Med – funkcionalno živilo

Med sodi v skupino funkcionalnih živil z ugodnim delovanjem na posameznikovo počutje. Funkcionalna živila izboljšujejo fiziološke učinke telesa in s tem pripomorejo k boljšemu počutju. Najbolj poznani funkcionalni lastnosti medu sta antioksidativna aktivnost in protimikrobna učinkovitost. Količina in lastnosti bioaktivnih komponent v medu je odvisna od botaničnega izvora medu in geografskega porekla.

Prehrana bogata z antioksidanti prispeva k dolgoživosti, preprečuje kardiovaskularne in druge bolezni, kot so neurodegenerativne bolezni, rak, diabetes. Za antioksidativno aktivnost medu so odgovorni flavonoidi, aminokisline in fenolne kisline. Nekatere izmed antioksidativnih komponent medu so termolabilne in razpadejo s segrevanjem. Njihova koncentracija se s časom manjša. Fenolne komponente so sposobne zmanjševati oksidacijski stres v celici in s tem vplivajo na celični metabolizem in razvoj neurodegenerativnih bolezni. Protimikrobna učinkovitost se razvije zaradi delovanja encimov in peptidov, ki izvirajo iz čebelje sline.

Protimikrobno učinkuje tudi nizek pH medu, nizka vodna aktivnost in visoka koncentracija sladkorjev. Visok nivo sladkorjev v medu ustvari osmotski pritisk na bakterijsko celico in s tem neugodne življenjske pogoje, ki ne omogočajo rasti in delitve. Razmnoževanje mikrobov je zmanjšano tudi na račun vodikovega peroksida, ki deluje protimikrobno. Tudi protimikrobna učinkovitost je odvisna od botaničnega in geografskega porekla medu. Velja pravilo, da imajo temnejši medovi (ajdov, kostanjev, gozdni) boljšo protimikrobno učinkovitost v primerjavi s svetlejšimi medovi (akacijev, cvetlični, lipov).

Med. (Foto: Arhiv ČZS)

V medu so prisotne tudi prebiotične komponente, ki prispevajo k aktivnosti in stimulaciji rasti probiotičnih črevesnih mikrobov. Prebiotiki so koristni, ker podpirajo rast in aktivnost probiotičnih bakterij, prisotnih v človekovih prebavilih. Zdravo in dobro delujoče črevesje prispeva k splošnemu dobremu počutju in dobremu imunskemu sistemu. Predvsem oligosaharidi (kompleksni sladkorji) medu imajo prebiotično delovanje. Tudi polifenoli, ki imajo antioksidativno delovanja, prispevajo k imunosti črevesja in pomagajo regulirati črevesno mikrobioto, saj omogočajo ugodne razmere za rast in razmnoževanje dobre črevesne mikrobiote. V medu so prisotne tudi protimikrobne snovi, ki zavirajo rast oportunističnih in patogenih bakterij, kar še dodatno prispeva k dobro delujoči prebavi in dobremu počutju.

Pri uživanju in nakupu medu moramo biti pozorni na morebitne ponaredke medu, ki ne vsebujejo funkcionalnih lastnosti. Letošnje leto je še posebej problematično, saj spomladanski viri medenja niso bili izkoriščeni zaradi neugodnih vremenskih razmer. Zato pridelka ni bilo in je še toliko pomembneje, da med kupimo pri preverjenem in zaupanja vrednem ponudniku, najbolje pri lokalnem čebelarju. Najpogosteje se med ponareja z dodajanjem sladkornih sirupov. Nekaj pozornosti je potrebno nameniti tudi kakovosti. Na kakovost medu v prvi vrsti vpliva odstotek vode, električna prevodnost in vsebnost HMF (hidroksimetilfurfural). Na električno prevodnost nimamo vpliva. Primeren odstotek vode dobimo z dobro tehnološko prakso, kar pomeni, da med točimo, ko je zrel. Na delež HMF vplivamo s pravilnim skladiščenjem medu na temnem in hladnem, saj s tem občutno zmanjšamo nastajanje HMF v medu.

Kakovosten in pristen med zagotovo sodi v skupino funkcionalnih živil, kar pomeni, da ugodno deluje na posameznikovo počutje. Da je med funkcionalno živilo so vedeli že pretekli rodovi, ki so med uporabljali za lajšanje raznovrstnih težav. Danes pa lahko z raziskovalnimi dognanji te učinkovitosti tudi potrdimo. Tako kot pri ostalih stvareh, je pomembno, da smo tudi pri uživanju medu zmerni. Med je namreč energetsko bogato živilo z visokim deležem sladkorja.

Avtorica: Ana Janžekovič, svetovalka za varno hrano JSSČ, ČZS

Viri:

  • Luchese R. H., Prudencio E. R., Guerra A. F. 2017. Honey as a Functional Food. V: Honey Analysis. de Alencar Arnaut de Toledo V. (ur.). 287-308. DOI: 10.5772/67020.
  • Majtan J., Bucekova M., Kafantaris I., Szweda P., Hammer K., Mossialos D. 2021. Honey antibacterial activity: A neglected aspect of honey quality assurance as functional food. Trends in Food Science & Technology, 118, 870-886.
Tagi