V Arboretumu na ogled postavili starodobne lepotce

Ob stoletnici Arboretuma Volčji Potok in Forda T je v nedeljo, 25. avgust 2019, v Arboretumu potekala mednarodna razstava starodobnikov. Da pa ni potekala samo razstava starodobnikov, so poskrbeli lastniki vozil, ki so se prikazali tudi na modni reviji starodobnih oblačil. Večina lastnikov starodobnih vozil namreč poskrbi, da so tudi sami oblečeni v oblačila, ki pripadajo obdobju, v katerem so nastala njihova vozila. Na modni reviji so predstavili oblačila in povedali še kako zanimivost o tistem obdobju.

V počastitev častitljivega jubileja Arboretuma Volčji Potok, ki letos praznuje stoto obletnico, so člani Društva starodobnih vozil Kamnik predstavili svoja najstarejša in najlepša vozila. Med njimi je vsekakor imel posebno mesto drugi stoletnik – avtomobil Ford T. Gre za eno najslavnejših vozil, saj se je s tem avtomobilom začela prava zgodovina avtomobilizma. To je bilo namreč prvo vozilo, ki je bilo sestavljeno na tekočem traku, zato tudi cenejše in dostopnejše od ostalih. Mi smo si ga ogledali v obliki edinstvene replike: vozila, ki ga je v celoti iz lesa izdelal Marko Kveder. Razen tega je bilo na ogled še šest vozil iz obdobja pred drugo svetovno vojno, ter štirje mlajši starodobniki.

Vozilo Marka Kvedra je bilo postavljeno na vrtljivi oder, zato je bil prava paša za oči, poleg njega so se predstavila še druga prelepa vozila, njihovi lastniki pa so se v starodavnih oblačilih pokazali še na modni reviji. Prireditev so popestrile ljudske pevke Predice in stara lajna gospoda Jereba. Park ponuja čudovito kuliso starodobnim avtomobilom. Častitljiva starost vozil in izbrano okolje zato obiskovalcev nista pustila ravnodušnih.

Razstavljenih je bilo deset starodobnih vozil. Najstarejši avtomobil je bil leseni Ford T, letnik 1919, last Marka Kvedra, Janez Pernar je pripeljal Volkwagen karmann ghia, letnik 1966, Ferdiand Vode Cadillac eldorado, letnik 1971, Milan Lavrič Lincoln continental mark 4, letnik 1972, Alojz Lenček Donnet zedel CI 6, letnik 1926, Sašo Benedik  Buick 5950, letnik 1927. Na ogled so bili še Ford Thunderbird cabriolet iz leta 1957, avto Packard iz leta 1937, Škoda popular 998 iz leta 1938, ter replika avta Piccolo iz leta 1906.

Avtor: Miro Pivar foto in video Miro Pivar

Tagi