Kaj narediti, ko te »štihne« v križu?

Telovaditi ali mirovati?

Vsakdo je v odrasli dobi že kdaj izkusil bolečine v hrbtu, ko ga je po domače povedano »štihnilo« v hrbtu. Kaj je takrat najbolj smiselno narediti in kako ukrepati, da se zadeva ne bo ponovila? Vzrok za bolečino je lahko povečana mišična napetost v posameznem predelu hrbtenice, lahko pa je prišlo tudi do kakšne poškodbe diska v hrbtenici. Pomembno je, da v primeru težav ni edini ukrep ležanje in počitek, saj s tem ne bomo niti najboljše odpravili bolečine, predvsem pa nikoli ne bomo odpravili vzroka.

Najpogostejša napaka je …

Najpogosteje v takšnih primerih poskušamo hrbet malo raztegniti, kar pogosto lahko vodi v še več bolečin. Zlasti bo raztezanje zelo slabo vplivalo na bolečino, če je prišlo do kakšne strukturne poškodbe diska. Raztezanje bo sicer na kratki rok precej ugodno vplivalo na bolečino, vendar se bo že čez nekaj ur stanje znova poslabšalo.

Kako pa lahko ukrepamo takrat ko nas »štihne« v križu?

Najprej je pomembno, da najdemo položaj, ki nam čim bolj ustreza. Če se lahko izravnamo, potem bo ponavadi dober nasvet tudi krajši 5 – 10 minut trajajoči sprehod, ki bo malce omilil nivo bolečine. Naslednje na vrsti so potem nežne sprostilne vaje. Primer 2 takšnih vaj najdete tudi v spodnjem video posnetku, kjer smo vam prikazali položaj počitka in plazenje v položaj deske.

Ko se pojavijo hude bolečine v križu, je pomembno, da te stvari potem ponavljate večkrat v dnevu (sprehodi, vaje, itd.). Če gre zraven tudi za hudo zategnjenost mišic, ki nikakor ne spusti s temi ukrepi, bo prav prišla še masaža.

Več informacij o dolgoročni odpravi bolečin, pa najdete tudi v spodnjem zapisu: Bolečine v križu – kako jih odpraviti?

Torej telovaditi ali mirovati?

Pomembna je prava kombinacija vsega. Vendar je pomembno vedeti, da samo počitek na bo rešil težave, jo bo pogosto samo malo zakril. In pomembno se je zavedati, da če nas boli, ko se npr. sklonimo, bo predvsem potrebno izboljšati tehniko predklona. Se pravi ne bomo dolgoročno izboljšali stanja s slikanjem hrbtenice oziroma z masažo, ampak z izboljšano tehniko predklona.

Prav te napačni ukrepi so pogosto glavna težava, ki nam onemogoča, da bi dolgoročno rešili naše težave. Pravi ukrepi so namreč zelo logični in preprosti, in sicer če nas boli hrbet pri sedenju in pri sklanjanju, potem potrebujemo izboljšati kakovost gibanja in pozicijo pri sedenju. Brez kakšnega kompliciranja. Ko ste se želeli naučiti voziti avtomobil, ste tudi preprosto sedli v avtomobil in ob mentorstvu inštruktorja izpili svojo vožnjo. Enako velja tudi za hrbtenico – z rednim izvajanjem vaj, boste postali sam svoj mehanik hrbta.

Če pa se vam kje zatakne, pa ste lepo vabljeni v naš KinVital kineziološki center na uvodni posvet.

KinVital

 

Tagi