Dragoceni nasveti mojstrice kozmetične nege in pedikure

Članice Kluba poslovne odličnosti Domžal in okolice želimo najti pomoč v še tako nepredvidljivih razmerah, zato smo zelo vesele, da je mojstrica kozmetične nege in pedikerka vedno z nami, ko jo potrebujemo. Pa čeprav sedaj samo po žici ali oblakih. Andreji Korošec smo zastavili nekaj vprašanj, s katerimi želimo pomagati tudi vsem vam, ki vam ni vseeno za vaš največji organ na telesu.

Kaj nam lahko svetujete glede nege naše kože, sedaj ko so razmere tako ekstremne; zunanje temperature so padle pod ničlo, notri pa je prijetno toplo ali vroče ob kaminu?

Od jeseni dalje so notranji prostori, tako delovni kot domači, ogrevani in posledično bolj suhi. Koži in sluznici moramo zagotavljati, da ne izgublja vlage. Kože ne obremenjujte s prepogostim umivanjem in agresivnimi mehanskimi pilingi, niti z vročimi kopelmi. To predstavlja koži stres, če pa dodate še mraz, veter, suh topel zrak, pa to privede do poškodb naravne lastne obrambe kože. Ko opazite na svoji koži pogosto prisotno rdečico, morda tudi mozoljčke, čeprav še ni tisti čas v mesecu, če koža tudi srbi in zateguje, če opazite tudi nežne površinske gubice, vse to pomeni, da postaja koža občutljiva in da se je vklopil alarm za njeno dodatno skrb. Svetujem, da izgubljanja vlage ne rešujete z vlažilnimi izdelki, temveč s hranljivimi. Taki izdelki, kreme in maske, so bolj mastne, kompaktnejše. To vodilo velja za vse tipe kož, le sestavine v njih morajo biti stanju in tipu kože primerno izbrani. Tako boste poskrbeli, da se vlaga iz kože ne bo izgubljala. Koža bo lahko sama poskrbela za okrepitev svoje obrambe. Nagnjeni k aknam, ne glede na starost, pa potrebujete dosledno čiščenje, brez izjeme. Tako bo manj izbruhov mozoljev, manj nepredvidljivih situacij. Za čas, preživet zunaj, pa naj bo to bodisi tek ali pa lahkoten sprehod, nanesite na obraz in ustnice zaščitno mazilo.

Skrb za kožo otrok

Čeprav otroke rdečica na licih naredi še bolj ljubke, pred odhodom ven ne pozabite na njihove  obraze nanesti mazilo, ki ščiti kožo pred vetrom in mrazom.  Rdečici se lahko pridruži srbečica, ki ne odneha sama po sebi, zato skrb ni odveč. Koži otroških rok pa pomagajte s karitejevim maslom, da prepreči suhost in cefranje obnohtne kožice. Priporočljivo je, da ga nanesete na kožo zvečer pred spanjem. Dekliškim dolgim lasem pa naravno pomoč pred cepljenjem in za ohranjanje zdravih las pomagate s kokosovim maslom. Seveda je to primerno za vse dolgolaske, tudi za mamice.  Milo za roke za vso družino pa izberite iz sortimana za občutljivo kožo.

Kuhinja – letos zelo obiskan prostor v hiši

Veliko nas mora letos poskrbeti doma za celodnevne obroke vse družine. Posledično več časa preživimo v kuhinji. Bodite pozorni, da vam med kuhanjem iz posod na štedilniku para ne piha direktno v obraz, prav tako iz pečice vročina. Za kožo dlani in rok pa vsaj dvakrat dnevno poskrbite s kvalitetno hranjivo kremo.

In ko smo že v kuhinji. Ne pozabite, da je raznovrstna in zdrava prehrana tudi zelo pomembna za stanje naše kože. “Pogrej in pojej”, konzervirana in hitra “junk” prehrana, sladki in slani prigrizki, alkohol,… neugodno vplivajo na počutje, črevesje, imunski sistem in posledično na stanje naše kože. Poskrbite za dovoljšen vnos zdravih maščob, vitaminov in tekočine, pa bo tudi manj zabuhlosti in podočnjakov.

Čeprav nam je letošnje leto postreglo z obilico sprememb, nekaj ostaja enako kot vsako leto.

Nega kože

Koža se samodejno prilagaja spremembam. Če je v dobri formi, je to prilagajanje za nas samoumevno. Kot denimo zdrava otroška koža le tu in tam potrebuje kakšno malenkost pomoči. Koža mladostnika in odraslega pa žal sama težje kljubuje spremembam, povezanim z vremenom in notranjim stanjem organizma.

Zato je dosledna in redna nega kože pomembna čez celo leto. Pomeni ohranjanje kože v dobrem trenutnem stanju in pripravo na spremembe, ki prihajajo. Pravilna in dosledna nega doma nam omogoča pogoje za vzdrževanje zdravega stanja kože ter nam omogoča, da ostajamo manj odvisni od obiskov v kozmetičnem salonu. V salonu pa se poslužujemo tretmajev, ki omogočajo korekcije in vzpostavljanje nepravilnosti, ter smo zaradi dobre forme kože bolj uspešni.

Kako si pomagati sedaj pri pedikuri, če je nismo vajeni opravljati sami ali če imamo težavne nohte, kožo na stopalih, petah?

Kot po celem telesu, tudi na stopalih pozimi prihaja do bolj suhe, hrapave in razpokane kože. Če smo nagnjeni k omenjenim simptomom, moramo za dobro stanje kože kremo uporabiti vsaj dvakrat na dan, ostali pa vsaj vsak drug dan. Pri tem velja omeniti, da mleko ali losjon za telo nista primerna za nego stopal.

Vraščeni nohti in kurja očesa terjajo nekaj več znanja in previdnosti, predvsem zaradi posebnosti pri vsakem posamezniku. Tu je dobro vzpostaviti kontakt z vašim pedikerjem. Ne prepuščajte se mislim v smislu jutri bo bolje. Spomnite se napotkov vašega pedikerja, poskrbite za udobno obutev, med drugim tudi za kvalitetne hišne copate. Prepričana pa sem, da je vam je vaš pediker zagotovo pripravljen pomagati s smernicami, kako doma ublažiti vaše težave.

Kako poiskati pomoč v teh razmerah, ko ne moremo priti po osebni nasvet?

Letos se je še posebej izkazalo dejstvo, da moramo biti o svoji problematiki poučeni: zakaj prihaja do naših težav in kako lahko sami ukrepamo ob prvih simptomih, tako na obrazu kot tudi na stopalih. Moja stroka je imela letos bore malo možnosti za snidenje s klienti. Sama za komunikacijo s klienti uporabljam platforme za videoklice in telefonske pogovore. Nikakor ni priporočljivo, da se sami soočate s težavami, iščete hitre in cenene rešitve, ki vas privedejo do zapletov. Večina cehovskih kolegic smo dostopne tudi preko brezplačnih posvetov. Ne glede na to, kakšna vprašanja se vam porajajo, kontaktirajte koga iz naše stroke, razrešitve svoje dvome skupaj s strokovnjakom, še preden pride do komplikacij. Pomnite, bolje preprečiti kot zdraviti.

Mojstrici kozmetične nege in pedikerki Andreji Korošec se iskreno zahvaljujemo za vse odgovore in dragocene napotke. Več si lahko preberete tukaj.

Avtor: Petra Arnež; Foto: arhiv Andreje Korošec

 

Tagi