Kako zdravi smo v občini Domžale?

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je pripravil posodobljene podatke o zdravju prebivalcev v slovenskih občinah. Kako zdravi smo v občini Domžale?

Zdravstveno stanje in umrljivost v občini NIJZ meri z več kazalniki. Bolniška odsotnost delovno aktivnih prebivalcev je znašala povprečno 19,5 dni na leto, kar je manj kot slovensko povprečje, ki znaša 21,7 dni. Delež oseb, ki jemljejo zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka, je bil nižji od slovenskega povprečja, medtem ko je za sladkorno bolezen blizu slovenskemu povprečju. Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi je bila nižja kot v Sloveniji, znašala je 1,2 na 1000 prebivalcev, starih 35 do 74 let, medtem ko je v Sloveniji ta številka 2,0. Pri starejših prebivalcih je bila stopnja bolnišničnih obravnav zaradi zlomov kolka nižja od slovenskega povprečja. Delež uporabnikov pomoči na domu je bil tudi nižji od slovenskega povprečja. Stopnja umrljivosti zaradi samomora je bila 13 na 100.000 prebivalcev, kar je manj kot slovensko povprečje, ki znaša 18.

Glede dejavnikov tveganja za zdravje in preventivo je telesna pripravljenost otrok v Domžalah primerljiva s slovenskim povprečjem. Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi poškodb v transportnih nezgodah je bila nekoliko višja kot v Sloveniji. Delež prometnih nezgod zaradi alkohola je primerljiv s slovenskim povprečjem. Odzivnost v Programu Svit – presejalnemu testu za raka debelega črevesa in danke je bil višji od slovenskega povprečja za 3,4 % in je znašal 66,8 %. Odzivnost v Programu Zora – presejanju za raka materničnega vratu nekoliko nižja od slovenskega povprečja 69,8 %, v Sloveniji pa 71,4 %.

Občina zdravja 2024

19. marca 2024 je NIJZ že peto leto zapored podelil priznanje občini, ki je bila v preteklem letu še posebej aktivna v pristopih za izboljšanje zdravja svojih prebivalcev. V ožjem izboru so se poleg občine MO Nova Gorica, ki je prejela naziv Občina zdravja 2024, uvrstile občine Markovci, MO Celje, Komen, Radovljica, Domžale, Gornja Radgona, MO Novo Mesto in Radlje ob Dravi. V vseh izbranih občinah je opazen zelo angažiran pristop lokalnih skupnosti k zdravju prebivalcev in celovito razumevanje koncepta zdravja.

Avtor: NIJZ, Foto: NIJZ

Tagi