Covid-19: Bodite pozorni na začetne znake bolezni, ki se lahko kažejo zelo različno!

Bolezen, ki ima tisoč obrazov in se lahko kaže na različne načine

Še vedno smo soočeni z drugim valom epidemije covida-19, ki je bistveno hujši od prvega vala spomladi, zaradi česar smo že nekaj časa soočeni z ukrepi, ki pa zaenkrat še ne prinašajo rezultatov, saj se epidemija ne umirja, številke pa padajo prepočasi. Prav zaradi tega lahko pričakujemo, da bo vlada predlagala podaljšanje veljavnosti ukrepov.

Koronavirus še vedno v veliki meri kroži med prebivalstvom, kljub temu da nekateri ukrepi, kot so zaprti vrtci, šolanje na daljavo itd. trajajo že mesec dni. Če so v nekaterih državah po nekaj tednih trajanja ukrepov – denimo v Avstriji – zaznali umirjanje epidemiološke situacije, pri nas tega ni zaznati, kar vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović pripisuje drugačnemu dojemanju teh ukrepov v naši družbi. Virus se več kot očitno po njenih besedah širi v delovnih okoljih. Eden izmed razlogov, da se virus širi naokoli, je tudi ta, da smo ljudje premalo pozorni na začetne znake bolezni, ki se lahko kažejo zelo različno. Ljudje pa se na zdravnika obrnejo šele, ko se bolezen razvije in se pokažejo hujši simptomi. V obdobju blagih simptomov pa ljudje širijo virus naokoli, namesto, da bi se odzvali takoj, opravili testiranje in doma počakali na rezultate. O tem smo se pogovarjali z direktorico Zdravstvenega doma Domžale mag. Renato Rajapakse, dr. med. spec. Še prej pa si poglejmo nekaj statistike.

  • V zadnjih 21. dneh je bilo v Občini Domžale potrjenih 544 primerov okužbe, kar je 1483,3 potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev, zaradi covida-19 je v tem obdobju umrlo 8 prebivalcev. Skupno so doslej v občini Domžale potrdili 1.633 primerov okužb, kar je 4452,6 potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev, zaradi covida-19 pa je umrlo 18 prebivalcev.
  • V občini Moravče je bilo v zadnjih 21. dneh potrjenih 73 primerov okužbe, kar je 1339,7 potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev, zaradi covida-19 sta tem obdobju umrla 2 prebivalca. Skupno so doslej v občini Moravče potrdili 237 primerov okužb, kar je 4349,4 potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev, zaradi covida-19 pa sta umrla 2 prebivalca.
  • V občini Lukovica je bilo v zadnjih 21. dneh potrjenih 86 primerov okužbe, kar je 1460,1 potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev, zaradi covida-19 sta v tem obdobju umrla 2 prebivalca. Skupno so doslej v občini Lukovica potrdili 291 primerov okužb, kar je 4940,6 potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev, zaradi covida-19 pa sta umrla 2 prebivalca.
  • V občini Mengeš je bilo v zadnjih 21. dneh potrjenih 180 primerov okužbe, kar je 2.174,2 potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev, zaradi covida-19 je v tem obdobju umrlo 11 prebivalcev. Skupno so doslej v občini Mengeš potrdili 419 primerov okužb, kar je 5061,0 potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev, zaradi covida-19 pa je umrlo 11 prebivalcev.
  • V občini Trzin je bilo v zadnjih 21. dneh potrjenih 37 primerov okužbe, kar je 1817,9 potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev. Skupno so doslej v občini Trzin potrdili 1327 primerov okužb, kar je 3096,4 potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev, zaradi covida-19 pa je umrl 1 prebivalec.
  • V občini Kamnik je bilo v zadnjih 21. dneh potrjenih 544 primerov okužbe, kar je 939,1 potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev, zaradi covida-19 so v tem obdobju umrli 3 prebivalci. Skupno so doslej v občini Kamnik potrdili 122 primerov okužb, kar je 4434,4,4 potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev, zaradi covida-19 pa so umrli 3 prebivalci.
  • V občini Komenda je bilo v zadnjih 21. dneh potrjenih 71 primerov okužbe, kar je 1111,6 potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev, zaradi covida-19 sta v tem obdobju umrla 2 prebivalca. Skupno so doslej v občini Komenda potrdili 244 primerov okužb, kar je 3820,3 potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev, zaradi covida-19 pa so umrli 3 prebivalci.

(Vir: COVID-19 Sledilnik)

Premalo smo pozorni na začetne znake bolezni, ki se lahko kažejo zelo različno

Kot smo že omenili v uvodu, je v domžalski občini še vedno veliko okužb. Po besedah direktorice Zdravstvenega doma Domžale, mag. Renate Rajapakse, dr. med. spec., so na vrhuncu opravili tudi 350 testov na dan, trenutno pa se ta številka giblje pod 150 opravljenih testov na dan. Zaskrbljujoč je podatek, da je delež pozitivnih od 30 do 45%, včasih pa tudi čez 50%. “Sklepamo, da so ljudje premalo pozorni na začetne znake bolezni, ki se lahko kažejo zelo različno. Šele, ko se bolezen razvije in so že hujši simptomi, se običajno obrnejo na osebnega zdravnika in nato opravijo testiranje. V obdobju blagih simptomov hodijo v službo in s tem širijo bolezen naokrog. Prav zaradi tega je največ okužb v delovnih organizacijah. Apeliram na vse, da že ob blažjih znakih bolezni, kot so glavobol, utrujenost, kihanje, kašelj … pokličejo osebnega zdravnika ali zdravnika na urgenco, ki bo iz razgovora s pacientom lahko razbral prave simptome in ga napotil na testiranje. V obdobju, ko čakajo na test, pa naj ostanejo doma. Prej, ko dobimo diagnozo, mnogo lažje ukrepamo,” poudarja mag. Rajapakse in doda, da je ta virus bolj nalezljiv kot v spomladanskem obdobju in da se ta bolezen v začetnih znakih kaže zelo neznačilno.

Moramo se zavedati, da je covid-19 lahko zelo resna bolezen

Zaradi čakanja, da se bolezen razvije, je tudi vedno več obolelih oseb s hujšimi simptomi in težjo klinično sliko. Na domžalski urgenci zaradi hujših simptomov bolezni, vsak dan v bolnišnico prepeljejo od tri do štiri paciente. Prav zaradi tega velja še enkrat poudariti, da je nujno potrebno zgodno reagiranje, zato naj vsak ob najmanjših znakih bolezni ostane doma, pokliče osebnega zdravnika, da se naroči na testiranje ter s tem prepreči širjenje virusa. Mag. Rajapakse pravi, da se testi praviloma opravijo že isti dan, ko se pacient naroči, prav tako v domžalski zdravstveni organizaciji skrbijo, da je na voljo vedno dovolj testov: “Mi smo tukaj za naše paciente in bomo zagotovili testiranje za vse, prav tako bomo poskrbeli za vse obolele paciente. Trudimo se in poskušamo čim prej zamejiti to bolezen. Težko je, ko se zdravstveni delavci srečujemo s pacienti s hujšimi bolezenskimi znaki, ko jih peljemo v bolnico. Težko je, ko gledaš pacienta, ki ima v krvi samo še 47% kisika in pred tem ni bil nič bolan. Takrat vidiš in se zavedaš, kaj pomeni covid-19. Ljudje umirajo zaradi njega. Gre za bolezen, ki ima tisoč obrazov in se lahko kaže na različne načine. Moramo se zavedati, da je to lahko zelo resna bolezen.”

Potrebno je zračiti prostore

Zdravstveni strokovnjaki ugotavljajo, da v kolikor se več ljudi nahaja v zaprtem prostoru (pisarni) z masko na obrazu, le-te ne pomagajo, saj se lahko virusa nalezeš tudi skozi oči. Prav zaradi tega je nujno potrebno zračenje prostorov. Za 5 ali 10 minut je potrebno odpreti na stežaj, da se zrak dejansko spremeni.

V Zdravstvenem domu Domžale prosijo za strpnost in razumevanje

Treba se je zavedati, da tudi zdravstveni delavci niso imuni na virus, okužba slednjih, pa pomeni še manj razpoložljivega kadra. S tem se srečujejo tudi med zaposlenimi v ZD Domžale, saj jih je nekaj obolelo, nekaj pa jih je trenutno v karanteni, ker so zboleli njihovi svojci. V kolektivu imajo tudi nekaj obolelih osebnih zdravnikov, ki jih nadomeščajo drugi zdravniki, ki delajo dvojno, zaradi česar se pozna utrujenost. Ob tej priložnosti pozivajo vse paciente, ki se na zdravnike obračajo preko e-pošte, da so strpni glede odgovorov, saj je zaradi velikega števila prejete pošte fizično nemogoče vsem odgovoriti takoj, kot bi si želeli. Odgovore vedno prejmejo vsi, čeprav vedno ne v istem dnevu.

Na pomoč priskočile občine in tudi druge organizacije

Se pa ob tej priložnosti mag. Rajapakse zahvaljuje vsem občinam soustanoviteljicam zdravstvenega doma za pomoč. Občina Lukovica jim je zagotovila vozilo, da so lahko organizirali posebno patronažno službo, v okviru katere patronažna medicinska sestra na domu obiskuje paciente obolele za covidom-19. Takšni obiski so na mestu, saj so do sedaj uspeli rešiti tri paciente, ko so ob obisku ugotovile, da imajo premalo kisika. Takoj so jim nudile kisik in o tem obvestile urgentno službo. Prav tako je tudi občina Domžale zagotovila dodatno vozilo, ki se uporablja za hišne obiske. Zahvaljuje se ekipi Območnega združenja Rdečega križa Domžale, ki jim pomaga pri sprejemu in triaži otrok pred sistematskimi pregledi, katere so začeli izvajati ločeno v njihovem Centru za krepitev zdravja ter Civilni zaščiti Občine Moravče, ki je organizirala in pridobila prostovoljce, ki so bili pripravljeni pomagati. Prav tako se mag. Rajapakse zahvaljuje Centru za zaščito in reševanje Domžale, ki že od pomladanskega časa skrbijo za biološko dekontaminacijo njihovih vozil, opreme in kombinezone: „Tako smo brez skrbi. Ko paciente odpeljemo v bolnišnico, vemo, da bodo reševalno vozilo, oprema in kombinezoni ponovno razkuženi in čisti ter pripravljeni za nadaljnje delo.“

Ko smo več doma, je to priložnost, da se lahko v družini bolje posvetimo drug drugemu

Če želimo premagati to bolezen in poskrbeti, da bo čim manj okuženih, potem moramo upoštevati ukrepe in čim več ostajati doma. Marsikdo bo ob tem rekel, da je z ukrepi izginil dosedanji način življenja in da se ob tem počutijo utesnjene. Dejstvo pa je, da se moramo, dokler ne bo na voljo cepivo, prilagoditi in nekako preživeti to obdobje. Ker večino časa preživljamo v domačem okolju, je to tudi priložnost, da popravimo medosebne odnose v družini in se bolj posvetimo drug drugemu, kar se običajno zaradi hitrega tempa življenja premalokrat.

Pomembne telefonske številke

  • ZDRAVSTVENI DOM DOMŽALE 01 724 51 00
  • ZDRAVSTVENI DOM DOMŽALE – PSIHOLOŠKA POMOČ   051 246 195
  • DRŽAVNI KLICNI CENTER 080 14 04
  • OBMOČNO ZDRUŽENJE RDEČEGA KRIŽA DOMŽALE 031 699 224
  • PSIHOLOŠKA PODPORA CENTER ZA SOCIALNO DELO 01 724 63 70

Avtor: Miha Ulčar; Foto: arhiv domžalca, CZR Domžale

 

Tagi