V Domžalah boste letos objem čarobnosti našli tudi v Čarobnem mestu

Tik pred vrati je mesec december, ki je po tradiciji najbolj poseben mesec v letu, saj takrat mesta in kraji zaživijo v soju prazničnih lučeh, z različnim dogajanjem pa je poskrbljeno za pravi praznični utrip. Tudi Domžale decembra še bolj zaživijo in se pokažejo v svojem sloganu – prostor zadovoljnih ljudi. Letos so si na Občini Domžale zamislili december malce drugače. Ohranjajo dogodke, ki so dobro obiskani in v katere verjamejo, so si pa želeli malce posodobiti ponudbo oziroma jo malce prilagoditi našemu mestu. To pa prinaša novost – butično in praznično okrašeno Čarobno mesto z glasbeno akustično ponudbo, v lesenih hiškah pa praznično gurmansko in darilno ponudbo.

Praznični objem čarobnosti

»V letošnji čarobni december v Domžalah vstopamo z novim sloganom “Praznični objem čarobnosti”, s čimer želimo poudariti, da je december poseben mesec. Po eni strani se zaključuje staro leto, po drugi strani pa je pred nami novo leto, ki prinaša nova pričakovanja in izzive. Z besedo objem v sloganu želimo poudariti, kako so in bodo vedno bolj pomembni naši medosebni odnosi in da je december tisti čas, ko se znamo vsi ustaviti in poiskati drug drugega ter se podružiti, česar je zaradi hitrega tempa življenja med letom vedno manj,“ je o novem sloganu čarobnega decembra povedala podžupanja mag. Renata Kosec, ki nam je predstavila program letošnjega čarobnega decembra v Domžalah, vključno z novostjo – Čarobnim mestom.

Decembrska čarobnost bo razpršena po celotnem mestu

Podžupanja pravi, da so za decembrske prireditve želeli več prizorišč, saj ohranjajo vse dogodke, ki so bili do sedaj dobro obiskani in verjamejo vanje: »Češminov park je namenjen predvsem otrokom in družinam za tradicionalne dogodke kot so obisk Božička (20.12.), Dedka Mraza in otroškega silvestrovanja (31.12.), na tržnem prostoru bo poleg redne ponudbe lokalnih pridelkov organiziran Miklavžev sejem z obiskom Miklavža (30.11.) ter tudi Božični sejem z obiskom Božička (21.12.), tam pa bo potekalo tudi glavno silvestrovanje (31.12.), ki bo namenjeno vsem generacijam. Bolj intimno vzdušje pa bomo naredili v Slamnikarskem parku, kjer bo postavljeno Čarobno mesto. Se pravi, da bo decembrska čarobnost s tem razpršena po celotnem mestu.« Poleg vsega naštetega, bo v Športni dvorani Domžale otroke obiskal Miklavž in jih obdaroval (5.12), tam bo na dan samostojnosti in enotnosti (26.12.) potekal tradicionalni koncert Godbe Domžale, že naslednji dan (27.12.) pa nas čaka vrhunski novoletni koncert Simfoničnega orkestra Domžale – Kamnik.

Prižig luči na novoletni jelki, ki bo letos nosila ime Hana

Čarobni december se bo s prižigom prazničnih luči v centru Domžal pričel v nedeljo, 1. decembra. Točno ob 17. uri bo župan Občine Domžale Toni Dragar prižgal lučke na novoletni jelki po imenu HANA, ki bo zasijala sredi Domžal. Dogajanje se bo kasneje preselilo na prireditveno ploščad ob tržnem prostoru, kjer bo občinstvo zabaval Vili Resnik s skupino. »Želimo si, da to ni samo novoletno drevesce, ki ga prižgemo, ampak, da ima tudi simboličen pomen. Zato vsako leto pozornost usmerjamo tudi sporočilnosti prižigu luči na tem novoletnem drevescu,« pojasni podžupanja.

O izboru imena nam je več povedal župan Toni Dragar, ki je dejal, da se je zgodilo povsem nepričakovano. Vsako leto ob Tednu otroka (prvi teden oktobra) župan sprejme učenke in učence domžalskih osnovnih šol. Na srečanju jih izzove k debati o naši občini, z veseljem pa odgovori tudi na vsa zastavljena vprašanja in še z večjim veseljem prisluhnem njihovim predlogom o praktičnih malih rešitvah in drugačnih pogledih na svet. Med učenkami in učenci je sedela tudi prikupna in izjemna sedmošolka Hana, ki je postavila vprašanje: “Kako bo pa letos ime naši novoletni jelki sredi Domžal?” Vprašanje ne bi bilo nič posebnega, če ga ne bi postavila prav punca, ki ima hudo okvaro vida. Vidi le 3%, a zase pravi, da ni slepa. Po pripovedovanju podravnateljice OŠ Dragomelj Maje Kaučič je Hana odlična učenka, ki z neverjetno lahkoto osvaja učno snov. Njen kritični um in izražanje svojega mnenja brez dlake na jeziku vse na šoli vedno znova navduši. Najraje bere. Na šoli zatrjujejo, da je prava enciklopedija podatkov, saj si v večini zapomni vse, kar prebere.

»Hano sem si zapomnil že z obiska v prvem razredu, ko je recitirala abecedo. In to nazaj! Večina nas pride le do Z. Hana je športnica. Udeležila se je že oviratlona za otroke, bila med boljšimi na družinskem maratonu Franja, lani se je naučila tudi smučati. Je adrenalinska navdušenka in obožuje vodne tobogane – na sprejemu je tudi postavila vprašanje, če bo po prenovi domžalskega bazena tobogan ostal. Na Hanino vprašanje o imenu letošnje jelke sem ji odgovoril z vprašanjem, ali bi želela prav ona z mano prižgati lučke na novoletnem drevesu. Najprej sploh ni dojela, da mislim njo, kmalu pa je z iskrenim nasmehom na obrazu potrdila in vsem nam v sejni sobi privabila posebno vzdušje tihega pričakovanja in neizmernega veselja. Misel, da lahko z majhnim dejanjem izpolnim nepričakovano željo, je ogrela moje srce. Hana je postala navdih vsem nam, ki nimamo težav in vse prepogosto tarnamo brez razloga,“ je o Hani in o tem, da bo letošnje novoletno drevesce nosilo njeno ime povedal župan, ki je obenem tudi povabil na prižig luči: »Skupaj s Hano vas lepo vabita to nedeljo, 1. decembra, ob 17. uri v središče Domžal, da prižgemo tisoč lučk na najlepšem drevesu in poskrbimo za začetek prazničnega objema čarobnosti. Naj Hana zablesti, naj nam pričara lepe trenutke in naj sveti vsem nam v najbolj čarobnem mesecu leta!«

Zadrsali bomo na domžalskem drsališču

Po prižigu luči sledi odprtje domžalskega drsališča, ki bo svoja vrata odprl v torek, 3. decembra 2019, ob 17. uri. Uvod v drsalno sezono bo spremljal krajši program, ki ga bodo sestavljale točke umetnostnih drsalk, hokejistov in še kakšne skupine športnikov ter seveda krajših nagovorov. Takoj po uvodnem delu, pa se bodo na drsališče lahko podali vsi željni drsanja. Tudi letos bo drsanje na domžalskem drsališču brezplačno za vse, in sicer ob delavnikih med 15.00 in 19.00 uro ter med vikendi, prazniki in šolskimi počitnicami med 10.00 in 19.00 uro. Rekreativni drsalcem pa bodo drsalno sezono popestrili tematsko obarvani večeri, animacije športnih društev ob vikendih in počitnicah, obiski dobrih mož ter bogat program za najmlajše.

Prijetno in intimno vzdušje boste našli v Čarobnem mestu

Kot smo že omenili v uvodu, nas letos čaka novost butično in praznično okrašeno Čarobno mesto z glasbeno akustično ponudbo, v lesenih hiškah pa praznično gurmansko in darilno ponudbo. Po besedah podžupanje, so se s to idejo spogledovali že več let, letos pa so jo realizirali. »Čarobno mesto bo postavljeno v Slamnikarskem parku pri občinski stavbi. To je res poseben park, ki mu nikoli nismo dali priložnosti za kakšno prireditev v zimskem času. Paviljon odlično služi kot oder, sploh v prazničnem času, ko ga lahko okrasimo. Po eni strani bo Čarobno mesto zaprto, kar bo dalo poseben čar temu mestu, po drugi strani pa bo stalo v samem centru mesta. Tudi celostna podoba bo izredno lepa,« o izboru lokacije za Čarobno mesto pove podžupanja.

V ličnih hišicah, ki se bodo nahajale v Čarobnem mestu bo na voljo raznovrstna ponudba, od ročnih izdelkov, daril, sladkih in medenih dobrot … do primerne gostinske ponudbe. Vse skupaj bo popestrila raznolika glasbena akustična ponudba. Se pravi, da boste tam lahko kupili kakšno darilo in se obenem še pozabavali. Čarobno mesto se bo odvijalo 10 dni in sicer od petka 20. decembra do ponedeljka, 30. decembra 2019, med 17. in 22. uro. Izjema je 24. december,  ko ne bo nič programa. V glasbenem paviljonu se bodo zvrstili nastopi Maje Keuc, Slavka Ivančiča, Ditke, New Swing Quarteta, Kristine Oberžan in Nejca Škofica, Alenke Godec, skupine Manouche in Avtomobilov ter še nekaterih domžalskih glasbenikov. Glasbeni program, je nastal v sodelovanju z Blunout klubom in je oblikovan po okusu za vse generacije (za otroke, mladino in starejšo publiko).

O koncu podžupanja še pravi, da si želi, da se jim občanke in občani pridružijo na dogodkih, saj bosta program in ponudba res pestra ter za različne okuse: »Pomembno je, da si v decembru najdemo čas in se malce umirimo, podružimo ter se imamo lepo. Verjamem, da smo se skupaj s sodelavci in soorganizatorji maksimalno potrudili, da bo letošnji december še bolj čaroben. Vsi tudi v upanju zremo v nebo in si želimo snežink. Z navdušenjem vstopamo v december in vam obljubljamo, da bo res čarobno!«

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Občina Domžale,

Celoten program letošnjega čarobnega decembra:

Komentarji uporabnikov
Tagi