Kako razumeti zdravniške izvide?

Pogosto nastane strah in dilema v ljudeh, kadar dobijo zdravniške izvide. Strah in dilemo pogosto povečajo tudi zdravniki sami, saj ljudem bodisi ne znajo razložiti izvidov ali pa rezultate izvidov neupravičeno napihnejo.

Strah in panika sta lahko upravičen odziv telesa, kadar imamo opravka z izvidi in boleznimi, ki so lahko katastrofalne. To nas prisili v hitro ravnanje. Zelo drugače je v primerih, ko dobite izvide glede bolečin, ki niso bolezenskega izvora, pač pa ste si jih zaslužili sami.

O čem govorim? O bolečinah v sklepih, mišicah in nasploh bolečinah, ki so posledica življenjskega sloga, in ne bolezni: Bodisi premalo gibanja ali preveč agresivnega gibanja. Preveč sedenja ali kampanjskega športanja (celo leto nič, potem pa gremo za 7 dni na smučanje). In takšnih bolečin je velika večina. Velika večina bolečin torej sploh nima nobene veze z zdravstvom in zdravstveno stroko – pač pa z napačnim gibanjem in ravnanjem s telesom.

Kot prvo je napaka že, da se pri vsakem pojavu bolečin za katere sumite, da so v resnici posledica slabega gibanja, takoj odpravite k zdravniku. Namreč medicinske analize vam nimajo kaj pomagati v primeru, da vas je zagrablo v hrbtu, ali pa vas bolijo rame in vrat pri sedenju. Tu potrebujete izkušenega strokovnjaka za gibanje, ki vam bo svetoval kje delate napake, da vas boli. Tako vam slikanje lahko prinese dodatne probleme z izgubljenim časom in predvsem probleme, ko boste dobili cel kup izvidov polnih nevarno zvenečih “bolezni”, ki so v resnici v 90% primerih popolnoma normalne. Prestrašili se boste tam kjer to ni potrebno, in ignorirali napake v gibanju tam kjer bi se morali nanje osredotočiti!

Tako bo vsakdo, ki šteje več kot 30 pomladi pri pojavu bolečin v hrbtu, kolenih, ramenih … definitivno na slikanju z rentgenom ali MRI dobil nekatere sledeče “bolezni” na izvidu:

  1. Degenerativne spremembe diskov in vretenc
  2. Skleroza, hondroza, lumbalgija
  3. Lordoza, kifoza, skolioza
  4. Kalcinacija, obraba, zdrs diska…

To je zgolj nekaj pogostih “bolezni”, ki jih boste dobili na izvidih. Problem? Da, večinoma to sploh niso bolezni. Še več, pogosto bodo “strašni” strokovni izrazi na izvidih v resnici zgolj učen latinsko – grški izraz za normalno situacijo nekoga, ki šteje 30+ pomladi. In zelo pogosto vse to sploh ni nujno povezano z vašo bolečino.

Zato predno začnete pretirano raziskovati google in skakati od specialista do specialista: Dajte najprej vložiti svoj čas v to, da se naučite pravilnega gibanja. Vprašajte se ali ste močni, se počutite gibalno močne in sposobne? Če ne, začnite delati na tem. Šele, ko boste močni, si zaslužite obisk pri zdravniku.

In delo na sebi in delo na odpravi vzrokov za bolečine se začne na KinVital terapevtski vadbi

Avtor: Jure Gubanc; Foto: KinVital kineziološki center

 

Tagi