Kako pravilno kompresijsko poviti noge?

Krčne žile in kronično vensko popuščanje

Težave z žilami na nogah so pogosta nadloga žensk – po nekaterih podatkih jih ima vsaka četrta, niso pa redke tudi pri moških. Bolezen se prične z razširjenimi žilicami, kmalu se pojavijo zelo opazne in moteče vijugave izbočene in razširjene vene, ki prosevajo skozi površino kože, noge prično otekati. Tedaj je že jasno, da je bolnik soočen z resnimi problemi.

Krčne žile (varice) nekaterim ljudem ne povzročajo nobenih težav, pri drugih pa vodijo v nevarno vensko popuščanje in v velike težave z zdravjem. Bolezen je večinoma dedna, lahko pa je tudi posledica nezdravega načina življenja, stoječega dela, debelosti …

Kako nastanejo krčne žile?

Zaradi slabše kakovosti ali oslabelosti žilnih sten se žile nog razširijo, zato bolj obremenijo venske zaklopke, ki se sčasoma poškodujejo in ne zmorejo več preprečevati vračanja krvi navzdol. Kri tako ne teče več normalno navzgor proti srcu, ampak prične v venah zastajati. Pritisk krvi v venah se poveča, zato se žile zvijugajo in razširijo – nastanejo krčne žile.

Zdravljenje predpiše zdravnik

Danes poznamo kar nekaj metod zdravljenja krčnih žil. Predvsem moramo ukrepati že pri prvih znakih in preprečiti nastanek hudih posledic kroničnega venskega popuščanja, med katere sodijo otekanje nog, različna vnetja, razjede in rane.

Primerno ukrepanje oziroma zdravljenje pacientu predpiše zdravnik – specialist dermatolog ali flebolog, odvisno pa je od stadija bolezni. Predvsem v prvem stadiju zdravljena kroničnega venskega popuščanja in pri preprečevanju nastajanja novih varic je potrebna kompresijska terapija oziroma kompresijsko povijanje z elastičnimi povoji oziroma nošenje kompresijskih nogavic. Ugotovljeno je namreč, da s stiskanjem ven od zunaj lahko preprečimo napredovanje bolezni in blažimo simptome, žal pa se težave vrnejo, če s kompresijskim zdravljenjem prenehamo.

Kompresijska terapija

Kompresijsko terapijo pa izvajamo tudi z dolgoelastičnimi ali kratkoelastičnimi povoji. Razlikujejo se po tem, kdaj izvajajo kompresijo – v mirovanju ali ob gibanju. Dolgoelastični povoji, ki jih večina pozna pod pojmom elastični povoji, izvajajo kompresijo tako ob gibanju kot v mirovanju, zato z njimi ne smemo počivati (ležati) več kot pol ure, saj bi bila tako motena arterijska prekrvavitev.

Visokokakovostni dolgoelastični povoji Vivavene iz Tosame so stkani iz 85 % bombaža in 15 % elastana. Ne vsebujejo lateksa, so pralni, kompresijsko moč pa obdržijo vsaj dva meseca. V embalaži sta dva povoja, kar zadošča za povijanje cele noge ali za izmenično uporabo enega in pranje drugega povoja. Povoji Vivavene so izjemno praktični zaradi vtkanih dveh modrih črt, ki pomagata bolj pravilno poviti ud.

Kako uporabljamo povoje?

Dolgoelastične povoje Vivavene namestimo dokaj enostavno, bolnik se brez težav nauči pravilnega povijanja. Na obolelo nogo ga namesti takoj zjutraj, še preden vstane iz postelje. Zelo pomembno je, da je pri tem natančen in da se drži navodil, saj nepravilno ali nezadostno povijanje bolezen lahko celo poslabša.

Povoj je med povijanjem potrebno ves čas raztegovati, povijamo pa ga s križno tehniko. Zavoji povoja si morajo slediti v razmaku dveh centimetrov. Do kolena porabimo en povoj, če povijamo više, nadaljujemo z drugim povojem in ga povijamo s krožno tehniko.

Pravilna tehnika povijanja

Ker je pravilen postopek povijanja izjemno pomemben, dodajamo opisano zaporedje korakov

  1. Povijati je treba od spodaj navzgor. Prvi navoj naredimo tik za prsti.
  2. Vsak naslednji navoj naj seže največ 2 -2,5 cm čez spodnjega (približno za četrtino širine povoja).
  3. Preko pete povoj povijemo najmanj trikrat.
  4. Povijamo z enakomernim, zmernim natezanjem povoja, tako da ga polagamo ploskoma na kožo v obliki osmic. Pazimo, da so razmiki med navoji enakomerni, tudi pritisk naj bo po vsej goleni enak
  5. Če povijamo nogo do dimelj, začnemo z naslednjim povojem povijati pod kolenom – tam, kjer smo končali s prvim povojem. Povijemo koleno in nadaljujemo do dimelj.

Za praktični prikaz korakov pa lepo vabljeni k ogledu spodnjega video posnetka:

Povoji Vivavene iz Tosame so edini, ki imajo vtkani dve modri črti, ki sta v pomoč pri pravilnem povijanju.

Naročnik oglasa: Tosama d.o.o.

 

Tagi