9 najpogostejših težav mišic medeničnega dna

Predstavljamo vam zapis o disfunkciji mišic medeničnega dna. Medenično dno je skupina mišic, ki se nahaja na dnu medenice. Disfunkcija mišic medeničnega dna je nezmožnost pravilnega koordiniranja mišic medeničnega dna, kar med drugim vodi v težave z izločanjem in spolnimi odnosi.

Simptomi so zaprtje, močno napenjanje pri izločanju, uhajanje urina ali blata in pogosta potreba po uriniranju. Ženske lahko med spolnim odnosom čutijo tudi bolečino, moški pa imajo lahko težave z erekcijo ali njenim vzdrževanjem (erektilna disfunkcija ali impotenca).

Če si medenico predstavljate kot steno okoli struktur, kot so mehur, maternica, prostata in danka, so mišice medeničnega dna temelj tega. Delujejo kot podporna struktura, ki ohranja vse na svojem mestu. Mišice medeničnega dna z ovijanjem okoli medenice podpirajo več pomembnih struktur in ob pravilnem funkcioniranju nadzirajo izločanje.

Pravilno funkcioniranje mišic medeničnega dna je namreč koordinirano aktiviranje in sproščanje muskulature in s tem dobro zadrževanje ter enostavno izločanje urina in blata. Če pa imate disfunkcijo medeničnega dna, so te mišice nenehno prekomerno ali premalo aktivirane.

Kako pogoste so težave z mišicami medeničnega dna?

Kar 50 odstotkov ljudi s kroničnim zaprtjem ima disfunkcijo mišic medeničnega dna. Ko so izključeni mehanski, anatomski ter z boleznimi in prehrano povezani vzroki, je treba posumiti na možnost, da disfunkcijo povzročajo ali k njej prispevajo mišice medeničnega dna.

V članku hipertonične mišice medeničnega dna smo vam predstavili nekatere možnosti samopregledovanja, ki vam lahko služijo za grobo oceno. Osebni in/ali digitalni pregled sta ključna pri diagnosticiranju disfunkcije mišic medeničnega dna.

Zdravstveni delavec vas bo običajno najprej povprašal o vaših simptomih in skrbno pregledal anamnezo. Lahko bo opravil tudi fizični pregled, da preveri, kako dobro lahko nadzorujete mišice medeničnega dna. S palpacijo bo preveril ali so prisotna kakšna odstopanja. Morda vam bo moral opraviti tudi rektalni ali vaginalni pregled.

Katere preiskave so vam na voljo?

Elektromiografija, kjer se s površinskimi elektrodami (samolepilnimi blazinicami, ki se jih namesti na kožo) preverja nadzor mišic medeničnega dna. To je možnost, če ne želite notranjega pregleda. Elektrode se namestijo na presredek (področje med vagino in anusom pri ženskah ter med testisi in anusom pri moških).

Z anorektalno manometrijo (test, s katerim se meri, kako dobro deluje vaš analni sfinkter) se preverja pritisk, mišično moč in koordinacijo. Pri testu se uporablja sondo s senzorji, ki zaznava analni pritisk pri različnih nalogah (zadrževanje diha, kašljanje, itd.). Analiza podatkov pokaže moč in koordinacijo mišic zapiralk.

Defekografija oz. test odvajanja blata je postopek, kjer vam dajo klistir goste tekočine, ki jo je mogoče videti z rentgenskim posnetkom. Zdravnik bo s posebnim videoposnetkom posnel gibanje vaših mišic, ko boste poskušali potisniti tekočino iz danke. Postopek bo pomagal pokazati, kako izločate in razkriti vzroke za motnje v delovanju medeničnega dna.

S testom uroflow se ugotavlja pretok urina in kako dobro lahko izpraznite mehur. Če je pretok urina šibek ali če se uriniranje prekinja in znova začenja, lahko to kaže na disfunkcijo mišic medeničnega dna. Ta test se uporablja, če imate težave pri uriniranju.

Mišice medeničnega dna in spolni odnosi

Mišice medeničnega dna igrajo tudi vlogo pri spolnih odnosih. Disfunkcija mišic medeničnega dna prispeva k motnjam spolnega odnosa tako pri moških kot pri ženskah. Ženske imajo lahko med spolnim odnosom številne težave, povezane z medeničnim dnom, kar lahko vodi v zmanjšanje pogostosti spolnih odnosov ali popolno prenehanje.

Sposobnost krčenja in sproščanja medeničnega dna pomaga pri nebolečem vaginalnem prodoru in optimizira pretok krvi med seksom, kar pomaga povečati vaginalno vlaženje ter spodbuja orgazem.

Težave, ki se lahko pojavijo med spolnim odnosom pri ženskah

Bolečina pri penetraciji

Veliko žensk občuti bolečino pri penetraciji, kar povzroča neprijeten spolni odnos. Bolečina je lahko podobna raztrganju, trganju ali pekočemu občutku. Ta bolečina je pogosta in prizadene veliko žensk, pojavi pa se, če se mišice ne sprostijo popolnoma ali če so aktivirane, ko bi se morale sprostiti.

Prekomerno aktivne mišice so boleče na dotik, zato je lahko spolni odnos izjemno boleč ali onemogočen. To lahko ženskam vzame voljo do spolnih odnosov. Bolečine med seksom so pogoste pri ženskah po porodu in v menopavzi, saj se v teh obdobjih življenja ženskam zmanjša količina estrogena (kar povzroči zmanjšan pretok krvi v nožnico in zmanjšano vaginalno vlaženje).

Bolečina je pogosta tudi pri žrtvah spolnega napada ali zlorabe in tistih, ki so zaradi strahu pred bolečino razvili negativen psihološki odziv na spolnost. To pogosto vodi do zmanjšanega libida.

Uhajanje urina in blata

Pri nekaterih ženskah pride do uhajanja urina in/ali blata med spolnim odnosom ali ob orgazmu zaradi povečanega pritiska na strukture in/ali slabe koordinacije mišic medeničnega dna. To lahko vpliva na spolno vzburjenje, saj jo lahko nenehno skrbi, da ji bo med spolnim odnosom ušlo.

Poleg tega ima veliko žensk z disfunkcijo mišic medeničnega dna skrbi ob misli na spolni odnos, zaradi česar lahko pride do slabše samozavesti in samopodobe.

Prolaps medeničnih organov

O spustu medeničnih organov govorimo, ko se ena ali več medeničnih struktur (maternica, mehur ali danka) pomika navzdol. Pogosto je posledica poškodbe, operacije ali pritiska na medenično dno, lahko pa se pojavi zaradi poroda ali kroničnega zaprtja.

Pri ženskah s prolapsom se lahko včasih pojavi nelagodje med spolnimi odnosi, zaradi svojega stanja pa imajo lahko slabo samopodobo, kar lahko prispeva k zmanjšanju spolne sle.

Tudi moški imajo lahko med spolnim odnosom številne težave zaradi disfunkcije mišic medeničnega dna, kar lahko zmanjša pogostost in kvaliteto spolnih odnosov. Dobra koordinacija mišic medeničnega dna optimizira pretok krvi med seksom in s tem pomaga pri erekciji ter izlivu, prav tako pa omogoča zadrževanje izločanja blata in urina med spolnim odnosom.

Težave, ki se lahko pojavijo med spolnim odnosom pri moških

Erektilna disfunkcija

Pri moških se hipertonično medenično dno običajno diagnosticira kot kronični prostatitis, ki je povezan z nekaterimi spolnimi motnjami pri moških, vključno z erektilno disfunkcijo in prezgodnjo ejakulacijo.

Čeprav vzrok za erektilno disfunkcijo ni znan, je ena od hipotez, da lahko preveč napete mišice medeničnega dna stisnejo arterije, ki so potrebne za dovajanje krvi v penis med erekcijo. Druga možna razlaga je, da se pri moških s prekomerno aktivnimi mišicami medeničnega dna lahko pojavi tudi hiperkontraktilnost gladkih mišic penisa. Ta lahko povzroči bolečine v penisu in erektilno disfunkcijo.

Prezgodnji/boleč izliv

Ejakulacijski disfunkciji, kot sta prezgodnji izliv in boleč izliv, sta pogosti pri moških z disfunkcijo mišic medeničnega dna. Te mišice imajo vlogo pri procesu ejakulacije. Ko se med orgazmom krčijo, poganjajo spermo iz telesa. Moški z boljšim nadzorom mišic medeničnega dna lahko odložijo ejakulacijo tako, da sprostijo te mišice.

Moški, ki imajo prekomerno aktivno medenično dno, morda ne bodo mogli sprostiti teh mišic, kar lahko privede do prezgodnjega izliva. Boleča in/ali prehitra ejakulacija je pogosta težava pri moških s prekomerno aktivnim medeničnim dnom.

Vzrok za bolečino pri ejakulaciji trenutno ni znan, čeprav se domneva, da lahko k temu prispevajo mišični krči, ki se pojavijo med ejakulacijo.

Uhajanje urina in blata

Tudi pri moških lahko prihaja do uhajanja urina in/ali blata med spolnim odnosom ali ob orgazmu zaradi povečanega pritiska na strukture in/ali slabe koordinacije mišic medeničnega dna. To vpliva na spolno vzburjenje, saj se pojavijo skrbi glede poteka spolnega odnosa. Zaradi tega lahko pride do slabše samozavesti in samopodobe ter zmanjšanja pogostosti spolnih odnosov.

Kako se lahko lotimo odprave težav?

Področje medeničnega dna je pogosto obravnavana tematika, vendar se načini reševanja težav tega področja zelo razlikujejo. Pomembno je najprej ugotoviti kaj je vzrok vaših težav.

Primarno disfunkcijo mišic medeničnega dna delimo na inkontinenco oz. premalo aktivne mišice medeničnega dna in hipertonične mišice medeničnega dna. Ukrepi so pri teh dveh stanjih ravno nasprotni, zato je nujno najprej ugotoviti, kaj je težava nato pa jo pričeti obravnavati.

Keglove vaje namreč ne bodo rešile vseh problemov medeničnega dna!

Kako vam lahko pomagamo v KinVitalu?

Fizioterapija in kineziologija sta pogosta izbira obravnavanja disfunkcije mišic medeničnega dna. Posamezniki se naučijo raztezanja in sprostitvenih tehnik, ki jim lahko omogočijo boljše sproščanje mišic medeničnega dna oz. izvajajo vadbo za izboljšanje splošnega psihofizičnega stanja in krepitev mišic medeničnega dna.

V primeru težav pravočasno in ustrezno ukrepajte. Pogovorite se s partnerjem o svojih težavah, nato pa se posvetujte s strokovnjakom, ki bo za vas poiskal aktivno obravnavo vzroka vaših težav in ne bo le odpravljal simptomatike. Tako boste vaše težave odpravili dolgoročno. Tovrstne težave zelo uspešno rešujemo tudi v KinVitalu. Prijavite se na brezplačni uvodni posvet, da dobimo vpogled v vašo težavo in se pogovorimo o naslednjih korakih odprave težav.

Piše: Gašper Gričar, kineziolog, KinVital d.o.o.

 

Tagi