V Trzinu s polaganjem venca k spominski plošči in proslavo obeležili dan državnosti

Občina Trzin in Društvo upokojencev Žerjavčki Trzin sta v sredo, 24. junija 2020, na ploščadi pred Centrom Ivana Hribarja pripravila občinsko proslavo ob dnevu državnosti, na kateri se je zbralo okoli 50 praporščakov različnih veteranskih združenj. Poleg praporščakov se je polaganja venca in proslave udeležilo veliko število domačih in okoliških veteranov Maneverske strukture narodne zaščite in veteranov vojne za Slovenijo, veteranov okoliških združenj ter veteranov Združenja Sever.

Prireditev se je pričela s polaganjem venca k spominski plošči bitke v Trzinu pri mostu čez Pšato, ob spremstvu praporščakov veteranskih združenj, veteranov vojne za Slovenijo, Manevrske strukture narodne zaščite ter predsednika Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislava Lipiča in župana Občine Trzin Petra Ložarja. Pri polaganju venca je bila prisotna tudi častna enota OZSČ Domžale, ki je s častno stražo ob prisotnosti praporov počastila ta dogodek.

Venec sta položila predsednik Pokrajinskega odbora veteranov vojne za Slovenijo – Ljubljana z okolico Janez Gregorič ter pooblaščenec in koordinator Združenja Sever za Domžale Maksimilijan Karba. V krajšem nagovoru je Janez Gregorič spregovoril nekaj besed o bitki pri Trzinu ter poudaril, da se na žrtve, ki so bile pri tej bitki, ne sme nikoli pozabiti. Vse prisotne je pozval na strpnost, sobivanje in sožitje, saj smo vsi poustvarjali v časih, ko je Slovenija postala naša samostojna država. Župan Občine Trzin Peter Ložar pa je pozdravil vse navzoče ter jim zaželel veliko dobrega ob dnevu državnosti.

Na proslavi, ki je sledila na ploščadi pred Centrom Ivana Hribarja v Trzinu so nastopili MePZ DU Žerjavčki Trzin, učenci Osnovne šole Trzin, gledališki igralec Ivo Božič, Olga Stopar ter Jelka Moravec, citrarka Neli Zidar Kos ter Anja Pustak Lajovic.

V nagovoru je predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič izpostavil pomen praznika, močno pa je bil kritičen tudi do oblastnikov in vseh, ki zaničujejo vrednote vojne za Slovenijo. Podal je potek dogodkov, ko je v 20. stoletju Slovenija že drugič poprijela za orožje. Podal je nekaj besed tudi o bitki v Trzinu, kjer so sodelovale različne enote slovenskih borcev za samostojnost. Ni pa se mogel izogniti aktualnim dogodkom, ko se krešejo mnenja med vlado in veteranskimi organizacijami, praporščaki, veterani in domoljubi.

»In toliko velikokrat poudarjena enotnost, sodelovanja, bi naj bil praznik osamosvojite praznik, ki bi državljankam in državljanom zagotavljala življenje v miru in blagostanju. Občini Trzin in organizatorjem proslave se zahvaljujem, da ste medse sprejeli nas vojne veterane, domoljube in praporščake, zato z zadovoljstvom vseh nas, ki smo sodelovali na proslavi ob dnevu državnosti, ki ni bila ne vzporedna in ne antiproslava. Želim vam lep praznik dan državnosti, vsem pa kličem še na mnoga leta. Srečno Slovenija!«, je zaključil Ladislav Lipič.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

 

Tagi