Najnevarnejši pik žuželk je v jezik ali grlo

Prva pomoč ob piku žuželk

Ose in čebele poleti rade lezejo v kozarce in pločevinke, zato moramo biti zelo pazljivi, da kakšne ne pogoltnemo. Ob piku žuželke v usta, jezik ali grlo nastane oteklina, ki oteži dihanje in je zelo nevarna. Temu se lahko izognemo tako, da pijače pijemo le po slamici. Če osa ali čebela prileti do nas, ne mahamo z rokami in ne zganjamo hrupa, pač pa ostanemo mirni in žuželka bo hitro odletela drugam.

Prva pomoč pri piku žuželke:

  • ob piku čebele, najprej s pinceto previdno odstranimo želo iz kože. Pazimo da pri tem ne stisnemo mešička s strupom, ki je na želu. Osa ob piku ne pusti žela v koži, zato nas lahko piči večkrat;
  • oteklino na mestu pika hladimo z mrzlimi obkladki, ledom, ovitim v krpo, ali drugim mrzlim predmetom;
  • po končanem hlajenju ranico razkužimo ali očistimo z vodo in milom;
  • kadar je reakcija na pik močneje izražena, lahko vzamemo tableto antihistamina, ki je v lekarni na voljo brez recepta, in mesto pika namažemo z antihistaminskim gelom;
  • ob piku v jezik ali grlo ali ob piku več žuželk takoj pokličemo nujno medicinsko pomoč na številko 112;
  • ob piku osebe, ki ima znano alergijo na pik žuželke, takoj pokličemo nujno medicinsko pomoč, oseba pa naj si takoj vbrizga zdravilo (adrenalin), ki ga nosi s seboj v obliki tako imenovanega peresnika (Epipen).

Zaščitimo se tudi pred klopi, ki se največkrat nahajajo v travi, grmovju in gozdni podrasti. Sredstvo, ki odganja klope, namažemo na kožo in z njim poškropimo oblačila. V primeru ugriza klopa je priporočljivo, da ga čim prej pravilno odstranimo.

Tekst: NIJZ, Foto: Unsplash.com

Tagi