Kako okrevati po COVID-u?

Pri svojem delu se vedno več srečujem s strankami, ki se name obrnejo po prebolelem Covid-u. Glavne težave zaradi katerih potrebujejo pomoč, so predvsem zelo šibka fizična pripravljenost in mnogi simptomi, ki se še posebej pogosto pojavljajo pri dolgem Covidu.

Torej, kako se po COVID-u spravit v dobro formo?

1. Negativne posledice COVID- a so mnogi simptomi, ki onemogočajo normalno življenje. Simptomi dolgega covida se med ljudmi močno razlikujejo. Naj naštejem nekaj le teh: Visok srčni utrip, nizka pljučna zmogljivost, hitra zadihanost, srčna aritmija in neusklajeno bitje srca, slabost in vrtoglavica, slabo počutje ob fizičnem naporu…

Zgoraj našteti simptomi so bili prisotni pri večini ljudi, ki se je oglasila pri meni. Manj pogosti simptomi so tudi bolečine v križu- predvsem zaradi ležanja, slabša oživčenost in občutek v mišicah, mišična šibkost, mravljinčenje po mišicah, bolečine v sklepih in pojav znakov podobnih revmi.

2. Začnite s progresivno adaptacijo telesa na višji nivo zmogljivosti!

V ljudskem jeziku: Po pameti, in postopoma. Z vadbami, ki dvignejo utrip srca preko 150 utripov na minuto nebi poskušal na začetku. Držite se ravni pod 140 udarci na minuto. Prav tako je po COVID-u najprej priporočljivo začeti z mešanico vzdržljivostne kardio aktivnosti in vadbe moči z utežmi.

Primer:

  • Prvi dan- 1 km hoje. Drugi dan 1,5 km hoje. Tretji dan zopet 1km hoje. Četrti dan 1,5 km hoje … Tako prvi teden.
  • Drugi teden: Prvi dan- 1,5km hoje. Drugi dan- 2 km hoje. Tretji dan- 1,5 km hoje itd.
  • Tretji teden: Prvi dan- 2 km hoje. Drugi dan- 2,5 km hoje. Tretji dan- 2 km hoje itd.

Seveda je točka iz katere boste začeli odvisna od vašega počutja. Lahko, da se boste počutili tako odlično, da boste začeli že prvi dan na 5 km. Vendar upoštevajte zgornjo logiko postopnega povečevanja obremenitve.

Naučite se pravilnega počepa. Počep je temeljni vzorec za gibanje in moč telesa:

3. Vaje za moč: Počep, dvig bremena s tal, sklece ali potisk uteži nad glavo in še mnoge druge. Prav tako izvedba vaj za trup in jedro.

Pri vajah za moč bo za bolj natančno predstavo potrebno, da vam nekdo jasno pokaže in razloži pravilno izvedbo. Ne bo pa mogoče dobiti nazaj mišične mase in uravnoteženosti telesne moči brez vaj… za moč.

Vaje za moč morajo vključevati tudi uteži.

4. Dobre kardio aktivnosti so še: Nordijska hoja s palicami, kolo, plavanje.

Še nekaj napotkov za izboljšanje dihalnih sposobnosti in kondicije:

Okrevanje po COVID- u zna torej biti zahtevno. Pogosto je fizični napor lahko celo kontraindiciran- naredi več škode, v kolikor ni doziran pravilno. Vseeno pa drži nekaj: Zopet morate nazaj v formo. Še boljšo kot na vašem vrhuncu moči.

Avtor: Jure Gubanc, KinVital kineziološki center

 

Tagi