Moj otrok je zdrav otrok – gibanje je ena najpomembnejših točk otrokovega življenja

V organizaciji Zavoda za šport in rekreacijo Domžale in Knjižnice Domžale je v ponedeljek, 11. decembra 2017, v okviru projekta "Dan za zdravje, šport in rekreacijo", ki spodbuja h gibanju vse generacije, potekalo predavanje z naslovom "Moj otrok je zdrav otrok – gibanje v vseh življenjskih obdobjih", ki ga je vodila Mojca Grojzdek, predsednica Športno atletskega društva Mavrica.

Mojca Grojzdek je obiskovalcem predavanja v besedi in sliki na projekcijskem platnu predstavila, zakaj je gibanje ena najpomembnejših točk otrokovega življenja, kako pomagati otrokom, da postanejo samostojni, odgovorni in zdravi. Spregovorila je tudi o tem, kako otroka uvesti v zimske športe, kako zagotavljati varno športno udejstvovanje skozi vsa obdobja življenja …

Družina naj bi bila kot zdrava celica. Za dobro razumevanje moramo predvsem negovati odnose med vsemi člani, saj so ravno odnosi tisti, ki naredijo družino unikatno. Vsi se morajo čutiti varni, sprejeti in si zaupati, da lahko potem otrok zmore postopoma osvajati zunanji svet, ter si v njem pridobivati izkušnje, ki razširjajo izkustveno in vedenjsko polje.

"Torej tisto, kar bomo v zgodnjem otroštvu predali otrokom, tisto bodo znali in počeli skozi celotno življenjsko obdobje," pove Mojca Grojzdek in doda: "Zato je pomembno, da se otrok počuti varen, zaželen, potreben in tudi samostojen, odgovoren, zdrav in pameten. V vadbenih procesih ta občutek varnosti otroci poosebljajo vsakokrat znova in znova".

Mojca Grojzdek, predsednica Športno atletskega društva Mavrica.

Na predavanju smo še izvedeli, zakaj je gibanje ena najpomembnejših točk otrokovega življenja, kaj vse otrok pridobi z gibanjem, kako pomagati otrokom, da postanejo samostojni, odgovorni in zdravi. Spregovorila je tudi o tem, kako otroka uvesti v zimske športe, kako zagotavljati varno športno udejstvovanje skozi vsa obdobja življenja … Marsikdo bo rekel, da ni denarja za vadbe otrok, kar je tudi res, ampak je kar nekaj dejavnosti, ki jih financira Zavod za šport in rekreacijo Domžale. Nekatere v celoti, nekatere pa delno, je pa čisto zastonj tudi veliko vadb na prostem; od sprehodov po zeleni osi, fitnes naprav in hoje v hribe, kjer se lahko družinski člani zelo povežejo med seboj in s tem tudi pripomorejo k nadaljnjemu razvoju otroka v življenju.

Zanimivo in zelo koristno predavanje si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi