človeka do človeka. Imamo pa tudi skupne niti, ki nas povezujejo – ena od teh je vsekakor skrb za optimalne pogoje znotraj naše spalnice, kar na koncu vodi v kvaliteten spanec.

Poletna odeja nam v tem primeru ponuja marsikatero prednost:

  • je optimalna rešitev za vroče poletne noči, kar je posledica visoke zračnost in izjemno lahke teže poletnih odej. S tem se preprečuje tudi konstantno nočno zbujanje in potenje;
  • možnost uporabe v vseh letnih časih – zlasti primerno za vse vse tiste, ki se velikokrat potijo ponoči med spanjem;
  • dobra prilagoditev telesu zaradi manjše teže poletne odeje napram klasičnim odejam.
  • možnost uporabe poletne odeje brez posteljnine, kar je posledica uporabe svilnato mehkih materialov;

Za koga je poletna odeja najbolj primerna?

Ali tudi vi uporabljate zimsko odejo v poletnih mesecih in se posledično pokrijete samo nekje do polovice telesa, ker vam je prevroče? Ali pa zimsko odejo poleti nadomestite z navadno rjuho in vas proti jutru zaradi nižjih temperatur začne zebsti?

Potem je poletna odeja prava rešitev za vas – zlasti, če s težavo prenašate čedalje hujšo poletno vročino. Teh skrbi z dobro izbrano poletno idejo preprosto ni, saj le-ta vedno poskrbi za tisto pravo ravnotežje temperature.

Primerne se tudi za astmatike in alergike – vendar le, če vzamemo poletne odeje, polnjene iz umetnih materialov, saj so dostikrat obdelane s posebno vrsto zaščite. Ta zaščita vas obvaruje pred pršicami in ostalimi škodljivimi mikroorganizmi. ki se ponavadi nahajajo v odejah. Poliestrska vlakna pa tudi sama po sebi ne vsebujejo nobene vrste alergenov.

S poletno odejo do prijetnih poletnih noči

Doseganje kakovostnega spanca v poletnem času je vsako leto izziv, saj so vročinski valovi čedalje daljši in pogostejši. V kolikor uporabljamo zgolj neko “klasično odejo”, postane kvaliteten spanec hitro problem.

Odgovor vsemu temu so pa vsekakor lahke in zračne poletne odeje, ki naredijo spanec v tudi najbolj vročih poletnih nočeh izjemno prijeten.

Naročnik oglasa: Odeja d.o.o.

 

Tagi