Ali je bolje dodajati sladkor ali sladilo?

Ljudje se vse pogosteje sprašujemo, ali je sladkor primerno nadomestiti s sladili. Znanost odsvetuje prekomerno uživanje enega ali drugega, zato je najboljši nasvet, da se postopoma navadite na manj sladke okuse in tako boste lahko zmanjšali vnos sladkorja brez uporabe sladil.

Nobenega dvoma ni, da je sladkor pomemben dejavnik pri nastanku zobnega kariesa, vendar je tudi vse več dokazov o povezavi med čezmernim uživanjem sladke hrane in različnimi kroničnimi presnovnimi boleznimi, vključno z debelostjo, nealkoholno zamaščenostjo jeter in sladkorno boleznijo tipa 2. Najbolj problematične so sladke pijače, ki vsebujejo veliko tako imenovanih praznih kalorij. Živilska industrija zato vse pogosteje uporablja sladila, s katerimi lahko bistveno zmanjša energijsko gostoto živil in pijač.

Na podlagi razpoložljivih dokazov je priporočljivo, da zdravi ljudje ne zaužijejo več kot 10 % svojega dnevnega energijskega vnosa s tako imenovanimi prostimi sladkorji, kar z običajno prehrano zlahka prekoračimo. Nekatere organizacije so sprejele še strožja priporočila za prehrano otrok in mladostnikov (5%).

Uporabljajte samo odobrena sladila, katerih pogoji uporabe so bili določeni na podlagi temeljite ocene varnosti. Ocene varnosti temeljijo na uveljavljenih protokolih in obstoječih podatkih, najnovejše raziskave in metode pa kažejo, da lahko zamenjava sladkorja z močnimi sladili predstavlja tudi tveganje za zdravje, zato se odsvetuje dolgotrajna uporaba sladil z namenom zaužitja čim manj kalorij. Sladila, ki niso priporočljiva za dolgotrajno uporabo, so: aspartam, acesulfam K, advantam, ciklamati, neotam, saharini, sukraloza, stevija in derivati stevije oz. steviol glikozidi. Nekatere bolj razvite države zadnja leta poročajo o precejšnjem povečanju uporabe sladil še posebej v brezalkoholnih pijačah. Med tem, ko je bil še do nedavnega ta tredn v Sloveniji zmeren.

food.ndtv.com

Torej najboljši nasvet, ki ga lahko dobimo pri uporabi sladkorja ali sladil je, da oboje začnemo omejevati že pijači. Za žejo sta tako najboljša izbira voda ali nesladkan čaj. Hkrati pa novih priporočil o sladilih ne smemo razumeti kot izgovor za uživanje izdelkov z visoko vsebnostjo prostih sladkorjev. Tudi pijače, ki vsebujejo le naravno prisoten sladkor, vsebujejo precej sladkorja. Sadne sokovne je zato pred uživanjem smotrno redčiti z vodo, ob čemer se hkrati navajamo na manj sladek okus pijač.

Več o uporabi sladkorja in sladil si lahko preberete na tej povezavi.

Vir: prehrana.si

Karin Božič Zupančič

 

Tagi