V čudovite izdelke so vtisnili svojo dušo in srce

Dan odprtih vrat NCE Mengeš, enote INCE ZU Moste pri Komendi

Varstveno delovni center INCE Mengeš je regijski center, ki izvaja storitve vodenja, varstva in zaposlitve pod posebnimi pogoji za odrasle osebe z zmerno in težjo motnjo v duševnem razvoju. K njim so vključeni uporabniki iz širokega področja šestih občin: Moravč, Trzina, Mengša, Komende, Kamnika in Domžal. V centru imajo dve enoti dnevnih centrov, enota INCE Mengeš in enota INCE ZU in bivalno enoto Naša hiša, kjer izvajajo storitev institucionalnega varstva. In ker so njihovi uporabniki zelo aktivni pri svojem delu, imajo vsako leto v enoti INCE ZU Moste pri Komendi tudi dan odprtih vrat, da obiskovalcem pokažejo in ponudijo v nakup enkratne izdelke, ki jih naredijo z lastno iznajdljivostjo in jim s svojimi rokami vtisnejo dušo.

V enoti INCE ZU V Mostah pri Komendi so imeli v četrtek, 29. novembra 2019, dan odprtih vrat. Na ogled so postavili enkratne keramične izdelke, ki ne služijo nabiranju prahu, ampak so odlično darilo za marsikoga, saj se najde vse; od keramičnih skled, krožnikov, vaz, do kompleta kavnih in čajnih skodelic s pripadajočimi krožnički. Letošnja novost so lepo oblikovani in pobarvani keramični palčki, keramične lučke, veliko novih risb in šivanih slik, polno vizitk za prihajajoče božično novoletne praznike … Še posebej pa so ponosni na izdelavo lastnega božičnega mila z dodatkom medu, eteričnega olja, cimeta, pomaranče, limone, klinčkov … Obiskovalci, ki jih je bilo na dnevu vrat polno, so kupljene izdelke dobili zavite v lepo potiskane vrečke, ki so jih ročno okrasili uporabniki te enote.

Dneva odprtih vrat so se udeležili tudi Vladka Pacek, univ. dipl. soc. ped., direktorica VDC INCE Mengeš, Saša Skubic Kopitar, vodja enote INCE ZU Moste pri Komendi ter Stanislav Poglajen, župan Občine Komenda.

Uporabniki INCE ZU Moste pri Komendi v izdelke, ki jih izdelujejo vtisnejo svojo dušo in srce.

Vladka Pacek, univ. dipl. soc. ped., direktorica VDC INCE Mengeš nam je podala nekaj informacij o enotah INCE. Tako smo izvedeli, da upravljajo z varstveno delovnim centrom INCE Mengeš in INCE ZU v Mostah pri Komendi, kar nekaj uporabnikov pa je vključenih v njihovo bivalno enoto INCE – NAŠA HIŠA, kjer izvajajo institucionalno varstvo za odrasle osebe z zmerno in težjo motnjo v duševnem razvoju.

Enoto INCE ZU Moste pri Komendi nam je predstavila vodja enote Saša Skubic Kopitar: “Z izvajanjem lastnega programa, ki nastaja v dveh delavnicah, slikarski in kiparski, delujemo že deseto leto, svojo posebnost pa skušamo prikazati širšemu socialnemu okolju v najrazličnejših oblikah – z razstavami, prodajnimi stojnicami, predstavitvami v drugih institucijah in udeležbo na prireditvah, kjer lahko predstavljamo delo odraslih oseb z motnjo v duševnem razvoju. V ta namen organiziramo razstave v galerijskem prostoru enote INCE ZU, krajše umetniške kolonije in tabore ter sodelujemo v različnih projektih v okviru enote in v sodelovanju z galerijami, institucijami in posamezniki. Vse to omogoča druženje, izmenjavo izkušenj in bogati umetniške inspiracije naših uporabnikov.”

Dejavnosti INCE Mengeš in enote ZU Moste sta predstavili direktorica Vladka Pacek, univ. dipl. soc. ped. in vodja enote Saša Skubic Kopitar.

Stanislav Poglajen, župan občine Komenda pa je dejal, da se zelo rad udeleži na takšnih dogodkov, saj ga veseli, da uporabniki dajo vse od sebe, da nastanejo tako lepi izdelki, ki jih marsikateri zdrav človek nebi naredil.

Kot smo še izvedeli, delo z uporabniki poteka na osnovi nekaterih konceptov Art brut umetnosti, ki temelji predvsem na izražanju, ki ni podrejeno pravilom tehnike, klasičnim teorijam in trendom. Ustvarjalcem omogoča svobodno in spontano izražanje lastnega doživljanja in jim nudi osebno zadovoljstvo in potrditev. Tako nastajajo veličastne umetnine, ki kar vabijo, da jih ljudje kupijo ter ponesejo domov, saj izdelki pridejo prav čisto za vse. Spontanost v izražanju čustev, trenutnega razpoloženja in odnosa do ljudi, okolja in sveta omogočajo njihovim uporabnikom, da s svojimi izdelki pričarajo svet, kot ga vidijo samo oni.

Stanislav Poglajen, župan Občine Komenda je povedal, da ga veseli, da dajo uporabniki vse od sebe, da izpod njihovih rok nastajajo čudoviti izdelki.

V kiparski delavnici uporabniki v največji meri ustvarjajo izdelke iz gline ter se vedno znova učijo novih tehnik oblikovanja, poslikave in okrasitve glinenih izdelkov. V slikarski delavnici uporabniki slikajo s tušem, akrilnimi barvami, oljnimi barvami, voščenkami, barvicami in flomastri na slikarska platna, občasno pa tudi na druge materiale, kot so papir, blazine, karton, oblačila, voščilnice, itd. Poleg vsebin in tehnik, ki si jih uporabniki sami izberejo, izlijejo na platno, vtisnejo v glino ali uglasbijo, občasno organizirajo tudi bolj strukturirane delavnice, kjer spoznavajo ostale načine ustvarjanja.

Letošnja novost so lepo oblikovani in pobarvani keramični palčki, keramične lučke …

Še je čas, da kupite poslovna in tudi osebna darila za svoje poslovne partnerje, prijatelje in najdražje domače za darilo enega ali več izdelkov uporabnikov, ki v te izdelke res vlijejo vse znanje in svoje čute in misli, da nastanejo umetnine, ki kot nam je dejala vodja enote INCE ZU Saša Skubic Kopitar: “Imajo dušo”. Prostori ob glavni cesti Komenda-Kamnik so med delovniki odprti vsak do 15. ure. Obiščite jih in se prepričajte o kakovosti in kvaliteti ponudbe izdelkov z “Dušo”.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi