Kriza je le prelomnica

V soboto, 12.1.2013, ob 10:00 je v domžalski knjižnici potekalo brezplačno predavanje z naslovom Bodi, kar si. Udeleženci smo bili deležni navdihujočega govora o uresničevanju lastnih potencialov in uspešnem spopadanju s krizo na trgu dela.

Predavateljica Florence Maria Bratuž, ki je svoje delo opravila odlično, nam je na začetku predstavila kaj beseda poklic sploh pomeni. Pomeni, da smo poklicani, da opravljamo neko delo, da je to neke vrste poslanstvo, ki ga lahko začutimo v sebi, če si le znamo prisluhniti. To pa je danes seveda težko, zaradi vseh različnih socialnih vlog, ki jih igramo, ter različnih družbenih skupin, ki imajo od nas neskladna pričakovanja. Vsi te dejavniki lahko delujejo kot nekakšne maske in nam zameglijo pogled na lastno identiteto ter poslanstvo. Če smo pri svoji karieri neuspešni, moramo spregledati čez vse te distrakcije, ter začeti znova.»Z drugačno miselnostjo, turbulentni časi niso več vir najrazličnejših problemov, pač pa vir številnih ali bolje, neskončnih priložnosti.« pravi Florence Marija Bratuž.

Pri razlagi naše poklicanosti, si predavateljica pomaga z analogijo z naravo: »Ozavestiti je potrebno, da smo ljudje del narave in, da vsi delujemo po naravnih zakonitostih. Spoznati, da smo se rodili različni in da imamo različne želje, ker ima vsak posameznik točno določene sposobnosti s katerimi lahko pripomore k celovitosti organiziranega ekosistema- narave. Ljudje smo POKLICani s točno določenimi sposobnostmi, ki jih okolje potrebuje.«

Pri odkrivanju svojih sposobnosti in želja, si lahko pomagamo s štirimi temperamenti, ki jih poznamo. Ko se uvrstimo v enega izmed njih si že lahko predstavljamo kakšni poklici bi bili za nas primerni. Čeprav bi si marsikdo želel za šefa flegmatika so na primer za direktorje najprimernejši odločni koleriki, za kakšno natančno delo, kjer je potrebno biti pozoren na malenkosti pa so najprimernejši melanholiki.

Predavanje se je zaključilo s sodelovanjem udeležencev. Vsak, ki je želel je povedal svojo specifično situacijo, na katero smo potem s skupnimi močmi skušali najti odgovor. Domov smo se odpravili opremljeni z optimizmom, ki je dober sopotnik v teh težkih časih.
 

Avtor: Mihael Gubanc
Tagi