Najboljše vaje za hrbtenico s pomočjo fizioterapije

Bolečine v hrbtenici se pojavijo kot posledica različnih bolezenskih stanj. Do njih lahko pride zaradi poškodb, zmanjšanja mišične mase in manjše gibljivosti skozi leta.

Pogosto je za bolečine kriv tudi naš življenjski stil – pretirano sedenje, slaba telesna aktivnost, slaba telesna drža, stres, prekomerna teža in večje obremenitve, ki jih ne dvigujemo pravilno.

Če so bolečine zelo hude, jih nikakor ne smete odpravljati sami, da ne pride do še večjih poškodb. Priporočamo vam obisk fizioterapevta, ki vam bo s svojim znanjem in izkušnjami pomagal pri lajšanju bolečin pri išiasu, herniji diska, spondilozi in mnogo drugih težavah, ki privedejo do bolečin v hrbtenici.

Najbolj pogost razlog za obisk fizioterapije so prav bolečine v hrbtenici, ki pa jih lahko z nekaj preprostimi vajami omilimo.

Vaje za hrbtenico ob pojavu močnih bolečin

Sledeče vaje vam bodo pomagale razbremeniti močne bolečine, vse vaje pa lahko izvajate tudi sami doma.

Položaj na hrbtu z dvignjenimi nogami

Ulezite se na hrbet, kjer si noge podložite s stolom ali kavčem. Glavo si podložite z brisačo, da bo vaš vrat sproščen. Mirujte toliko časa, dokler vam bo prijetno.

Ležanje na boku

Ta vaja pomaga razbremeniti spodnji del hrbtenice. Ulezite se na bok in si podprite glavo in spodnji ledveni del. Kolena rahlo pokrčite in vmes položite blazino.

Ležanje na trebuhu

Če radi ležite na trebuhu, se ulezite na trebuh in pod njim (natančneje pod popek) podložite brisačo. Drugo brisačo, ki jo zvijete v klopčič, položite pod gležnje. Ležite sproščeno in si tako sprostite vaš ledveni predel.

Vaje za hrbtenico ob pojavu blagih bolečin

Poza otroka

Pokleknite na tla, vašo zadnjico položite na pete. Vaš trup naj bo na stegnih, čelo glave položite na tla. Če je tak položaj prenizek za vas, lahko pod čelo položite kakšno odejo, joga kocko ali brisačo.

Če je položaj neudoben za vaša kolena ali če se vaša zadnjica ne dotika pet, položite med stegna in meča odejo ali brisačo, da bo vaša zadnjica podložena. Za večji izteg, iztegnite roke naprej. Če se želite le umiriti in sprostiti vaša ramena, položite roke ob vaš trup.

Ležeči zasuk v levo in desno

Ta vaja vam pomaga pri medenici in vaši fleksibilnosti. Ulezite se na hrbet s pokrčenimi koleni. Počasi se obračajte na eno in drugo stran, roke imejte iztegnjene. Pogled naj bo usmerjen v nasprotno smer od položaja nog. Pomembno je, da ste umirjeni, dih je sproščen.

Dvig trupa leže

S pomočjo te vaje boste aktivirali hrbtne mišice. Lezite na trebuh, roki sta iztegnjeni naprej, pogled je usmerjen v tla. Med izvajanjem dvignite obe roki in nogi od tal. Vajo delajte počasi, pri čemer lahko čisto malo dvignete trup.

Priteg kolen k prsnem košu

Ta vaja pomaga sprostiti mišice spodnjega dela hrbta in poveča gibljivost v sprednjem delu kolka. Pri rednem izvajanju vaje, vam bo vaš hrbet izredno hvaležen.

Lezite na hrbet z iztegnjenima nogama. Desno koleno potegnite na prsni koš s prepletenimi prsti okoli golenice. Položaj zadržite 5 sekund in nato spustite nogo. Ponovite 5-krat na nogo. Zadržite ta položaj 30 sekund.

Maček

Znamenita joga poza poveča prožnost hrbtenice in zagotavlja prijeten razteg za boke in trebuh. Bodite pozorni na mišice jedra, ko jih vključite in sprostite skozi celotno gibanje. Če čutite, da so med gibanjem vaše mišice otrdele, izvajajte vajo počasi in nežno.

Postavimo se na vse štiri, zapestja so pod rameni in kolena pod boki. Med gibanjem bodite pozorni, da je vaš vrat vedno v podaljšku hrbtenice. Ko pogledate navzgor, vdihnite in nato spustite trebuh proti tlom. Izdihnite, ko hrbet zavijete proti stropu. Nadaljujte s tem gibanjem vsaj 1 minuto. Dlani potisnite v tla in popek dvignete k prsnemu košu. S tem preprečimo pritisk na spodnji del hrbta. Z vsakim vdihom pogledamo navzgor ter dovolimo rebrom, da padejo navzdol. Z vsakim izdihom, popek stisnemo k hrbtenici in pogledamo navzdol, proti bokom.

Kako poteka fizioterapija

V naši kliniki se skupaj s pacientom pogovorimo in postavimo cilj zdravljenja poškodbe. S fizioterapijo je potrebno pričeti pravočasno, tako bo tudi cilj lažje in hitreje dosežen. Nudimo več vrst terapij in vsakemu nudimo tisto, ki je zanj najbolj primerna. Smo specialisti za individualizacijo protokolov terapij. Fizioterapije običajno uporabljajo generične protokole, pri nas jih oblikujemo za vsakega pacienta individualno.

Fizioterapija omogoča, da pridemo do čim bolj podobnega stanja, kot smo ga imeli pred poškodbo ali bolečino. Pa naj gre za išias, hernijo diska ali spondilozo. Za zadovoljiv dolgoročen rezultat običajno zadošča 10 terapij, nemalokrat pa se obiskovanje podaljša na več mesecev v kolikor gre za travmo kot je pretrganje vezi ali poškodba hrustanca. Rehabilitacija poškodbe je zaključena, ko so odpravljeni vzroki nastanka poškodbe. Razmišljanje v smeri, da bo v dveh terapijah prenehalo boleti, je razmišljanje v smeri prestavljanja problema v prihodnost. Terapija se zaključi, ko je odpravljen vzrok nastanka simptomov.

Število terapij je odvisno od vzrokov poškodbe, resnosti simptomov poškodbe, izvedbe kirurškega zdravljenja ali drugih metod zdravljenja in sodelovanja stranke. Vsaka oseba je drugačna, zato je tudi stopnja zdravljenja različna in prilagojena tipu osebnosti. Določeni posamezniki zaradi različnih dejavnikov potrebujejo bolj nadzorovan potek rehabilitacije z daljšim izvajanjem terapij.

V večini fizioterapije potekajo z dnevom ali dvema dnevoma premora, najbolj učinkovit režim v praksi je kombinirano 1 teden 3 x tedensko in 1 teden 2 x tedensko.

Vrste terapij

Poznamo več vrst terapij, kamor spadajo:

  • Maualna terapija
  • Športna masaža
  • Tecar terapija
  • Kinezio taping
  • Vakuumska terapija
  • Ultrazvočna terapija
  • Trigger-point terapija
  • Udarni globinski valovi
  • Presoterapija
  • Terapija z laserjem
  • Hitop elektroterapija

Fizioterapevti klinike Medicofit izvedemo natančen diagnotični pregled vsakega pacienta pred pričetkom zdravljenja poškodbe, ki vključuje tako eksaktno interpretacijo zdravstvenih izvidov kot segmentalno testiranje gibalne funkcije. Na podlagi tega predpišemo ustrezno zdravljenje in terapijo, s katero dosežemo cilje rehabilitacije.

 

Tagi