Dragi očetje, mame, šolarji in družine z otroci, ki odhajate prvič v vrtec

Poletje se zaključuje in jesen je pred vrati. Po oddihu, počitnicah ali dopustih, je pred nami povratek v vsakdanji ritem, ki se mu ni lahko izogniti, kakor tudi ne tako zelo preprosto znova privaditi. V želji, da bi prehod potekal kar se da umirjeno, brez pretiranega stresa in pa skrbi, smo za nasvet, mnenje, spodbudo, optimistično misel in popotnico prosili štiri zakonske in družinske terapevte iz Študijsko-raziskovalnega centra za družino, enota Domžale.

Z veseljem so sprejeli našo prošnjo in se odločili nekaj misli nameniti vsakemu izmed nas, ki se tako ali drugače sooča s prehodom iz toplega in brezskrbnega poletja v hladnejšo jesen.

Miha Novak je nekaj misli namenil očetom; Lili Kodelja staršem; Lidija Bašič Jančar družinam z otroki, ki odhajajo v vrtec; Ana Porenta pa šolarjem.

Spodbudne misli za očete

Miha Novak, magister zakonske in družinske terapije

Začetek šolskega leta ni stresen samo za naše otroke, ampak tudi za nas očete. Vemo, da moramo biti tisti, na katerega se moj otrok in moja žena/partnerica lahko zanese. Mislimo si, da bi morali znati potolažiti in prisluhniti. Ampak v resnici si večkrat težko priznamo, da tudi mi ob teh novih situacijah podoživljamo neka čustvena stanja, o katerih se ne znajdemo. Strah pred novimi situacijami, pred neuspehom, pred pričakovanji drugih. Jeza ob situacijah, ki jih ne zmoremo obvladati. Še mnogo drugih občutij se prebudi, ob katerih se počutimo kot majhni otroci.

Že zavedanje, da nisem edini, ki podoživljam te strahove, je lahko spodbuda, da se ne umaknem. Prav tako pa je lahko spodbudna misel, da nobeno od občutij, kot so strah, jeza, nemoč, sram, niso sama po sebi tako grozna, če v njih ne ostanem sam. Tudi če svojemu otroku ne morem najti hitre rešitve, mu lahko dam vedeti, da ostajam ob njem. In to je velikokrat vredno največ.

 

Dragi starši, te besede, stavke naslavljam na vas

Lili Kodelja, zakonska in družinska terapevtka, Študijsko-raziskovalni center za družino, enota Domžale

Še malo, pa bomo ponovno zakorakali v novo šolsko leto. Urniki, obveznosti, hitenje, skratka vsak v družini v svojem ritmu in po svojih poteh. Poletne počitnice, dopusti…več časa, ki ga preživimo skupaj, krepimo naše odnose tako znotraj partnerstva kot z našimi otroki. Prosti čas, ki ga ima večina med nami zelo rada…
Ampak, zakaj bi temu bilo drugače, ko se začne novo šolsko leto?
Zakaj bi na ta čas, ki ga podarimo kot darilo drug drugemu v času počitnic, pozabili?
Pred kratkim je bil dan, ki je bil posvečen mladim in zato dragi starši te besede, stavke naslavljam na vas. 

Pomembno je, da ta skupni čas, te skupne trenutke z vašimi najstniki, ki jih je bilo več tekom poletja, ohranjate tudi z vstopom v novo šolsko leto. Nameniti najstniku posvečen čas pomeni dati mu delež svojega življenja. Pomeni dati mu nedeljeno pozornost. Bistvo tega časa je biti skupaj. Ne samo fizična bližina, ampak biti v stiku drug z drugim. Najstnik naj ob vas čuti, da je on središče vaše pozornosti in sicer preko očesnega stika, besed, dotika in telesne govorice, da je najstnik pomembnejši kot dogodek sam. V tem času, ki ga kot starši namenite svojemu najstniku, naj bo prisoten tudi kakovosten pogovor, kjer boste ohranjali očesni stik, ne opravljali več del hkrati, ko se pogovarjate z njim, prisluhnite občutkom, pri tem opazujte telesno govorico, ne motite ga, postavljajte vprašanja za zrcaljenje in pri tem izrazite razumevanje. Zelo pomembno je, da ga vprašate za dovoljenje, da izrazite svoje stališče. Brez skrbi dragi starši, če ste izrazili razumevanje za najstnikove misli, občutke in želje, je zelo verjetno, da bo najstnik odprt za vaše stališče. Tudi, če se ne bo strinjal, vas bo poslušal…
Bodite mu podpora, bodite mu spodbuda, hodite ob njem z iskreno željo, da bi se naučil delati odgovorne korake po napaki.
Pa še mali nasvet – dovolite jim biti tudi malo doma v dnevih pred začetkom šolskega leta...pogrešajo to in kaj prehitro se zgodi, da od počitnic ostane samo utrujenost.

Če se vam pa zatakne in ne zmorete sami, poiščite pomoč.

Saj veste, na letalu je potrebno dati masko najprej sebi, potem otroku

 

Spodbuda družinam z otroki, ki odhajajo v vrtec

Lidija Bašič Jančar, zakonska in družinska terapevtka, Študijsko-raziskovalni center za družino v Domžalah.

Odhod otroka v vrtec je pomembno obdobje, ki prinaša vrsto novosti. Je popolnoma novo obdobje. Čeprav so starši seznanjeni z vsemi potrebnimi in pomembnimi informacijami in dobijo vrsto nasvetov, se odpira paleta čustev, ki starše v tem obdobju spremljajo. Veliko mamic pove, kako čustveno težko je sprejeti, da z otrokom ne bosta več 24 ur skupaj. Skrbi jih in strah jih je, kako bo otrok to prenesel in ob tem nemalokrat pozabljajo na svoj čustveni svet in čustveni svet partnerja/moža.

Največkrat je čas ob koncu počitnic tisti, ki napoveduje to spremembo. Želela bi napisati nekaj misli, ki me nagovarjajo, ko razmišljam ob ločevanju mamice in otroka ob vstopu v vrtec. Normalno je, da je obema težko in da včasih boli tako močno, da sploh ne vemo ali bomo zdržali. Navezanost se vzpostavlja od rojstva otroka dalje. Navezana sta oba, tako mama kot otrok. In tudi očka, čeprav se njegova čustva dostikrat prezrejo. Ločitev tako za otroka kot za starša predstavlja težo, bolečino: čustveno in fizično. Otrok joka in protestira, ker je to najbolj naraven način, s katerim se otrok bori, da bi obdržal mamo in očeta ob sebi. Zato je nujno postopno privajanje. Nujno je, da družina v tem obdobju poskrbi zase: da so čim več časa skupaj, se ckljajo in da si starša ovrednotita to obdobje kot zahtevno. Nujno je, da se starša zavedata, da imata pravico do tega, da sta z otrokom, ko se ga uvaja v vrtec, da morajo biti v službi potrpežljivi in razumevajoči ter podporni mladim družinam. V tem obdobju-že sedaj, ko se počitnice končujejo, je posebno obdobje tudi za partnerski odnos. To je čas največjega sočutja, ki si ga partnerja lahko poklonita. Naj si povesta, kako se počutita, ko razmišljata, da bo počitnic konec in bo njun otrok odšel v vrtec ali katero drugo obliko varstva. To je tudi čas, ko jima morda čustva, ki jih nikakor ni za prezreti, kažejo, kako sočutni in podporni so bili njuni starši v času njunega odhajanja v varstvo. Za očete je izziv preseči pretirano racionalnost, za mamice pa priložnost, da še več in še bolj globoko govorijo o svojih občutkih in v to povabijo tudi svoje partnerje ter na ta način postavijo nov prostor za njun odnos.

Rada bi nagovorila starše, da imajo možnost priti na predavanje z naslovom Stik z otrokom-čustevno varni odnosi, ki bo potekalo 22. septembra 2022 ob 18.00 uri v prostorih Centra za mlade Domžale. Predavanje poteka v sklopu programa Šole za družine, ki ga organiziramo na Študijsko-raziskovalnem centru za družino in je zato brezplačno.

 

Dragi šolarji

Ana Porenta, zakonska in družinska terapevtka iz Študijsko raziskovalnega centra za družino – Domžale

Bliža se novo šolsko leto…..Nekateri ste preživeli zelo razburljive počitnice, drugi bolj umirjene. Vsekakor upam, da je bilo dovolj časa za druženje in zabavo s starši in prijatelji. Nekateri že komaj čakate, da se šola začne, da podelite počitniške dogodivščine s sošolci in sošolkami, druge malo skrbi, ponovno učenje in ocenjevanje, ki včasih prebuja stisko. Ali bom imel/a dovolj dobre ocene, da bom prišel/šla na želeno srednjo šolo ali fakulteto?

Pridobivanje znanja je pomembno in lahko tudi zabavno, saj ob tem razvijate svoja zanimanja, ugotovite kateri predmet vas še posebej navdušuje in kateri so tisti kjer se soočate z večnimi izzivi. Tam, kjer je malo težje pa se naučimo dragocenih izkušenj, kako premagati kakšno oviro, kar nam bo zelo koristilo v nadaljnjem življenju. Poleg pridobivanje znanja so v tem obdobju odraščanja zelo pomembni tudi odnosi. Kako se razumete s sošolci in sošolkami ali se v razredu dobro počutite, ali čutite da vas učiteljica razume spoštuje. Tudi učitelji lahko imajo dobre in slabe dneve, kar si je vredno zapomniti. Vsekakor je pomembno, da odrasli osebi, ki ji zaupate, poveste, če se vam zgodi krivica. Želim vam uspešno šolsko leto polno novih spoznanj in dogodivščin!

Petra Petravič; Foto: osebni arhiv terapevtov/canva

Tagi