Ali je varno imeti prenosni računalnik v naročju?

Prenosni računalniki so postali nepogrešljiv del našega vsakdanjega življenja. Ker jih lahko prenašamo sem in tja, nas spremljajo povsod tudi na kavču, na ležalniku ali v postelji. Velikokrat se tako znajdejo kar v našem naročju, kjer jih uporabljamo tudi po več ur. Strokovnjaki pa opozarjajo, da takšna uporaba ni varna za naše zdravje.

Prenosni računalniki so danes poleg mobilnih telefonov ena najpogostejših naprav, ki jih uporabljamo za delo, študij, zabavo ali preprosto za preživljanje prostega časa. Ime “laptop” izhaja iz angleške besede “lap”, kar pomeni “naročje”, in logično je, da se prenosniki pogosto znajdejo prav tam. Ena njihovih glavnih prednosti pred stacionarnimi računalniki je ravno ta, da jih lahko uporabljamo v različnih udobnih položajih.

Elektromagnetno sevanje in toplota

Vse elektronske naprave oddajajo določeno mero elektromagnetnega sevanja in tudi prenosni računalniki niso izjema. Poleg tega se lahko med delovanjem zelo segrejejo, še posebej, če jim v naročju preprečimo normalni pretok zraka skozi ventilacijski sistem. Kombinacija elektromagnetnega sevanja in toplote lahko negativno vpliva na zdravje, še posebej na organe, ki so najbližje napravi.

Negativni vplivi na zdravje

Strokovnjaki so raziskovali vpliv prenosnih računalnikov na zdravje in ugotovili, da lahko dolgotrajna uporaba prenosnika v naročju povzroči negativne posledice. Elektromagnetno sevanje lahko vpliva na organe, ki so najbližje napravi, predvsem zaradi anten za Bluetooth in Wi-Fi povezave.

Posebno pozornost so namenili vplivu na moško in žensko plodnost. Študija, objavljena pod okriljem ameriškega Nacionalnega centra za biotehnologijo, je poudarila, da toplota, ki jo oddaja prenosnik, negativno vpliva na moško plodnost, saj dodatno ogrevanje mednožja zmanjšuje gibljivost spermijev in lahko dolgotrajna izpostavljenost elektromagnetnemu sevanju celo ubije semenčice.

Pri ženskah pa uporaba prenosnika v naročju ali na trebuhu med nosečnostjo lahko negativno vpliva na razvoj ploda. Toplota in elektromagnetno sevanje, ki ju oddaja prenosnik, lahko ogrozita normalen razvoj nerojenega otroka.

Photo by Andrea Piacquadio (pexels.com)

Pravilna uporaba prenosnih računalnikov

Ameriška agencija za komunikacije je že pred leti izdala obvestilo o pravilni uporabi mobilnih naprav. Poudarili so, da so vplivi sevanja, ki jih tehnološka industrija upošteva pri izdelavi naprav, merjeni na razdalji 20 centimetrov od telesa. Ko imate prenosnik v naročju, avtomatično prejemate več elektromagnetnega sevanja, kot ga proizvajalec določa.

Priporočila za varno uporabo

  • Izogibajte se uporabi prenosnika v naročju: Če je le mogoče, uporabljajte prenosnik na mizi ali drugi površini.
  • Uporabljajte podloge za prenosnike: Podloge preprečujejo neposreden stik prenosnika s telesom, omejujejo sevanje in preprečujejo pregrevanje.
  • Izključite nepotrebne povezave: Ko ne potrebujete Bluetooth-a ali internetne povezave, ju izključite.

Poskrbite za svoje zdravje!

Karin Božič Zupančič

Tagi