Kako zaščititi svoje oči pred utrujenostjo pri delu z računalnikom?

Dolge ure dela za računalniškim zaslonom pogosto pustijo posledice na naših očeh. Suhe, razdražene in srbeče oči ter težave s fokusom in spanjem so le nekateri od simptomov, ki jih lahko doživimo. Kljub temu pa obstajajo preprosti načini, kako zmanjšati tovrstno utrujenost in ohraniti zdravje oči.

Premori s pogledi v daljavo

Eno izmed najučinkovitejših pravil za sprostitev oči je pravilo 20-20-20. Vsakih 20 minut si vzemite 20 sekund časa, da se osredotočite na objekt, ki je vsaj 20 čevljev stran (približno 6 metrov). To pravilo pomaga sprostiti napetost očesnih mišic in omogoči očem kratek odmor od naprezanja ob gledanju v zaslon.

Prilagoditev položaja zaslona

Pri delu z računalnikom poskrbite, da je zaslon postavljen na pravilno razdaljo od vaših oči. Optimalna razdalja je približno dolžina vaše iztegnjene roke, ko sedite za mizo. Poleg tega naj bo zaslon nekoliko pod linijo vaših oči, kar bo zmanjšalo napetost očesnih mišic.

Prilagoditev osvetlitve zaslona

Osvetlitev zaslona naj bo primerna glede na svetlost okolice. Preprost trik je primerjava svetlosti zaslona z belim listom papirja: če je svetlost na zaslonu previsoka ali prenizka glede na papir, jo prilagodite.

Ne pozabite mežikati

Med uporabo računalnika ali mobilne naprave pogosto pozabimo na mežikanje. Redno mežikanje preprečuje suhe in razdražene oči.

Foto: Image by Alexander Grey from Pixabay

Žvečenje žvečilnega gumija

Žvečenje žvečilnega gumija spodbuja aktivnost obraznih mišic, kar lahko pripomore k pogostejšemu mežikanju. Tako oči ostanejo bolj vlažne in manj utrujene med dolgotrajno uporabo zaslona.

Uporaba umetnih solz

Za tiste, ki imajo težave s suhimi očmi, so umetne solze odlična rešitev. Gre za kapljice, ki simulirajo naravne solze in pomagajo pri ohranjanju vlažnosti oči ter lajšanju razdraženosti.

Z upoštevanjem teh nasvetov lahko zmanjšate utrujenost oči in ohranite njihovo dobro zdravje, tudi ob dolgotrajni uporabi računalnikov in mobilnih naprav.

Karin Božič Zupančič

 

Tagi