Kako pravilno izbrati vzglavnik?

Ko začnemo razmišljati o kakovostnem spancu, je najbrž naša prva misel dobra vzmetnica. Te seveda ne smemo pozabiti, a žal največkrat spregledamo svojo blazino oziroma vzglavnik.

Zakaj je pravilna izbira vzglavnika pomembna?

Podobno kot vzmetnica, ima tudi vzglavnik to nalogo, da med spanjem ohranja naše telo v pravilnem položaju. Ko se zjutraj zbudimo, si seveda želimo biti spočiti, naspani in polni energije, ne pa z bolečimi sklepi, skelenjem v križu in trdim vratom.

Kakšen pa je sploh pravilen položaj za spanec? Enega samega pravilnega položaja ni. Priporočljivo je, da je telo poravnano vse od kolen, bokov, hrbtenice, ramen in vratu. Med spanjem ne sme priti do povečanih pritiskov na noben del telesa, kar bi sčasoma privedlo do nespečnosti, bolečin in nepravilnosti v drži. Da bi to dosegli, je treba pri izbiri vzglavnika upoštevati nekaj lastnosti.

Kdaj zamenjati vzglavnik?

Vzglavnik je ponavadi dobro zamenjati vsakih 18 mesecev. Blazine iz spominske pene načeloma zdržijo tudi do 3 leta. Naravna vlakna zdržijo precej dlje časa od umetnih in nenazadnje kvalitetnejše blazine bodo z vami preživele več noči kot tiste cenejše in manj kvalitetne.

Leto in pol ni ravno dolgo doba, toda če preračunamo, vzglavnik uporabljamo 8 ur na noč, kar na leto znese 2500 ur. Če ima blazina madeže, drugačen vonj ali je strgana, potem je čas za novo. Zavedati se moramo, da se v vzglavniku nabirajo kožne celice, plesni, prah, pršice in drugi alergeni. Težave z dihanjem in alergije je treba vzeti resno, blazino zamenjati in si omisliti vzglavnik za alergike.

Kako pravilno izbrati vzglavnik?

Vsakomur ustreza drugačen vzglavnik. Tako v resnici pri izbiri ni pravilnih ali napačnih odgovorov. Izbrati je treba takšnega, ki  nam ustreza, pri čemer si lahko pomagamo z naslednjimi kriteriji:

Polnilo

Polnilo je material v vzglavniku, ki določa njegovo mehkobo ali trdoto ter višino.

Perje

Račje ali gosje perje je tradicionalno polnilo, ki daje blazini mehkobo. Kvalitetno pernato polnilo običajno blazino podraži, vzglavnik iz perja pa velja za prestižno izbiro.

Sintetična vlakna

Umetna vlakna pocenijo blazino Kot polnilo se odlično obnesejo za alergike in astmatike, saj je takšne vzglavnike dovoljeno prati pri visokih temperaturah.

Volna

Volna je hipoalergena in odporna proti plesnim in pršicam. Ima to čudovito lastnost, da odvaja vlago od telesa, kar je popolno za ljudi, ki jim je rado vroče. Volneni vzglavniki so nekoliko trši od drugih polnil. Če želite mehko volneno blazino, razmislite o alpaki.

Bombaž

Bombaž je kot polnilo zelo podoben volni. Je hipoalergen in prav tako vpliva na trdoto blazine.

Lateks

Lateks je trden, ampak bolj prožen kot perje ali volna. Vzglavniki iz lateksa obdržijo svojo obliko in so zato odlični anatomski vzglavniki.

Spominska pena

To je material, ki je postal v zadnjem času zelo priljubljen, saj se vzglavnik iz spominske pene natančno prilagodi obliki telesa, se odziva na težo in toploto in tako poskrbi, da se teža enakomerno porazdeli. Treba pa je poudariti, da akumulira toploto in zato ni najboljša izbira, če vam je ponoči vroče.

Velikost in oblika

Teža, velikost in oblika so prav tako kot polnila stvar navade oziroma okusa. Če lažje spite na visokem vzglavniku, je za vas pač tak bolj primeren. Če si radi vzglavnik oblikujete po svoje, izberite mehkejšega in bolj prilagodljivega.

Dokler vam je udobno, je izbira prava. Paziti je treba le pri otrocih. Vzglavnik za otroke do drugega leta ni potreben, kasneje pa je treba uporabiti nižje in predvsem take vzglavnike, ki otroku omogočajo varno in udobno spanje kljub premetavanju po postelji.

Prevleka

Prevleke vzglavnikov so del posteljnine. Lahko izbirate med različnimi materiali, barvami in potiski. Ne pozabite pa na redno pranje in menjavo.

Položaj med spanjem je pomemben

Tudi položaj telesa med spanjem vpliva na izbiro vzglavnika. Če spite na boku, boste bolj zadovoljni z debelejšim in bolj čvrstim vzglavnikom. Tisti, ki spijo na trebuhu, skoraj ne potrebujejo vzglavnika, ali pa jim bolj ustreza zelo tanka blazina. Za spanje na hrbtu pa je najboljši raven ali mehkejši vzglavnik, da hrbtenica ostane v ravnem položaju.

Če torej upoštevate nekaj smernic, se boste lažje odločili, kakšen vzglavnik izbrati. Naj bo popoln za vas in naj vam prinese čudovit in krepčilen spanec.

Naročnik oglasa: Odeja d.o.o.

 

Tagi